Planted Aquarium-resa 2011

Planted Aquarium-resa 2011

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text: Kjell Fohrman
Foton: Kjell Fohrman, Anders Johnsson, Karolina Recht och Kaj Persson

 

 Nästan alla foton nedan kan klickas upp till stort format 1250 pixlar (gäller enbart Goldmedlemmar).
Det finns ytterligare foton (totalt 202 st) från denna resa i Zoopets stora fotoarkiv (endast tillgängligt för Goldmedlemmar).
I denna Zoopettråd kan man diskutera artikeln och resan.

 

Zoopetartikel från resan till Planted Aquarium 2010
Zoopetartikel från resan till Planted Aquarium 2009
Zoopetartikel från resan till Planted Aquarium 2008

 

För fjärde året i rad arrangerades Planted Aquarium i Hannover, Tyskland och även denna gång var vi ett gäng med zoopetare som begav oss dit ner för att ha kul och få inspiration. Denna mässa var rätt lik den förra, med dels en husdjursutställning, dels en tävling om det snyggaste växtakvariet, en tävling om det snyggaste Nano-akvariet samt ett internationellt räkchampionatet, men under vår Tysklandresa hade vi också tid till att besöka en massa andra "akvaristiska" ställen och även några icke akvaristiska.

 

Så här såg vårt program ut:

 

Fredag 28/1
19.30 Färjan avgår från Göteborg till Kiel

 

Lördag 29/1
09.00 - Vi anländer till Kiel
13.00 - Akvarieaffären WBA-aquaristik i Rinteln
15.00 - Besök Aqua Café
16.30 - Akvarieaffären Deister Aquaristik utanför Hannover
18.00 - Hotell Zum Alten Friedrich i Apelern
19.00 - Middag på Felsenkeller

 

Söndag 30/1
09.00 - Avresa till mässan
10.00 - Mässan
18.30 - Tillbaka på hotellet
19.00 - Middag på Felsenkeller

 

Måndag 31/1
08.00 – avresa från hotellet
10.30 – Garnelenhaus i Hamburg
12.00 – Akvarieaffären Tonndorf Aquarium
13.30 – Akvarieaffären Aqzeno i Pinneberg
17.00 - Knutzen Zoo i Kiel
19.30 – Avresa färja

 

Tisdagen 1/2
09:00 Färjan är tillbaka i Göteborg.

 

FREDAG
Vi var denna gång bara 4 stycken (undertecknad, ansjo, karroaja och Pannecke) som tog färjan från Göteborg ner till Kiel, men nere i Tyskland så sammanstrålade vi med andra Zoopetare.

 

                 Färja
Fotot ovan ser ju trevligt ut men färjan var denna gång den nya Stena Germanica och den var en stor besvikelse. Den ena av de 3 restaurangerna som var på den gamla färjan var nedlagd och maten i A la Carté-restaurangen var usel. Den enkla frukostserveringen som fanns tidigare var nu nerlagd - nu finns bara den dyra bufféfrukosten kvar. När jag åkt ensam tidigare har jag ofta kollat på film men denna möjlighet finns inte längre kvar. Det enda positiva med färjan var att hytterna hade blivit större och fräschare jämfört med tidigare.

 

Nåväl resan ner gick ändå bra för vi hade kul ihop och det blev en hel del skratt.

 

LÖRDAG
På tidigare Planted Aquarium-resor har vi först besökt affären Das Aquarium men i år ville vi testa något nytt och jag hade hittat en affär som i reklamen verkade mycket lovande – nämligen WBA-Aquaristik.

 

                   WBA Aquaristik
Denna affär blev därför vårt första stopp och här sammanstrålande vi också med några andra Zoopetare som hade åkt ner med egna bilar – dels var det Göran.E med sonen Mathias och dels var det kaj.p som hade med sig 2 färdkamrater – Jörgen och Wille.

 

WBA Aquaristik

 

WBA Aquaristik

 

                   WBA Aquaristik
Denna affär innehöll en hel del sevärt i akvarierna, men det var lite svårt att fota för akvarierna var väldigt gamla och därmed också rätt repiga men vi hittade i alla fall flera rariteter. Denna affär har specialiserat sig på 2 typer av fiskar – dels skalarer och dels olika endlersvarianter och de som var intresserade av dessa fiskar fick verkligen sitt lystmäte fyllt.

 

Aqua Café
Nästa nedslag gjorde vi på Aqua Café där vi lekamligen verkligen var på det rätta stället.
Inte nog med att här finns goda bakverk utan här finns också en mängd med akvarier.

 

Aqua Café
Här är det Pannecke som fotar för fullt i ett mycket snyggt saltvattensakvarie där ”ogräset” Caulerpa (en alg) verkligen växte som ogräs.

 

Aqua Café

 

                   Aqua Café
Detta Café ligger i mina gamla lokaler (som jag hyrde för min grossistverksamhet under 90-talet) och mycket av det som jag då byggde upp finns fortfarande kvar. T.ex. det stora 3.000 liters hörnakvarium som jag använde på en mässa i Tyskland 1996 och sedan fraktade upp hit. Då gick det en del stora sydamerikanska fiskar i akvariet – men nu hade det konverterats till ett saltvattensakvarium.

 

Efter att ha slappat en stund på Aqua Cafét åkte vi vidare till Deister Aquaristik. Förra året var första gången vi besökte denna lilla, men otroligt välskötta källaraffär och den blev då vår favorit och vi blev inte heller besvikna denna gång.

 

Deister Aquaristik

 

Deister Aquaristik

 

                   Deister Aquaristik
Denna affär är specialiserad på L-malar och på ciklider och här hittar man många arter som man inte kan se på andra ställen. Det mesta som fanns där i malväg var vildfångat och det handlades en hel del. Jag vet dock inte om någon köpte de små albino Acanthicus som fanns där.

 

Deister Aquaristik

 

                   Deister Aquaristik
Däremot vet jag en det inhandlades en del Brachyplatystoma tigrinum-yngel och flera Apistogramma-arter som denna nya A. sp. ’oroja’

 

Deister Aquaristik
Fast denna L-mal hade nog den konstigaste stjärt jag någonsin har sett………

 

Sedan blev det en sväng till hotellet (Zum alten Friedrich) där vi la in våra prylar på våra rum. Detta är ett ställe som vi alltid bor på – dels för att det är väldigt trevligt, dels för att det är billigt och dels för att de har så bra mat. I år var dock tyvärr hotellet stängt eftersom ägarna denna helg hade hand om förplägnaden på en karneval (för 600 personer) som ägde rum i närheten. Dock var de ändå hyggliga nog att låta oss på hotellet (vi känner ägarna rätt väl) och de fixade också frukost, men middagen på kvällen var vi tvungna att äta någon annanstans.

 

                  Felsenkeller
Jag hade istället bokat bord på en restaurang som låg bara några km bort och som heter Felsenkeller. Denna restaurang hade också ett eget bryggeri i lokalen och vi kunde därför dricka färsköl och såväl maten som ölet smakade mycket gott. Fotot ovan är från söndagskvällen då vi också åt här och med oss på middagen denna kväll var till vänster Ulla (som äger Aqua Café) och till höger hennes syster. Bägge kvällarna hade vi otroligt trevligt.

 

SÖNDAG
Söndag var för oss den stora mässdagen och vi kom till mässan strax innan den öppnade kl. 10.00 och var sedan kvar nästan ända tills de stängde kl. 18.00. Ja i alla fall var jag kvar ”hela” dagen men de andra som inte hade samma kondition och uthållighet som jag gav upp något tidigare.

 

                  PL.A. Mässa
På fotot ovan står vi och väntar på att bli insläppta. Det kan väl också vara värt att nämna att Kaj.p och hans 2 reskamrater hade åkt hemöver tidigt på morgonen (de hade kommit ner redan på fredagen och besökte då mässan), men vi andra 6 var kvar.

 

                  PL.A. Mässa
Mässområdet är rejält stort och den som var intresserad kunde utan ytterligare kostnad även besöka de 5-6 andra mässorna (bilar, camping, hushåll etc. etc.) som samtidigt pågick i andra mässlokaler inom det gigantiska mässområdet.

 

                  PL.A. Mässa
Precis vid ingången till hallen med husdjursmässan stod de tävlande akvarierna i nano- och den stora klassen uppställda, men först skall vi titta lite på vad mässan i övrigt hade att erbjuda.

 

PL.A. Mässa

 

PL.A. Mässa

 

PL.A. Mässa

 

                  PL.A. Mässa
Det är ju en husdjursmässa och här finns verkligen allt i djurväg att titta på även om jag själv nöjde med att kolla in akvarieavdelningen på mässan.

 

PL.A. Mässa

 

                  PL.A. Mässa
Jag nöjde mig som sagt med akvariebiten och i de olika montrarna fanns det mycket att titta på – bl.a. en del nya fisk- och räkarter. Överst visas en räka som hette Caridina sp. ’red goldflake’medan man underst ser en ny tetra som kallas för ”Rotkäppchen tetra”.

 

PL.A. Mässa

 

                   PL.A. Mässa
I montrarna kunde man även köpa en hel del prylar – allt ifrån nanoaakvarier till nya LED-belysningar De sistnämnda verkade också vara hyfsat prisvärda och en ramp som var ca. 80-90 cm lång kostade bara ca. 1500 kr.

 

PL.A. Mässa
När man promenerar runt en längre stund på det hårda golvet blir man trött och behöver vila en stund med en kopp kaffe och då kan man ju passa på att prova karros hatt.

 

                  PL.A. Mässal
En annan positiv sak med en mässa är att man träffar på en massa gamla bekanta som man kan tjöta en stund med. På fotot ovan ses Mikael och Annika, som åkte med oss ner på förra årets Planted Aquarium-rundtur, men som i år hade valt att bara ta en VIP-runda och flyga ner. Tänk vad det går bakåt med dagens ungdom – nu flyger de ner på VIP-resor, eller så pallar de bara för att promenera runt ”halva dagarna” på mässan – annat var det förr……

 

                  PL.A. Mässa
Nåja, skämt åsido det fanns i alla fall några som höll igång och här ser vi ansjo och Pannecke som håller på att fota ett utställningsakvarium med tanganyikaciklider. Så om det framöver dyker upp någon troffe på något foto i fototävlingen så vet ni var de tog fotot. Ansjo tog ju förresten det foto som han vann 2010 års tävling - ”Årets foto” – under förra årets Planted Aquarium-resa.

 

Sammanfattning av mässan:
Något större än förra året och speciellt glädjande var att det akvaristiska inslaget var större, även om denna del självklart fortfarande är bra mycket mindre än Duisburgmässan.

 

Planted Aquarium-tävling
För 4:e året i rad arrangerades denna tävling. Alla hade som uppgift att inreda ett akvarium med måtten 100x50x50 cm och som redan fanns på plats. Att delta i denna tävling kostade 120 EUR men det var också fina pengavinster (dessutom ära och pokaler).

 

1:a plats - 2.000 EUR
2:a plats – 1.500 EUR
3:e plats – 1.000 EUR
4:e plats – 500 EUR
5:e plats – 300 EUR
6-10 plats – 100 EUR
Specialpris – 500 EUR

 

                  PL.A. Mässa
På fredagen inreddes akvarierna så de besökare som var där då kunde se hur de gick tillväga. De flesta hade självklart förkultiverat växterna hemma och en del hade t.o.m. använt en svart grov filtermatta som substrat och låtit växterna växa till sig i mattan. Inför mässan vek de sedan helt enkelt bara ihop filtermattan, stoppade ner den i en sopsäck och tog den till mässan där den sedan lades ner i akvariet och själva filtermattan täcktes sedan med grus.
Bakom uppbyggandet ligger självklart oerhört mycket jobb och de som tävlar är värda all beundran för att de på den korta tiden fick ihop så snygga akvarier och de allra flesta av dem såg inte det minsta nyplanterade ut.

 

Nedan visas foton på de 4 akvarier som placerade sig i topp samt det akvarium som fick specialpriset. Samtliga 32 tävlande akvarier kan dock ses i Zoopets stora fotoarkiv (enbart för goldmedlemmar) så gå in där och välj ut din egen favorit.

 

PL.A. Planted Aquarium 05
1: plats Jan-Simon Knispel

 

 

 

PL.A. Planted Aquarium 03
2:a plats Adrie Bauman

 


PL.A. Planted Aquarium 07
3:e plats Marcel Dykierek

 

PL.A. Planted Aquarium 19
4:e plats Vladimir Fitz

 

                   PL.A. Planted Aquarium 18
Specialpriset Oliver Knott. Detta akvarium var lite extra kul för akvariet hade en plattskärm som bakgrund där det hela tiden ”rullade” moln och himmel i olika kulörer. Dessutom fanns det också högtalare där man bl.a. kunde höra tropiska fågelläten etc. En mycket udda akvarieinstallation som väckte berättigad uppmärksamhet.

 

Nanoakvarie-tävling
Tävlingen för nanoakvarier arrangerades i år för 3:e gången och i denna klass är det lite enklare att delta, dels för att akvariet är litet och dels för att man fick ha med sig sitt ett eget akvarium. Det skulle dock vara ett Dennerleakvarium med måtten 25x25x30 cm. Att delta kostade 80 EUR och de 29 tävlande tävlade om följande pengapriser (dessutom ära och pokaler).

 

1:a plats – 800 EUR
2:a plats - 500 EUR
3:a plats – 300 EUR
4:e plats 200 EUR
5:e plats – 100 EUR
Specialpriset – 200 EUR

 

Nedan visas foton på de 4 akvarier som placerade sig i topp samt det akvarium som fick specialpriset. Samtliga tävlande akvarier kan dock ses i Zoopets stora fotoarkiv (enbart för goldmedlemmar) så gå in där och välj ut din egen favorit.

 

PL.A. Nano 05
1: plats Jan-Simon Knispel

 

 

 

PL.A. Nano 15
2: plats Oliver Knott

 

PL.A. Nano 14
3: plats Tobias Fricke

 

 

 

PL.A. Nano 04
4:e plats Jens Helemann

 

 

 

PL.A. Nano 23
Specialpriset Marcin Nowak

 

Sammanfattning av dessa tävlingar:
Nivån på de allra bästa akvarierna var nog inte högre i år än tidigare år, men däremot var startfältet i år betydligt jämnare än tidigare (med andra ord – en högre lägstanivå) vilket gjorde tävlingen klart mer sevärd.

 

Räkchampionat:
Denna tävling var i år indelad i 9 kategorier och här fanns en hel del snygga räkor. Totalt var det ca. 200-240 akvarier, men 30-40% av dessa akvarier innehöll annat än tävlande räkor som kräftor, snäckor etc. Så det var nog ”bara” ca. 150 räkakvarier.

 

                   PL.A. Räkchmampionat
Jag gick inte speciellt in för att fota de räkor som vann, men såg i alla fall att några av gruppvinnarna hade fastnat på mina foton. Eller ”fastna” är väl att ta i för mina räkfoton blev uppriktigt sagt rätt usla, men ni kan i alla fall se hur färgerna var.

 

PL.A. Räkchampionat räka
Grupp 1 (Neocaridina cf. heteropoda (röd variant som Red Fire/Red Cherry och Sakura) – vinnare Alexander Bonnke

 

PL.A. Räkchampionat räka
Grupp 3 (tigerräkor (röda och blå odlingsformer) – vinnare Riccardo Uboldi

 

PL.A. Räkchampionat räka
Grupp 4 (tigerräka (svart inkl. svart med orange ögon) – vinnare Karin Latos

 

PL.A. Räkchampionat Räka
Grupp 5 (röd & svart Bee (Grade A till S) – vinnare Andreas Riebe
 

 

PL.A. Räkchampionat räka
Grupp 9 (korsningar och nya färgmutationer med Bee-räkor, tigerräkor och Neocaridina cf. heteropoda – vinnare Brigitte Crobb

 

Övriga vinnare var:
Grupp 2 (Neocaridina cf. heteropoda (övriga färgformer som Yellow Fire, Orange, Svart) – vinnare Cristian Ghia
Grupp 6 (röd & svart Bee (Grade SS och högre) – vinnare Niel Janz
Grupp 7 (Blue Bolt och Snowwhite) – vinnare - Karin Latos
Grupp 8 (Taiwan Bees (Shadow Bee familjen röd och svart – från vinröd över Red Ruby och Panda till King Kong) – vinnare Karin Latos

 

Sammanfattning av räkchampionatet:
Hyfsad kvalitet och klart och rent vatten. Detta var i sig ett stort framsteg från de tidigare 2 årens “magplask“ med dimmiga akvarier. De tidigare årens dåliga vattenkvalitet hade dock inneburit att det var färre deltagare i år och dessutom hade nästan alla internationella deltagare uteblivit. Det första året tävlande t.ex. flera asiater – denna gång tror jag inte att någon fanns på plats.
Förhoppningsvis leder dock årets höga vattenkvalité till att räkchampionatet blir större nästa år och då också får ett större internationellt inslag.

 

PL.A. Räkchampionat kräfta
Många av de tomma tävlingsakvarierna hade istället fyllts ut med snäckor, musslor och kräftor. En ny kräftvariant var denna Procambarus clarkii, ghost. Synd bara att kräftor är förbjudna i Sverige och det är ju inte värt att “skaka galler“ bara för att man vill ha sådana.

 

Efter mässan åkte vi tillbaka till hotellet och sedan vidare till Felsenkeller där vi tillbringade ytterligare en bra kväll med trevligt sällskap och god mat och dricka.

 

MÅNDAG
Måndag morgon var vi uppe rätt tidigt för att äta frukost och checka ut. Först iväg var Görans bil eftersom han skulle ta en liten avstickare till Deister Aquaristik och plocka upp den fisk som vi hade beställt av dem. Han kom dock iväg lite väl snabbt eftersom han glömde lämna in rumsnyckeln vid utcheckningen så han fick vända tillbaka till hotellet för att lämna in den. Därför kom han lite efter oss andra upp till Garnelenhaus i Hamburg som var vårt första stopp.

 

                   Garnelenhaus
Garnelenhaus ägs av bröderna Logemann och är deras nyöppnade affär. Vi Zoopetare som var nere på Duisburgmässan i höstas besökte ju även då denna affär men vi blev då lite besvikna, men denna gång tyckte vi att affären var betydligt bättre.

 

Garnelenhaus

 

Garnelenhaus
Här fanns fler mycket snygga utställningsakvarier som det var trevligt att kolla på.

 

Garnelenhaus

 

                   Garnelenhaus
Däremot var det lite tunt i försäljningsakvarierna, men en del smått och gott hittade vi i alla fall. Dessutom är det alltid trevligt att prata med bröderna för det som de inte vet om räkor är inte värt att veta.

 

Tonndorf
Efter vårt besök i Garnelenhaus var det dags för Aquarium Tonndorf men de öppnade först klockan 12.00 så vi hann med en snabbfika innan vi begav oss dit.

 
Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar