Heimtiermesse 2014 - Planted Aquarium 2014

Heimtiermesse 2014 - Planted Aquarium 2014

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto: Kjell Fohrman.

Nästan alla foton nedan kan klickas upp till stort format 1250 pixlar (gäller enbart Goldmedlemmar) och det finns fler foton (totalt 91 st) på denna sida (enbart goldisar).

I denna Zoopettråd kan man diskutera artikeln och resan.

Zoopetartiklar från tidigare Planted Aquarium

 Planted Aquarium 2013
 Planted Aquarium 2011
 Planted Aquarium 2010
 Planted Aquarium 2009
 Planted Aquarium 2008

För sjunde året i rad arrangerades Planted Aquarium i Hannover, Tyskland och i år var det bara jag av Zoopetarna som åkte dit. Själva utställningen var också lite annorlunda detta år och tyvärr var akvaristiken något mindre denna gång (mer om detta nedan) men det fanns ändå väldigt mycket att titta på.

Som jag skrev ovan så var det en lite annorlunda Planted Aquarium-resa eftersom vi inte var en hel grupp som åkte ner. Denna gång flög jag ner några dagar tidigare till Ruhr-området och höll då först en utbildning för de nya ägare som hade köpt in fabriken som tillverkar Back to Nature-bakgrunderna och sedan åkte jag med dessa upp till Hannover. På fredagen gjorde jag ett lite kortare besök på mässan medan vi på lördagen besökte några affärer och sedan tillbringade jag hela söndagen på mässan innan jag flög hem igen framåt kvällen. Jag börjar först med att berätta lite om affärsbesöken och avslutar sedan med själva mässan.

Deister Aquaristik
Ja först besöktes egentligen affären Mega Zoo och det är en väldigt stor och snygg affär med ett mycket brett sortiment av prylar och fiskar, men fiskarna var mest av standardsortiment och kanske inte så mycket för en akvarist att ”dregla över”. Deister Aquaristik däremot är en mycket annorlunda affär som jag har besökt en himla massa gånger - den är väldigt liten och här säljs nästan inga prylar och fisksortimentet är smalt. Fisksortimentet begränsar sig i huvudsak till Malawi och Tanganyika samt Sydamerika och här finns inte en enda ”Svensson-fisk”. Akvarierna är otroligt välskötta och kvalitén på fisken är mycket hög + att det finns några utställningsakvarier.

Deister Aquaristik

A_Deister_04_DSC_0737_-_Kopia.JPGA_Deister_01_DSC_0733_-_Kopia.JPGA_Deister_14_DSC_0769_-_Kopia.JPG

Ovan visas några av de fiskar som jag fotade hos Deister Aquaristik.

Panta Rhei
Nästa besök var i den nya affären Panta Rhei och den har sina likheter med Deister – dvs inte heller här finns så många prylar som såldes (mest pumpar av ”eget” fabrikat) men däremot fiskar och dessa var till största delen väldigt ovanliga arter och inga ”Svenssonfiskar”, även här fanns flera utställningsakvarier.

Det som skiljer denna affär från Deister var att den är betydligt större än denna, men den var inte riktigt lika pedantiskt välskött som Deister, men det var ändå en upplevelse att gå runt här.

Panta Rhei

Panta RheiT.ex. så fanns här ett stort strömakvarium där man kunde skymta en del fiskar nere i strömmarna. Man kan t.ex. skymta en Royal Pleco på närbilden ovan.

A_Panta_Rhei_Channa_sp_platinium_DSC_0894_-_Kopia.JPGA_Panta_Rhei_Mugiligobius_sarasinorum_DSC_0919.JPGA_Panta_Rhei_Pygocentrus_piraya_DSC_0975_-_Kopia.JPG

Fiskarna som fanns i affären kom huvudsakligen från Sydamerika, Västafrika och Asien. Hur många av er har tidigare sett Apareiodon sp., Apistogramma gibbiceps, Barbus trispilos, Barilius bendelis, Channa sp. ’platinum’, Cichla pinima, Mugiligobius sarasinorum, Mugiligobius adeida, Mystus canarensis, Neoceratodus forsteri, Orthochromis malagarensis, Pygocentrus piraya, Tor putitora – ja här fanns dessa i alla fall och ytterligare massor av ovanliga arter.

Så affärsrundan blev mycket lyckad och det blev en hel del trevligt tjöt med affärsinnehavarna.

Heimtiermesse

A_PL_M_ssa_DSC_0981_-_KopiaHeimtiermässan var bara en av flera mässor som denna helg ägde rum i det gigantiska mässområdet i Hannover (totalt var det 7 st) och inträdesbiljetten gäller för alla mässor, men som vanligt så nöjde jag mig med att besöka husdjursmässan.

A_PL_M_ssa_DSC_1050_-_Kopia.JPGA_PL_M_ssa_DSC_1056_-_Kopia.JPGA_PL_M_ssa_DSC_1054_-_Kopia.JPG

Ja här finns ju inte bara akvaristik utan även det mesta annat i husdjur som kattutställningar, hunduppvisningar, hästar, höns, fåglar, smådjur, terrariedjur, fåglar, skalbaggar  – ja kort sagt det mesta inom husdjur.

A_PL_M_ssa_DSC_1040_-_KopiaFör min del var det dock akvaristiken som var det intressanta och i akvaristikavdelningen fanns de stora giganterna inom branschen som t.ex. Eheim, Hagen, Juwel, JBL, Dennerle etc. med som utställare. På fotot ovan en del av hagens monter.

A_PL_M_ssa_DSC_1014_-_Kopia

A_PL_M_ssa_DSC_0728_-_KopiaÄven flera lite mindre företag hade intressanta montrar och här kunde man handla såväl fiskar och räkor som prylar till mässpriser.

A_PL_M_ssa_DSC_1051_-_KopiaOch i de flesta av montrarna fanns det även snygga utställningsakvarier att titta på.

A_PL_M_ssa_DSC_0715_-_KopiaTrenden just nu är ju aquascaping och i några av montrarna fanns det ett bord uppställt och en himla massa sorters stenar och rötter och där kunde man sedan komponera sitt eget akvarium och om man ville, sedan köpa materialet till mässpris.

A_PL_M_ssa_DSC_0730_-_KopiaSom om det inte var nog att djuren såldes – uppenbarligen kröp en del runt fritt också.

A_PL_M_ssa_DSC_0722_-_KopiaDet var också en hel del föredrag – dock så var nästan alla på tyska. Här är det Friedrich Bitter som pratar om sin senaste Asienresa.

Tyvärr var akvaristikdelen av mässan något mindre än tidigare, men montrarna var riktigt snygga och där fanns mycket att titta på så mässan som helhet får mer än godkänt.

Räkchampionat
Räkchampionatet var hyfsat stort (lite knappt 200 akvarier) men det var betydligt färre akvarier än förra gången. Här fanns ändå en hel del snygga räkor att titta på.

A_PL_R_k_10_DSC_1094_-_Kopia.JPGA_PL_R_k_48_DSC_1210_-_Kopia.JPGA_PL_R_k_112_DSC_1297_-_Kopia.JPG

Det tävlades i 10 olika klasser och här ovan ses 3 klassegrare.

A_PL_R_k_156_DSC_0563_-_KopiaPubliken röstade fram denna grupp som räkchampionatets snyggaste och de var verkligen otroligt snygga och väl värda sin första plats.

A_PL_R_k_caridina_babaulti_var_stripes_DSC_1273_-_KopiaSom vanligt föll jag dock för en tämligen oansenligt färgad räka (Caridina babulti var. stripes) med vackra mörka ränder.

Tyvärr blev mina räkfoton inte så bra (som vanligt)– men i brist på annat får ni nöja er med ovanstående räkfoton.

Terrascaping

I likhet med förra året var det även en Terrascapingtävling och årets tyckte jag nog höll lite högre kvalité än den förra året.

TerrascapingTerrascaping

 TerrascapingVilka som vann har jag dålig koll på, men flera av terrarierna/paludarierna var riktigt snygga och ovan kan du se några av dom och i Zoopets stora fotoregister finns alla 15 med.

Aquascaping 35 liter
Tidigare år gick aquacapetävlingen i nanoklassen ut på att man antingen tog med sig sitt eget akvarium hemifrån eller så hade man själv med sig all inredning och byggde upp akvariet helt efter sitt eget koncept. Då samlade också tävlingen rätt många deltagare och de tävlande hade väldigt olika koncept så den var då väldigt varierad.

Aquascaping 35 literDenna gång fick bara 12 föranmälda deltagare (varav några ses i aktion på fotot ovan) delta och de tävlade efter ett väldigt strikt koncept med samma akvariepaket (35 liters Dennerleakvarium) och en basinredning (några olika sorters grus att välja på, samma med stenar, rötter och växter etc.) och inget fick förberedas i förväg utan alla började från ”noll” när de på fredagen satte igång att inreda sina resp. akvarier. Exakt vilka produkter man hade att välja mellan kan du se på denna sida (i guideline nano resp. XL).

Detta var också bara en delfinal och de tre bästa här (samt i de övriga delfinalerna) gick vidare till finalen som äger rum på nästa Planted Aquarium – januari 2015.

Aquascaping 35 literDetta akvarium inrett av Marcel Runde placerade sig på första plats.

Aquascaping 35 liter

Detta akvarium inrett av Andreas Ruppert placerade sig på andra plats.

Aquascaping 35 literDetta akvarium inrett av Mona Kuhnigk placerade sig på tredje plats.

Samtliga tävlande akvarier finns att se i Zoopets stora fotoarkiv.

Aquascaping 250 liter

Aquascaping 250 literSamma koncept gällde för de stora akvarierna även om det här bara var 8 olika tävlande och akvariet var ett Eheim-akvarie på 250 liter.

Aquascaping 250 literDetta akvarium inrett av Florian Neumann placerades på första plats.

Aquascaping 250 literDetta akvarium inrett av Garvin Borschewski placerades på andra plats.

Aquascaping 250 literDetta akvarium inrett av Lennart Skornia placerades på tredje plats.

Samtliga tävlande akvarier finns att se i Zoopets stora fotoarkiv.

Sammanfattning Aquascapingtävlingen.
Var då detta nya koncept bättre eller sämre än det tidigare.

Nackdelar:
Ja nackdelarna är ju uppenbara – färre tävlande och därmed färre snygga akvarier att titta på, samtidigt som det är svårare att ställa upp med akvarier som går rejält utanför ramarna.

Fördelar:
Det blir en rättvisare tävling när alla har lika förutsättningar. Det vill säga – vinnaren är helt enkelt den bäste aquascaparen.

Så det finns saker på såväl plus som minus-sidan och jag tycket definitivt att det var värt att pröva detta nya grepp och det skall bli intressant att se finalen i Hannover nästa år. Delfinaler är också inplanerade för bl.a. Freiburg i mars och Dresden i oktober (eventuellt blir det ytterligare några). Harald Soßna frågade också mig om inte vi kunde hålla en delfinal i Sverige för Norden i år. Hade ju varit kanon om detta hade gått att genomföra i samband med Malmömässan i april, men det är kanske lite väl sent för att hinna med detta.
Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar