Planted Aquarium-resa 2009

Planted Aquarium-resa 2009

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text. Kjell Fohrman
Foton: Kjell Fohrman, Annika Ylitalo och Anders Johnsson


Alla foton nedan kan klickas upp till1024 pixlar (gäller enbart Goldmedlemmar).
Det finns ytterligare foton (totalt 187 st) från denna resa i  Zoopets stora fotoarkiv (gäller enbart Goldmedlemmar).
I denna Zoopettråd kan man diskutera artikeln och resan. 

För andra året i rad arrangerades Planted Aquarium i Hannover, Tyskland och också denna gång var vi ett gäng med zoopetare som begav oss dit ner för att ha kul och få lite ny inspiration. Denna gång var det inte bara en tävling om det snyggaste akvariet utan även en tävling om det snyggaste Nano-akvariet och det första internationella räkchampionatet.

Under vår Tysklandresa hade vi också tid till att besöka en massa andra "akvaristiska" och även något icke akvaristiskt ställe.
Så här såg vårt program ut:

Fredagen den 6/2
17:30 Vi samlas vid Kielfärjan i Götebog. Avfarten är 19:00

Lördagen den 7/2
09:00 Vi anländer till Kiel 
13:00 Besök hos akvarieaffären Das Aquarium, Braunschweig
15:00 Besök hos diskusodlaren Jörg Duwel, Hannover
17:00 Besök hos Aqua Café; Lauenau
18:30 Vi anländer till hotellet Zum Alten Friedrich, Apelern
19:30 Vi äter middag ihop med lite akvaristiska vänner

Söndagen den 8/2
08:30  avresa från hotellet
09:00 Besök hos Aquatarium (affär/grossist/hobbyist)
10:30 Vi anländer till mässan där vi sedan stannar hela dagen
17:30 Tillbaka på hotellet 
18:30 Gemesam middag på hotellet

Måndagen den 9/2
08:00 Avresa från hotellet
08:45 Upphämtning av fisk hos Jörg Duwel
10:30 Vi besöker räkodlarna Logemann, Hamburg
12:00 Besök  hos akavraieaffären Aquarium-Grotte, Hamburg
14:30 Saftinköp i saftaffär i Kiel
16:00 Besök på det offentliga akvariet Akvarium Kiel
17:15 Besök hos zooaffären Knutzen Zoo, Kiel 
18:00 Vi kör på färjan
19:00 Avresa färja

Tisdagen den 10/2 
09:00 Färjan är tillbaka i Göteborg 

Ett minst sagt digert program, men vi hann med allt utan att behöva stressa.


FREDAG
Inte så mycket att skriva om resan ner förutom att det gick lugnt till på alla sätt och vis (vid resan förra året blåste det ju storm på nervägen). Vi åt och drack gott, berättade kul historier och skrattade mycket.

LÖRDAG


Här är Zoopetgänget uppställt framför den minibuss som kaj.p hade fixat fram. Det var kanon att vi alla kunde åka i samma bil, även om de tre som satt på sätena i den bakre raden gruffade lite över att det var trångt. Men det klart sätter man i sig så mycket mat får man nog skylla sig själv.
Från vänster ses kaj.p, lillfrasse, staan, raskens, ansjo, annika och charlie

Das Aquarium
 
Första stoppet (fikastoppet oräknat) var ca. 30 mil från Kiel och det var affären Das Aquarium i Braunschweig som besöktes. Även förra året besökte vi denna stora akvarieaffär och det besöket blev så uppskattat att vi återupprepade det.    


I denna affär finns det även ett utställningsrum med flera riktigt snygga akvarier. Här ses ett av dessa.  


I en stor inomhusdamm gick en rejäl bunt med stora och snygga koi. 


Här fanns en hel del intressant att kolla på och många var säkert sugna på att handla en del. Dock så var det ju lördag och vi skulle först vara tillbaka i Sverige på tisdag och därför kunde bara transporttåliga fiskar komma ifråga för inköp.
Guppyn ovan som kallades för "leopard spadsvans-guppy" var det flera som var sugna på (bl.a. jag). Tyvärr fanns det bara en hona och den som var mest på bettet var Annika som fick med sig honan samt 2 hanar hem till Uppsala.
Denna guppy var nog den snyggaste jag hade sett, men tyvärr blev mitt foto rätt kass och det gör absolut inte arten rättvisa.   

Lunch

Efter besöket "slank" vi in på, men med svårighet ut från en restaurang där de flesta av oss beställde schnitzel. 


Några av oss (dvs staan och lillafrasse) pratade innan väldigt mycket om hur mycket de kunde äta och självklart beställde de in var sin XL-schnitzel (se ovan).
Rätt snart slutade de dock prata och deras ansikten antog en lätt rödaktig ton, medan de tuggade och tuggade och tuggade. Till slut gav de upp och vi andra fick bära dom ut till bilen (ja nästan i alla fall).
Kan kanske nämnas att restaurangen hade en ännu större storlek på schnitzel än denna - den kallades för "monsterschnitzel" och den var dubbelt så stor som XL.   

Diskuszucht

Nästa etappmål var diskusodlaren Jörg Duwel där vi blev väl mottagna av Jörg och hans fru 


I källaren på sitt hus har de en välskött fiskodling med massor av fiskar av hög kvalitet.


Huvudinriktningen på odlingen är diskus och i flera av akvarierna gick det också diskusar med yngel. Jag och kaj.p köpte några diskusar av denna naturform som kallas för Nhamunda Rose.   


De odlade dock även en del annat  som skalarer och fjärilsciklider. Flera av oss köpte av hans kanonfina fjärilsciklider. 


De odlade även flera arter av levandefödare. Av dessa snygga platy var jag bara tvungen att köpa på mig ett gäng.
Fisken som vi skulle ha kom vi överens om att plocka upp på hemvägen på måndag morgon.   

Aqua Café

Sista anhalten på lördagen var något som kallas för Aqua Café - här finns självklart smarriga bakverk att förlusta sig i, men det ovanliga med detta ställe är att här också finns ett femtontal utställningsakvarier.
För mig är det också litye nostalgiskt att besöka detta ställe eftersom Cafét drivs av de som en gång i tiden köpte mitt tyska företag. Cafét ligger också i den lokal där jag då hade mitt kontor och utställningsrum. Mycket har förändrats sedan dess, men mycket är också sig likt. T.ex köpte jag någon gång runt 1995 in soffan som Zoopetarna sitter i. Bordet är också en "relik" sedan "min" tid.  


Som sagt här finns också ett gäng med akvarier att kolla på, samtidigt som lokalen är väldigt mysigt och ombonat inredd. 


En del fina fiskar - kunde man också kolla på. Mest var det lite större ciklider - här ett påfågelciklidpar. 


Det finns också en barnhörna i cafét. Här kollar kaj.p på några småakvarier i en stol av lämplig dimension. Ansjo kollar från soffan medan staan föredarr att stå upp. Antagligen var han orolig för om stolarna skulle hålla efter schnitzelnlunchen. OBS - såväl staan som lillfarsse hoppade för övrigt av någon anledning över bakverken när vi fikade.  

Hotellet

Hotellet ligger i en liten by som heter Apelern några få km från Autobahn. Det är ett litet mysigt hotell med trivsamma rum (dock med något knarrande sängar) och en bra restaurang.
Innan vi satte oss till bords passade vi på att ta några öl vid baren.


Det var inte lätt att välja vad man skulle äta från menyn - men de flesta satsade återigen på en schnitzel. Faktiskt även staan och lillfrasse och dessa och vi andra kunde konstatera att även om kanske schnitzlarna här inte var så stora som till lunchen, så var de fullt tillräckligt stora och kvalitén var betydligt högre än de som vi åt vid lunchen.
Närmast kameran sitter här Zoopetgänget, förutom jag då som sitter som ett skinande ljus längst bort.


Jag hade även vidtalat några andra om att dyka på middagen och förutom vi andra kom det 5 till. Här ses några av dom.
Längst till höger sitter Hellmut som är den som köpte mitt gamla företag i Tyskland. Bredvid honom i svart tröja sitter en holländare som lär ska vara en riktigt hejare på Bettor. Att jag inte känner honom beror på att han kom tillsammans med en annan holländare som heter René (i grönt mitt emot). Rene har jag känt  i uppåt 30 år eller något sådant och vi har bl.a  en gång rest tillsammans till USA där vi t.ex. fångade darters. Även om René jobbar inom branschen så var han på mässan mest som privatperson, eftersom han ställde upp i räkchampionatet med några egenodlade räkor.
Kvällen blev oerhört trevlig och för en del drog ut på småtimmarna innan det var dags att dra sig tillbaka till de knarrande sängarna.     

SÖNDAG

Aquatarium


På söndagsmorgonen var det lite segt att ta sig upp, men det gick ändå rätt hyfsat eftersom vi hade en spännande dag framför oss. 
Mitt mellan mässan och hotellet finns ett företag som heter Aquatarium. En gång i tiden var denna affär/grossist en av de största i Tyskland på Sydamerikanska ciklider, men ägaren Jens Gottwald har på senare år trappat ner rejält  och han driver nu det hela mer som en hobby där han har specialiserat sig på jordätare och gäddciklider som han importerar och även odlar.
På fotot ovan syns Jens i mitten.


Här fotar staan några fiskar, samtidigt som kaj.p tittar på.


Om man vill se jordätare har man verkligen kommit rätt för här fanns säkert 15 olika arter som jag aldrig hade sett tidigare.


Här fanns nog även ett av de största sortiment av gäddciklider som man kan hitta. 
LIte tråkigt dock var att egentligen ingen av oss för tillfället var så där jätteintresserade av vare sig  Geophagus eller Crenicichla och därför blev det inget handlat. Detta kändes lite tråkigt eftersom Jens hade stigit upp i ottan på söndagsmorgonen enkom för att ta emot oss och så handlade vi inte för en enda cent. Självklart var det inget att göra åt detta, eftersom man inte kan köpa fiskar för syns skull när man inte har några lämpliga akvarium därhemma.


I ett av Jens akvarier gick det även några gigantiska Cichla temensis och i andra akvarier gick det också lite ovanligare malar. Malexperten Ingo Seidel skulle besöka Jens senare under dagen för att hämta upp några av dessa malar. 

Mässan

Efter besöket hos Aquatarium begav vi oss till husdjursmässan som gick av stapeln i det gigantiska mässcentret i Hannover. Husdjursmässan var med sina ca. 15.000 m2 rejält stor, men samtidigt  med "vår" mässa pågick det faktiskt 7 andra stora mässor i mässhallarna. Det var en bilmässa, en campingmässa osv osv. Entréavgiften gällde för alla dessa mässor, men jag tror inte att någon av oss under dagen hade tid över för att titta in på de andra mässorna.
 
A-S_ndag-M_ssa-0176.jpgA-S_ndag-M_ssa-0179.jpgA-S_ndag-M_ssa-0183.jpg
A-S_ndag-M_ssa-0182.jpgA-S_ndag-M_ssa-0360.jpgAnders_IMG_04652.jpg
Det var i verklig mening en omfattande mässa med en massa vanliga och ovanliga djur och smatidigt som det ägde rum olika aktiviteter. Här pågick t.ex. hunduppvisningar och här fanns även en jättestor katt-utställning/championat som jag skam till sägandes inte ens tittade in på - detta trots att någon berättade  för mig att därinne förutom "vanliga" kattraser även fanns en vit tiger.  

A-S_ndag-M_ssa-04001.jpgA-S_ndag-M_ssa-0488.jpgA-S_ndag-M_ssa-04771.jpg
Jag var istället betydligt mer intresserad av vad som fanns av akvaristiskt intresse. Av skaldjur fanns det t.ex. olika musslor (jag köpte bl.a. några hajfensmusslor som är på fotot till vänster) kräftor och eremiter.   
 
     
      En snygg liten ny tetra-art återfanns i ett akvarium, samt..... 

     Anders_IMG_0480.jpg A-S_ndag-M_ssa-0566.jpgAnders_IMG_0435.jpg
.... lite annat levande som fanns till beskådande (från vänster krabbor, saltvattensfisk och sjöhästar). 
Det fanns också flera riktigt snygga akvarier till beskådande i mässmontrarna. 


Här är ett gäng med Zoopetare som "drar runt" på mässan för att titta och fota. Från vänster Annika, staan, lillfrasse och undertecknad.  Själv måste jag ju nu för tiden använda kryckor för att ta mig fram och det är faktiskt himla opraktiskt att fota samtidigt som man har 2 kryckor och ett stativ med sig. Under förmiddagen försökte jag gå runt med bara en krycka men fick så jä... ont i ryggen att jag fick återgå till använda bägge under eftermiddagen.


Flera av oss handlade en del under mässan. Här är det ansjo som håller på med att packa ner ett gäng med kanonsnygga red back skalarer.

Mässan - Nanoakvarium

Under mässan pågick det också flera tävlingar med fina priser. Nytt för i år var en tävling om det snyggaste Nano-akvariet. Alla deltagare tävlade med samma typ av akvarie, vilket hade måtten 25x25x30 cm och var på ca. 19 liter. 38 akvarier tävlade i Nano-klassen.

Nedan kan ni kolla på foton på alla Nanoakvarier som placerade sig. Större foton på dessa akvarier och äve på samtliga övriga tävlande Nanoakvarier kan ses i Zoopets stora fotoarkiv  (gäller enbart för Goldmedlemmar). 


           
Vinnarakvariet: "Green pearl" av Thorsten Lampe, Tyskland. Vinstsumma 800 EUR 

   
2:a blev "A little red" av Frank Logemann, Tyskland.  Vinnarsumma 500 EUR

         
3:a blev "Hawaien sunset" av Carsten Logemann, Tyskland.  Vinnarsumma 300 EUR.
Lite kul förövrigt att bägge bröderna Logemann ,som vi skulle besöka nästa dag, hamnade på pallen. 

C-Nano-02.jpg
4:a (till vänster) blev "Garnelentraum" av Tino Männling, Tyskland. 
5:a (till höger) blev "Small Garden" av Claudia Hary, Tyskland.  

C-Nano-37A.jpg
6:a (till vänster) blev "Baobab" av Uwe Kerssenfischer, Tyskland. 
7:a (till höger) blev "Green Island" av Tino Männling, Tyskland. 

      C-Nano-12.jpgC-Nano-24.jpgC-Nano-14.jpg
8:a (till vänster) blev "Blue Mountains" av Viktor Mihai, Rumänien. Förutom tyskarnas akvarier deltog bara 3 akvarier från andra länder, dels detta och så var det 2 danska bidrag som dock blev oplacerade.
9:a (mitten) blev "Red corner" av Dominik Brandt, Tyskland. 
10:a (till höger) blev "The little rocky´s" av Peter Maletschek, Tyskland. 

      C-Nano-36.jpgC-Nano-39.jpgC-Nano-01.jpg
Generellt sett tyckte jag att Nano-akvarium tävlingen höll en mycket hög nivå och det fanns flera väldigt snygga akvarier att titta på denna tävling. Ovan har jag lagt in ytterligare 3 snygga, men oplacerade bidrag.  

Växtakvarium
Även föregående år arrangerades en tävling om snyggaste växtakvariet. Det handlar om att på plats under några timmar inreda ett så snyggt akvarium som möjligt. Alla tävlar med samma typ av akvarie som hade måtten 100x50x50 cm och var på ca. 250 liter. 
32 akvarier tävlade i denna klass, vilket var något färre än föregående år. Jag tyckte dock att den genomsnittliga kvalitén i år var något högre - kanske var det som så att en del av de som tävlade förra året och då inte placerade sig så bra inte ställde upp i år (det kostade trots allt 100 EUR att ställa upp). 

Nedan kan ni kolla på foton på alla akvarier som placerade sig. Större foton på dessa akvarier och även samtliga övriga tävlande Växtakvarier kan ses i Zoopets stora fotoarkiv  (gäller enbart för Goldmedlemmar). 


1:a blev "Green World" av Tobias Fricke, Tyskland.  Vinnarsumma 3000 EUR


2:a blev "Light shadows" av David Stas, Polen.  Vinnarsumma 2000 EUR. David vann tävlingen förra året. 


3:a blev "Petrified forest" av Jens Pytlich, Danmark.  Vinnarsumma 1000 EUR. Väldigt kul med en nordbo på pallen i år igen - grattis Jens till en fin placering. Förra året blev ju Jens tvåa så han kan med fog titulera sig "Nordens bäste växtakvarieinredare"   


Publiken pris togs med "Dschungeltraum" hem av Jens Helemann, Tyskland.  Vinnarsumma 500 EUR. Detta akvarium placerade sig också som 6:a i den vanliga tävlingen.


4:a blev "Along the slate" av Uwe Kerssenfischer, Tyskland


5:a blev "Auenufer" av René Turkheim, Tyskland

C-V_xtakvarium-20.jpgC-V_xtakvarium-30.jpgC-V_xtakvarium-02.jpg
7:a (till vänster) blev "Utopia aquatics" av Anders Winkel, Danmark
8:a (mitten) blev "Thought move energy" av Maik Zimmermann, Tyskland
9:a (till höger) blev "The Asian wonderland" av Chris Helemann, Tyskland


10:a blev "The virgin forest" av Jon Jessen, Danmark.
Danska deltagare ställde upp med 4 bidrag i tävlingen och av dessa placerade sig 3 av dom bland de 10 bästa - väldigt bra.
Som vanligt deltog inga svenska deltagare - väldigt tråkigt, men kanske är inte växtintresset tillräckligt stort i Sverige. Kanske är det som så att det i Danmark finns en helt annan växtkultur än här hemma - en bidragande orsak till det kan ju vara att det danska företaget Tropica Aquarium Plants stimulerar intresset i vårt grannland.    

Räkchampionatet
För första gången någonsin arrangerades ett internationellt räkchampionat. Räkorna var indelade i 10 olika klasser.


Vad gäller deltagandet kan man nog klassificera det som en succé, eftersom det behövdes 300 akvarier för att få plats med alla tävlingsbidragen och av dessa kom hela 100 st bidrag från Asien.  


Vad gälller deltagandet blev det succé, men på ett annat sätt blev det ett fiasko. I stort sett allla akvarier  var nämligen oerhört grumliga.
Anledningen till grumligheten var lite udda. Ryktena sa nämligen att det informationspapper  som satt fast på samma ställe i varje akvarieramp hade sugit i sig fukt när vatten fylldes i akvarierna och syresättningen kördes igång. Under den första natten ramlade därför dessa ner i akvarierna och gav upphov till grumligheten.
  

Denna grumlighet gjorde att det var nästintill omöjligt att fota i akvarierna, dels pga att man knappt såg räkorna och dels pga att färgen blev helt felaktig.

Jag ville dock ändå ta med ovanstående foto eftersom det visar "Grand Champion-vinnarna" och även vinnarna av "Publikens pris".  Dessa räkor som odlats av Linda Jong från Taiwan tävlade i grupp 11 som var en mixgrupp där det bl.a. ingick korsningar mellan "Bienen och Tiger-räkor, samt Panda etc.. Dessa räkor sades vara Caridina sp. 'panda'.   


Ett ännu sämre foto (i verkligheten var dessa räkor riktigt vita) visar en av de räkor som segrade i grupp 10. I denna klass tävlade olika Snow White-varianter av Red Bee.
Lite extra kul var det att den som vann med dessa räkor var min gode vän René Kruter som hade deltagit på middagen med oss kvällen innan. kanske dags att besöka René igen och "sno" åt sig lite räkor.
Affären Das Aquarium som vi besökte på lördagen deltog också i tävlingen och lyckdes bli både 1:a och 2:a i 2 olika klasser. 

Mer info om tävlingen samt alla resultat hittar ni på denna hemsida.    
 


Som sagt ovanstående 2 foton var väl de enda jag tog som blev acceptabla och orsaken till datt dessa blev bra var självklart att räkorna befann sig ända framme vid framrutan.
Man kan nog med 100% säkerhet slå fast att nästa år kommer arrangörerna att se till att det inte ramlar ner några papper i akvarierna. 


Att traska runt på mässan är riktigt jobbigt och det kändes skönt att ibland kunna slå sig ner och vila en stund på några sköna bänkar i mässlokalen.
Från vänster lillfrasse (som är så trött att han behöver stödja sig på min ena krycka), Annika samt 3 pimpinetta herrar mer korslagda ben - staan, raskens och kaj.p.

Efter att ha vistats hela dagen på mässan var det skönt att vila en stund på hotellet innan det var dags för middag på hotellet igen.
Maten är  verkligen bra på detta hotell och det är kanske inte så konstigt eftersom den tyske ägaren en gång faktiskt har varit uttagen i det svenska kocklandslaget. I sin ungdom jobbade han nämligen på finkrogarna i Sverige - det är nu många år sedan, men han och hans familj ger sig gärna upp i Sverige på semester. Han tycker att det är kul att få prata lite svenska, så han gillade verkligen vårt besök  och han bjöd oss på 2 speciallagade smarriga efterätter, som ingen av oss tackade nej till även om vi var proppmätta.   

MÅNDAG
Måndag var hemresedagen, men den innehöll också flera besök. Första anhalten var diskusodlaren Jörg som vi hade besökt på lördagen, men denna gång lämnade vi bara över lite pengar och fick i gengäld med oss en hel del fisk som han hade fångat upp för oss på morgonen innan vi anlände.   


Det första egentliga stoppet var sedan hos räkodlarbröderna Logemann som håller till i Hamburg. Här ser vi en av bröderna som håller på och håvar räkor till oss för här blev det en hel del handlat av såväl räkor som olika mossor.

Bröderna odlar ett 20-tal olika "räkarter" så det fanns en hel del att välja på. Nedan kan ni se några exempel på räkor som fanns i deras akvarier.  Detta foto visar ett rejält gäng med Sulawesisnäckor, men också en relativt ny räkart som kallas för "Matano".


Denna växt (sannolikt Didiplis diandra) fanns i ett av deras akvarier och den påminde om en mjukt rundad kudde.


I ett av sina akvarium hade de även en del "A-grade" räkor.

Aquarium-Grotte

C-M_ndag-Aquariumgrotte-0681.jpgC-M_ndag-Aquariumgrotte-0725.jpgC-M_ndag-Aquariumgrotte-0713.jpg
Efter att ha besökt Logemannbröderna blev det en snabbtitt in i en affär som heter Aquarium-Grotte och ligger i Hamburg. Detta är en rejält gammal affär och jag hade faktiskt besökt den en gång tidigare, men det var för hela 25 år sedan eller något sådant. Då var det en riktig höjdaraffär, idag en OK affär (om än något sliten), med en hel del intressanta fiskar att titta på. 

Kiel Aquarium

Sista etappen upp till Kiel var bara på 10 mil och i Kiel hann vi med flera småbesök. Först ett nedslag i en "saftaffär" men det var bara några få som handlade där medan vi andra strosade runt i köpcentret och tog en fika.
I Kiel finns också ett litet något slitet offentligt akvarium som heter  Kiel Aquarium. Vi hade kort tid på oss, men akvariet var inte så stort och det kostade dessutom bara 3 EUR i entré och det var det absolut värt.
Så småningom kommer detta akvarie att läggas in på Zoopetavdelningen "Offentliga akvarium"  så därför blir det inte så mycket info i denna artikel.

Ovan är det undertecknad som fotar och ansjo som tittar i sin kamera istället för att fota.


Här har kaj.p slagit sig ner för att fota en snygging i akvariet.

Knutzen Zoo

Sista besöket gjorde på en stor zooaffär i Kiel som heter Knutzen Zoo. Urvalet här var bra (speciellt av växter) och jag tror nog att någon av oss också handlade lite.
De hade också 2 riktigt snygga växtakvarier - det som är på fotot var ett hörnakvarium med rundad framruta. 


Riktigt häftigt var detta annorlunda växtakvarium där växterna på sina ställen hade växt sig höga och ogenomträngliga ända fram till framrutan. På sina ställen bildade växterna "grottor" vilket var mycket dekorativt.  

Sista natten med gänget

På kvällen kl. 19:00 avgick färjan från Kiel och vi hade återigen en mycket trevlig hemresa innan vi kl. 09:00 nästa dag var tillbaka I Göteborg och vidare resa till våra hem där det var dags att koppa in fiskar och räkor och vad vi nu hade köpt.

Ett stort tack från mig till övriga resedeltagarna som gjorde denna resa så oerhört trevlig. Vi kommer garanterat att återupprepa resan nästa år igen och då är vi förhoppningsvis ännu fler som hänger med.

Fotot ovan är taget framför det offentliga akvariet i Kiel.    


 

 

 
Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar