Så odlas akvarieväxter, varför?

Så odlas akvarieväxter, varför?

Text och foto (om ej annat anges): Christian Brams


Jag på en bädd av Lileaopsis @ Anubias nursery Italien -13

Ni har säkert hör talas om ”emersed” eller ”emerged” i samband med akvarieväxter och dess utförande. Dessa uttryck syftar på att växten har vuxit ovan vattenytan med endast krukan i vatten eller kraftigt genomfuktad.


Det är så att nästan alla akvarieväxter (med undantag för några få) växer helt eller delvis i sumpområden eller på platser som säsongsvis är torrlagda eller vattentäckta i naturen. Dessa växter kan alltså klara sig både ”på land” och i vatten. Det betyder inte att det är ”sumpväxter” som vi brukar kalla de arter som egentligen inte klarar sig under ytan och därför inte är lämpade för bruk i akvarium.

Många arter har ett anpassat och speciellt beteende och utseende beroende på om det är en undervattensform eller ovanvattensform. Det kan skilja sig ganska mycket på dessa olika former för vissa arter medan andra arter ser i stort sätt lika ut.Hygrophilia difformis, en växt som ser väldigt olika ut i sin ovan- resp. undervattensform. Udervatten är bilden till vänster.


Hos de flesta producenterna så odlar man alltså de växter som går emersed. Det är främst utav tre anledningar.

En växt har mycket lättare att anpassa sig från en emesed form till submerse (undervatten) form än från en vattenkvalitet till en annan. Växter får alltså en bättre start i akvariet om den acklimatiseras från en emersed form.

Det är lättare att hantera näringsnivåer mm i odöingar som inte är täckta med vatten. Alger och ohyra kan lätt uppstå när man odlar under vatten som man inte får annars. Det finns visserligen en del problem med ohyra ovan ytan också, men det är lättare att bekämpa.

Transporter är lättare med växter som är emersed odlade. De kräver inte samma fuktighet och de är mycket tåligare på många sätt.

Bilderna nedan kommer från Tropica i Danmark. Det är en av de ledande producenterna av akvarieväxter.

tropicaa
Till vänster ser ni de väldiga Echinodorus-moderplantorna som de använder att ta skott från som sedan får växa till sig i krukan ett tag innan de skeppas vidare ut i världen. Den "halva" personen ni ser på bilden är Peter Haack, en filur som många av er säkert känner till. (Det är han som har sidan Plantswap.)


Här står bebisplantor av alla dess slag för tillväxt i Tropica´s växthus.

Ett annat sätt att föröka arter på är via Tissue culture eller In Vitro som man också säger. För detta så krävs det ett avancerat labb där man rengör och delar upp växterna i små burkar med näringsrik gel i. När växterna förökat sig i sina burkar splittar man upp dem till vanliga krukor som får stå i växthusen, som på bilden ovan. Numera kan man även köpa växter direkt i koppen. Tropica´s serie med koppar heter 1-2-Grow. 

En annan producent, som ni säkert hört mig nämna innan är Anubias. Det är ett företag i Italien som jobbar riktigt hårt på att ta fram nya arter av högsta kvalitet.

I Italien trivdes både jag och växterna bra. Här ser ni ett av de många växthusen hos Anubias. Snyggt, rent och bra ordning.
Det finns naturligtvis undantag, inte alla växter kan odlas emersed. Här har vi Vallisneria spiralis, en av de arter som är helt akvatiska.

Vanligast i Sverige från Anubias är deras In Vitro-serie. Ni vet växterna i burk? Här tillverkas de. På ett labb, ganska likt Tropicas, fast 10ggr större.Här är ett av rummen där kopparna får växa till sig. Det var massor av liknande rum efter varandra och tillsammans måste de rymma tusentals koppar.
Kanske är det dessa som är på väg till Sverige just nu =).

Men om vi hoppar tillbaks hem till Sverige igen, så har vi faktiskt en producent också. Nygaards trädgårdar i Halmstad.Här ser ni en hårt arbetande besökare =) och Ingrid Nygaard, dåvarande ägare och grundare tillsammans med sin man Dan. Numera har Dans bror och fru tagit över verksamheten sen nått år tillbaka. Denna bilden har alltså nått år på nacken.

 

Trots det delvis ganska kyliga Sverige så ser växterna ut att trivas även här!

Nygaards anläggning är naturligtvis inte alls lika stor som Tropica´s eller Anubias. Och de har inget labb för att föröka Tissue Culture, men den är välskött och mysig på nått sätt och alla växter som stannar här för tillväxt är glada växter =)


 

 
Första sidan Akvarieguide Växter - skötsel