Myriophyllum

Myriophyllum

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Familj: Haloragaceae.

Härstamning: Asien, Amerika och Australien.

Ljusbehov: Stort till mycket stort.

Övrigt: Myriophyllum-släktet innehåller drygt 40 olika arter men en del av dessa är kallvattensväxter och trivs inte i akvarium. I akvariesammanhang träffar man ibland på Myriophyllum aquaticum, M. mattogrossense, M. pinnatum, M. simulans och M. tuberculatum.

Att man så allmänt hittar dem i handeln är kanske inte så konstigt eftersom de buskliknande växterna är mycket dekorativa. Tyvärr misslyckas många med dem och anledningen är främst att de är mycket ljuskrävande, men också att de behöver gödning och CO2. Förutsatt att man kan erbjuda denna optimala miljö utgör de ett mycket vackert blickfång i akvariet. Om belysningen är svag, tappar den främst bladen på växtens nedre del.

Bladen, som oftast är placerade i en krans på stjälken, är uppdelade i många segment. Växten utvecklar blommor som är placerade i en "taggig" blomställning som sticker upp över vattenytan. Blommans form är viktig när det gäller att identifiera växten.

De är vackrast om man planterar den i små grupper, men tänk på att inte ha för många i gruppen, eftersom de då lätt kommer att skugga varandra. De får inte stå tätare än att ljuset når ner till de nedersta bladen.

Förökning sker ganska enkelt vid optimal miljö genom sticklingar av sidoskott.
Första sidan Akvarieguide Växter