Marsilea

Marsilea

Text och foto (om ej annat anges): Christian Alfredsson


Familj: Marsileaceae.

Härstamning: Marsilea är ett släkte av vattenväxter som kan hittas över hela världen, men de är särskilt vanliga i tropiska och subtropiska regioner.

Ljusbehov: Medel. Marsilea kan överleva under mindre ljusförhållanden, men för att främja en tätare och mer robust tillväxt, är mer ljus att föredra.

Övrigt: Marsilea, ofta känd som klofjäril eller vattenklöver, är ett unikt släkte av akvarieväxter. Dessa växter växer i både undervattens- och emersed tillstånd och har karakteristiska fyrbladiga, klöverliknande blad när de är över vattenytan. Under vattnet ändrar bladen form och blir längre och smalare.

Marsilea är relativt lätta att odla och kan överleva i ett brett spektrum av vattenförhållanden. De trivs bäst i mjukt till hårt vatten, med en neutral till lätt sur pH-nivå. De kommer också att behöva en näringsrik substrat för att trivas.

Dessa växter kan användas som marktäckare i akvariet, eftersom de kommer att sprida sig över substratet genom sina jordstammar. De kan också användas i palludarium, eftersom de kan växa både under och ovanför vattenytan.

Trots att Marsilea är relativt lätta att sköta, kräver de regelbundna beskärningar för att behålla deras form och förhindra att de sprider sig för mycket. Trots dessa krav, är Marsilea ett utmärkt val för de flesta akvarier, med sin unika estetik och förmåga att skapa en naturlig, grönskande matta på botten av tanken.
Första sidan Akvarieguide Växter