Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman
Det finns följande huvudtyper av foder, men innan läser detta läs artikeln "Fiskar är skapta för att äta olika slags föda". Den är oerhört viktig och ger grunderna för en korrekt utfodring.
Det absolut vanligaste akvariefiskfodret och de allra flesta är idag av mycket hög kvalité. Det finns också specialflingfoder som är anpassade för de olika fiskgrupperna. Det finns också särskilda foder som lyfter fram fiskarnas naturliga färger.
Man skall dock vara skeptisk till foder som t.ex. kallas "Ciklidflingor". Det är naturligtvis omöjligt att göra ett foder som passar alla ciklider.
Ett mycket bra foder som är lämpligt som basfoder för fiskar som inte är alltför stora. Finns också med en praktisk doseringknapp på burken, vilket gör att man inte behöver beröra fodret med fingrarna, liksom att risken för att övermata blir minimal.
Det vanligaste fodret för medelstora och stora ciklider samt dammfisk. Används även vid uppfödning av ciklidyngel eftersom det flyter, vilket innebär att man kan mata på morgonen och ynglen knaprar sedan på pelletsen under dagen. Om något finns kvar på eftermiddagen håvar man upp och slänger. Det finns också speciella pellets som lyfter fram fiskarnas naturliga färger.
Man skall dock vara skeptisk till foder som t.ex. kallas "Ciklidpellets". Det är naturligtvis omöjligt att göra ett foder som passar alla ciklider.
Det finns en mängd olika varianter av djupfrysta foderdjur som jag ser som bra komplement till torrfodren. Speciellt bra är cyclops som är ett utmärkt foder till små fiskar och till yngel.
Det i handeln absolut vanligast förekommande frysfodret är röda mygglarver och det är visserligen ett hyfsat komplementfoder till de flesta fiskar. Vi vill dock varna för att ge röda mygglarver till algätande fiskar som lever i vatten med ett högt pH-värde (t.ex. malawi- och tanganyikaciklider). Risken är utomordentligt stor att dessa fiskar blir sjuka.
Man bör också tänka på att röda mygglarver orsakar allergier hos människor.
Detta sammantaget gör att vi rekommenderar alla att avstå från att använda röda mygglarver.
Det finns ju också andra alldeles utmärkta frysfoder och använd därför hellre foder som cyclops, artemia, gammarus, mysis och andra räkor.
Tänk dock alltid på att enbart ge foder som de är anpassade till att äta, så även om fryst artemia i sig är ett utmärkt foder är det helt olämpligt till t.ex. Tropheus.
Ett annat populärt frysfoder är räkmix som vi behandlar i en annan artikel.
Fryst foder innehåller relativt lite vitaminer eftersom organismerna i sig är vitaminfattiga. Idag finns det dock speciella vitaminförpackningar att köpa som är avsedda att droppas på t.ex. djupfryst fiskfoder vid matningen.
Man behöver inte tina frysfoder innan man matar med det eftersom fiskarna inte tar skada av att matas med fryst foder.
Foderdjur som efter infrysningen har vacuumtorkats. Använder själv sällan denna typ av komplementfoder, föredrar istället fryst foder. Risken för att utveckla kontaktallergier hos människor är ännu högre för frystorkade röda mygglarver än för frysta.
Bra foder som är speciellt lämpligt för malar och en del nattaktiva fiskar. Lägg i några tabletter (alltid på samma plats) i akvariet när ljuset släckts på kvällen. Finns både som häfttabletter (t.ex. för Otocinclus-arterna) som trycks fast på rutan och som bottentabletter (t.ex. Corydoras-arterna). Finns både som gröntabletter (för algätande fiskar som Ancistrus) och som huvudfoder (t.ex. Corydoras).
Idag kan man köpa färdiga förpackningar av levande foder i sin lokala zoobutik. Bilden föreställer vita mygglarver. De små påsarna förvaras i kylskåpet och öppnas först vid matning.
Förr var varje akvarist med självaktning ute minst ett par dagar i veckan och fångade eget levande foder till sina fiskar. Idag finns det torr- och frysfoder av hög kvalitet i akvarieaffärena och det är inte längre lika nödvändigt med färskt levande foder, även om fiskarna självklart uppskattar det. Foder som man kan fånga själv är cyclops, dafnier och vita mygglarver. Vid odling av fisk är det mycket vanligt att man kläcker sin egen artemia för att föda upp ynglen. Artemiaägg för kläckning finns att köpa i akvarieaffärerna. Kvalitén och priset varierar dock mycket och det bästa är att ta kontakt med någon odlare för att få råd.