Akvarieutställning i Malmö 2016

Akvarieutställning i Malmö 2016

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto: Kjell Fohrman

Det finns fler foton (totalt 85 st) att titta på i Zoopets stora fotoarkiv (enbart öppen för Goldmedlemmar). Alla foton är klickbara till fullformat (gäller enbart Goldmedlemmar)

Artikeln kan diskuteras i denna tråd.

Vid sina femårsjubileer har Malmö Akvarieförening haft en trevlig vana att arrangera en akvarieutställning och den 4-6 november arrangerade därför 90-åringen en stor akvarieutställning i Malmö Folkets Park. 

Totalt omfattande utställningen ca. 80 akvarier. 

Det fanns akvarier i alla storlekar och besökarna var i alla åldrar.

Det fanns också en hel del information uppsatt och dessutom fanns det många medlemmar i Malmö Akvarieförening i lokalen och de sökte aktivt upp besökarna för att fråga om de hade några frågor – vilket många också hade.

90 år är en aktningsvärd ålder och den som en gång grundade MAF var Edvin Brorsson (1899-1988) och han kan utan tvekan betraktas som en banbrytare inom svensk akvariehobby. MAF hade också ställt upp ett mycket gammalt ”Edvin Brorsson-akvarium” som innehöll lite guppy (som vid akvariehobbyns uppstart i Sverige var den absolut vanligaste akvariefisken). 

Snygga akvarium fanns det gott om på utställningen och detta akvarium tyckte jag personligen var det snyggaste. Svårt att visa akvariet på ett foto men det var extremt långt (kanske 3 m) och smalt (kanske 20x20 cm) och innehöll hundratals med zebrafiskar.

Mässans mest originella akvarium var kanske detta ”dubbelakvarium” där det gick lite guramis. 

Ett annat mycket snyggt akvarium var också detta som innehöll en Barilius-art (vet inte vilken och det fanns ingen skylt vid akvariet).

Men det fanns som sagt ca. 80 akvarier och de allra flesta var riktigt snygga och det fanns verkligen något för alla intressen och smakriktningar. Ovan kan du se småfoton på några av dessa (större foton och fler akvariefoton finns i Zoopets stora fotoarkiv).

På den förra utställningen visades också jättegrodan Allan upp och han deltog förstås också denna gång

Annars så var det förstås fiskar i glasbehållarna – min favorit var nog denna Hypsolebias auratus.

 Men det presenterades verkligen ett brett utbud av akvariefiskar och andra hittade kanske en annan favorit än vad jag gjorde och nedan ser ni några snyggingar.

  

Och om man nu inte nöjde sig med att titta på fisk så kunde man också njuta av de vackra orkidéerna som också visades upp i en avdelning.

Sammanfattning

Jag kopierar den text jag skrev om deras utställning för 5 år sedan eftersom samma gäller för denna.

En fantastiskt bra akvarieutställning och det är kanske den bästa som någonsin har arrangerats i Sverige. Vi fick se på många riktigt snyggt inredda akvarier med vackra fiskar och denna utställning gav verkligen mersmak och vi får hoppas att det finns fler akvarieföreningar i Sverige som har kapaciteten att framöver arrangera något liknande – det vore verkligen kul.

Min förhoppning förra gången om att fler utställningar skulle hållas har dock inte infriats för tyvärr är aktiviteten inte så hög bland övriga akvarieföreningar i Sverige att förmågan finns att arrangera något liknande – det var tyvärr också väldigt få akvarister runt om i Sverige som hade hittat dit. Totalt sett var det också betydligt färre besökare denna gång jämfört med för 5 år sedan och det speglar kanske aktiviteten i akvariesverige men i än högre grad också att det idag är svårare att nå ut med marknadsföringen för att locka besökare.

Förhoppningsvis gick det hela dock ihop och gav ett så pass bra resultat att MAF vågar sig på en utställning igen om 5 år. Ett stort tack till Malmö Akvarieförening för en förstklassig akvarieutställning.
Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar