Förbered ditt akvarium inför semestern!

Förbered ditt akvarium inför semestern!

Text och foto (om ej annat anges): Christian Brams


Nu är det semestertider, en kritisk period för ditt akvarium!

Många lämnar över ansvaret för akvariet till någon släkting eller granne, för att komma hem till en katastrof.

Men det behöver inte vara så farligt. Följ dessa råd så är ditt akvarium rent och snyggt även när du kommer hem från semestern.

Detta gäller inte om ni är borta över en helg, eller till och med en vecka. Utan detta är om ni kommer att vara borta längre än 7 dagar. Är ni borta kortare så är det ingen ide att göra nått särskilt, fiskarna klarar sig utan mat ett par dagar eller en vecka.

Akvariet

Förbered akvariet genom att göra ett ganska stort vattenbyte innan du åker. Se till att använda vattenberedning och växtnäring. Dosera inte mer än du brukar för att "det ska räcka längre". Det leder bara till algproblem.

 

Vattenbyten i alla akvarium.

Växter

Ansa ur växterna lagom mycket. Det är bra att ha en ganska stor växtmassa, och det kanske inte gör så mycket att det är lite övervuxet när du kommer hem. Har du dåligt med växter i karet så rekommenderar jag att ni köper ett gäng krukor med snabbväxande plantor och planterar innan ni åker.

Mat

Mat! Detta är det mest kritiska. Som sagt så klarar sig de flesta fiskar sig bra utan långtidsfoder och foderautomater en ganska lång tid. En vecka är inga problem. Om man inte har någon eller något som ger fiskarna mat så kan man göda upp dem lite extra innan. Det gör du enklast genom att mata flera gånger ett par dagar innan ni åker. Använd ett bra foder med mycket proteiner. Jag föredrar Dr. Bassleer. Det är helt enkelt bäst!. Häll inte i mer mat vid varje tillfälle, utan samma mängd fast fler gånger.

Ett annat sätt är att be en bekant att mata. Är denna personen inte van vid akvarium kommer de bergis att mata för mycket. De är rädda att fiskarna ska få för lite mat, och så häller de på lite extra. Bad idea!.

Ska du låta någon annan mata så rekommenderar jag att ni köper en pillerask och doserar foder för varje dag. Glöm inte att gömma foderburken! =) Tro mig, de kommer att ge mer mat än de ska!

En annan metod är att använda sig av en foderautomat. Det finns åtskilliga modeller från olika tillverkare. En del är bättre och en del sämre. Jag tycker att Eheim´s är de som fungerar bäst, och är mest pålitliga.

Se till att foderautomaten matar lagom mycket, helst lite mindre än du brukar och att batterierna är fräscha etc. Jag brukar alltid sätta dit mina automater ett par dagar innan jag åker så att jag ser att de fungerar som de ska.


 

En EHEIM "Twin" foderautomat och EHEIMs Liquid dosage. 

Näring

Näring. Om du har ett vanligt sällskapsakvarium så kan du hoppa över denna punkt. Men om du har ett Hi-Tech, växtakvarium så är detta lika viktigt som något av de andra punkterna. Det är alltid svårt att dosera näring inför semester, och ganska klurigt med autogödare också. Mitt bästa tips är nog ändå att dosera upp en veckodos och se till att någon kan komma och hälla det i karet.

Själv kör jag på en mycket enkel doseringsautomat som fungerar som foderautomaterna. Den ger långt ifrån den mängd näring jag häller i i vanliga fall, men den håller ändå ställningarna i burken i upp till två veckor. De är fyllda med Tropicas växtnäring, både premium och specialised.

Ljus

Ljus. Samma här, har du ett vanligt kar kan du låta det tuffa på som vanligt. Har du en växtburk med mycket ljus så skulle jag rekommendera att minska antalet ljustimmar lite och ev. minska mängden ljus också.

Det var nog alles tror jag. 

Denna artikel kan diskuteras i denna Zoopettråd eller på Christian Brams Facebook

 


 
Första sidan Akvarieguide Akvariet