Køge Akvarieutställning och mässa

Køge Akvarieutställning och mässa

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text: Kjell Fohrman Foto: Kjell Fohrman, Anders Johnsson och Pia Johansson. 

Alla foton i denna artikel är klickbara till större storlek för Zoopet Gold-medlemmar – fler foton (totalt 49 stycken) från resan finns också att titta på i Zoopets stora fotoarkiv (enbart för Gold-medlemmar). 

Frågor om resan och synpunkter på denna artikel kan diskuteras i denna forumtråd    

Den 29-30 september arrangerades en stor akvarieutställning i Køge som är en liten stad några mil söder om Köpenhamn. Utställningen var mycket lyckad och under de 2 dagarna besöktes mässan/utställningen av ca 2 500 besökare. 

Vi var 8 stycken från Zoopetväst som åkte ner till mässan. Från Göteborg utgick en bil med undertecknad, lillfrasse, Raskens och Maria-Sjöjungfru. Från Varberg utgick en bil med ansjo och PiaJo med respektive. Sedan anknöt också freddi36 på affärsrundan i Köpenhamn.  

Köge-mässanPå fotot ovan syns från vänster Raskens, lillfrasse och Maria-Sjöjungfru framför ”vår” bil som var inlånad av staan som tyvärr inte kunde följa med denna gång. 

Vi från Göteborg gav oss iväg strax efter klockan 6 på lördagsmorgonen och efter en snabbfika på Hallandsåsen var vi snart framme i Köpenhamn där vi sammanstrålade med de andra. Vi började med en runda till 5 akvarieaffärer i Köpenhamn och det var flera fina affärer som besöktes, men den som passade de flesta av oss bäst var utan tvekan Neonfisken där vi hittade flera fiskrariteter.   Sedan begav vi oss iväg till mässan/utställningen i Køge och den ägde rum i 2 utställningshallar på totalt 2 200 m2. Här kunde man bl.a. titta på ca 500 akvarier, lyssna på flera föredrag och handla i drygt 30 montrar. 

Köge-mässanUtställningshall 1. Denna hall var det omöjligt att översiktsfotografera men jag hittade i alla fall en ranglig stege som jag klättrade upp på och fick på så sätt ett någorlunda acceptabelt översiktsfoto.  

Köge-mässanUtställningshall 2. Denna hall var desto enklare att fotografera eftersom man hade fin utsikt över den från cafeterian. 

Köge-mässanI montrarna var det livlig aktivitet och jag pratade med flera av utställarna och de tyckte att de sålt väldigt bra. I några av montrarna såldes det fisk. 

Köge-mässanI andra såldes det akvarietillbehör. Lite märkligt förövrigt att små nanoakvarier kan vara så stora att försäljaren försvinner bakom dem.

Köge-mässanMen det fanns också andra djur än fiskar som såldes. 

Köge-mässanHär är det Raskens som har hittat något att gosa med.

Köge-mässanFörutom husdjurstillbehör såldes det även Bonsaiträd (se fotot) och orkidéer. Själv behövde jag inte något nytt till mina akvarier, men att köpa 3 st fina orkidéer för 100 danska kronor kunde jag inte motstå. Priserna var överlag mycket förmånliga (i alla fall för konsumenten). 

Köge-mässanNågra grossister hade också egna montrar – här danska Aqua Stabils monter.  

Levandef_dare_Neotoca_bilineata_DSC_2685.JPG  Levandef_dare_Poecilia_reticulata_Wienersmaragd_DSC_2693.JPG Levandef_dare_Poecilia_caucana_DSC_2656.JPG

I en del av montrarna fanns det olika hobbyorganisationer som akvarieföreningar och akvarieorganisationer som Poecilia Scandinavia, Danish Showguppy, Skandinaviska killisällskapet etc. och med all säkerhet fick de en hel del nya medlemmar under helgen. På fotot ovan visas 3 arter med levandefödare som fanns i dessa montrar.  

K_ge2012_Killiutst_llning3_1_.jpg Killi_Hypsolebias_aff_antenori_Amontada_10-02_DSC_2560.JPG Killi_Nothobranchius_ugandensis_Old_Narinam_UGN_09-9_DSC_2486.JPG
Killi_Nothobranchius_furzeri_Gona-re-Zhou_DSC_2491.JPG Killi_Epiplatys_chaperi_Angona_DSC_2816.JPG Killi_Epiplatys_infrafasciatus_Ebome_JVC-05_DSC_2641.JPG

Speciellt imponerande var den internationella killishowen där det fanns underbart vackra killis i flera hundra akvarier.  

Köge-mässan

Köge-mässan

Köge-mässanDäremot var det rätt få inredda utställningsakvarier på mässan. Några fanns det som var riktigt snygga, men de stod så till att de var omöjliga att fota. Ovan ses i alla fall några exempel på hyfsat snygga akvarier.  

Köge-mässanPå lördagskvällen var det mässfest och inledningsvis var det lite struligt. Detta eftersom alla bord var ”upptagna” när vi kom till festlokalen – d.v.s. det fanns bara enstaka platser kvar vid några bord och eftersom man gärna vill sitta ihop med dem som man åkt dit med så funderade vi på att strunta i middagen. Men arrangörerna löste det hela på ett bra sätt och vi hamnade vid ett bord – stort tack för det. Maten var också riktigt bra och vi hade en mycket trevlig kväll.  

Köge-mässanPå söndagen var vi tillbaka på mässan när de öppnade och här spenderade vi sedan hela dagen genom att kolla på akvarier och fiskar, handla i montrar och umgås med trevliga människor. På fotot ovan är det lillfrasse som strosar runt.  

Köge-mässanUnder helgen hölls också flera intressanta föredrag och den mest kände av föredragshållarna var tysken Ingo Seidel (i mitten på fotot) och jag hade egentligen tänkt lyssna på hans föredrag och ytterligare något föredrag, men dels hanns det knappt med (det fanns ju så mycket att titta på i mässlokalerna) och dels var det så varmt i föredragslokalen att det var svårt (i alla fall för mig) att klara av att sitta still och lyssna på ett föredrag utan att dåsa till så jag avstod, men som sagt det fanns annat att göra.  

Köge-mässanMan strosade runt i sävligt mak och kollade in vad som fanns. Sent på eftermiddagen var det auktion på utställda killis och levandefödare. Detta hoppade vid dock över eftersom det ändå var fullt i våra bilar med det som vi hade handlat.   Sammanfattningsvis var det en mycket bra arrangerad utställning som med all säkerhet kommer att stimulera akvariehobbyn på Sjælland under flera år framöver och vi i Zoopetväst var mycket nöjda med vår Danmarksrunda. Nästa gång åker vi till Planted Aquarium i Hannover, Tyskland.
Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar