Text och foto (om ej annat anges): Christian Alfredsson
Malawisjön är en av de mest fascinerande och unika sötvattensekosystemen i världen. Dess biologiska mångfald och rika fiskliv gör det till en utmärkt inspiration för akvarieentusiaster som vill skapa ett biotopakvarium med fiskar från denna region. I denna omfattande introduktion kommer vi att utforska Malawisjöns geografi, djurliv, vattenförhållanden och andra viktiga faktorer som kan hjälpa dig att förstå och uppskatta detta fantastiska ekosystem.
Malawisjön, belägen i Sydöstra Afrika, sträcker sig över gränserna mellan Malawi, Tanzania och Moçambique. Sjön är den nionde största i världen och den tredje största och näst djupaste i Afrika. Den är cirka 580 kilometer lång och 75 kilometer bred som mest, med en yta på ungefär 29 600 kvadratkilometer. Sjöns maximala djup är över 700 meter, men den genomsnittliga djupet ligger runt 292 meter. Den omgivande topografin kännetecknas av branta klippor och sandstränder, vilket skapar en mängd olika livsmiljöer för fisk och andra organismer.
Malawisjöns vatten är kända för att vara hårt, alkaliskt och kristallklart. Här är några viktiga vattenparametrar att känna till:
Mått på akvarium: 150x50x50 cm
Volym: 375 liter
Ingen traditionell växtlighet används i detta akvarium eftersom Malawisjön i huvudsak saknar växter, förutom på stenar där det kan växa alger.
Dekorationerna består av stenar som är gjorda av en mineralförening som främjar algtillväxt på ytan. Stenarna är placerade i tvärgående skiljeväggar för att skapa tydliga territorier för fiskarna. Substratet är en egen mix av sand (0,4-0,8 mm kornstorlek) och små stenar som liknar Malawisjöns naturliga bottenmaterial.
Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.
Vattenbyte: 70% var sjunde dag med tillsats av 40 ml EASY-LIFE PROFITO för att främja algtillväxt och naturlig föda samt tillväxt på stenarna.