Interzoo 2012

Interzoo 2012

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto: Kjell Fohrman

Gold-medlemmar kan klicka upp fotona i artikeln till fullformat.

I Zoopets stora fotoarkiv finns ytterligare ett antal foton (totalt 126 foton) att titta på från detta evenemang (gäller enbart goldmedlemmar).
Vill du diskutera denna artikel, eller har frågor om Interzoo 2012, gör det i denna forumtråd.

                  Interzoo 2012- Entré
Återigen var det dags för världens största zoofackmässa som vartannat år äger rum i Nurnberg, Tyskland. Som vanligt var mässan större än nånsin tidigare. I de 11 mässhallarna (10 för 2 år sedan) på totalt drygt 100.000 kvadratmeter (90.000 för 2 år sedan) samsades 1.539 utställare (1.502/2010, 1.346/2008, 1.275/2006, 1.101/ 2004) från 53 länder och försökte attrahera de ca. 37.000 besökare (1.300 färre än för 2 år sedan) från ca. 115 länder.

 

                   Interzoo 2012- Entré
För att få ytterligare ett begrepp om hur stor utställningen egentligen var. Om man promenerar genom alla hallar och lägger 1 minut på att passera varje monter tar det nära 26 timmar (om man inte tar någon paus). Inte desto mindre så klarade jag faktiskt av att gå igenom alla gångar i de 11 hallarna redan första dagen (vilket innebar att det tog i snitt 18 sekunder för mig att passera varje monter). Jag stannade då inte någonstans utan om jag såg något intressant i någon monter så ringade jag in montern på ”mässkartan” och sedan besökte jag de montrar jag ringat in någon av de andra 3 dagarna. Som jag har påpekat i tidigare Interzooartiklar så är dessvärre alla hallar mixade – dvs montrar, med hund, katt, akvarier, terrarier etc. etc. är placerade huller om buller så för att få se allt måste man promenera runt i alla gångar i alla hallar.

 

                   Interzoo 2012- Sverige, Bozita

                   Interzoo 2012- Nina Ottoson
Enligt mässans egen statistik fanns det hund- och kattartiklar i 46% av montrarna och akvaristiska prylar i 20% av montrarna. Jag var dock enbart intresserad av akvariemontrarna och varken tittade i andra montrar eller la ner tid på att fota i dessa. Ovanstående 2 foton är undantag eftersom de visar 2 av de 5 svenska företagen som ställde ut (det var ingen akvaristisk utställare från Sverige – däremot några från Danmark). Överst Bozita Lantmännen och underst Nina Ottosson Zoo Active Products.

 

TRENDER

                   Interzoo 2012- Lumic

För 2 år sedan var Nanoakvarier den stora trenden och den trenden höll väl i och för sig fortfarande i sig, men den hade inte direkt utvecklats utan var på ungefär samma nivå och det dök upp en del nanos med ny design och en del ”konstiga” nanos som det på fotot ovan. Detta akvarium var verkligen ”High tech” och innehöll alltifrån en radio, till en belysning som kunde dimmras och ställas in i alla regnbågens färger etc. etc.


                   Interzoo 2012- Aquaray

                   Interzoo 2012- AkvaStabil
För 2 år sedan började LED-belysningar komma i rätt stor skala och jag trodde nog att det denna gång formligen skulle explodera med LED-belysningar, men så var inte riktigt fallet. Visst fanns det en del nya riktigt bra LED-belysningar och visst hade alla de stora akvarieproducenterna denna gång även LED-belysningar till sina akvariepaket, men inte var de direkt revolutionerande direkt.

För de riktigt bra LED-belysningarna är fortfarande rejält dyra (kvalitet kostar) och de riktigt billiga är egentligen mest skräp. Jag har under senare år testat några billiga LED-belysningar (såväl akvariebelysningar, som inköpta på Kjell & Company samt Clas Ohlsson) och de är helt OK som nya, men efter några månader tappar de rejält i kapacitet. Så än länge får vi nog vänta en tid på att LED-belysningar skall ta över helt i våra akvarier.

Översta fotot visar Aquaray-belysningar som är riktigt bra, men som också kostar en del, nederst ses Henrik Luther från danska AkvaStabil vars akvariemöbler (med ny design och nya färger) nu även kan köpas med LED-belysningar.

Nej istället för Nano och LED var det några andra ”trender” som var klart mer framträdande

 

Aquascaping

                     Interzoo 2012- ZZF

                     Interzoo 2012- ZZF

                     Interzoo 2012- ZZF
Den ena var Aquascaping som man kan säga en vidareutveckling av Nanotrenden (som ju egentligen kommer från Aquascaping!!!) och det fanns många ”Aquascapade” akvarier på mässan och dessutom så hade Oliver Knott (med Chris Lukhaup som medhjälpare) varje dag en ”Aquascapingkurs” som samlade många åhörare.

De två översta fotona visar en reklamaffisch för denna ”kurs” samt Oliver Knott ”in action”. Det tredje fotot visar ett akvarium i ZZF-montern (där kursen hölls).

                    Interzoo 2012- ADA
Den tyska filialen av Aqua Design Amano ställde också ut och hade flera snygga akvarier i sin monter. Just Amano är nog den person som var först med Aquascaping.

 

                   Interzoo 2012- Anubias
Även det italienska företaget Anubias hade flera snygga ”aquascapade” akvarier i sin monter.

 

Växter

Ja det går egentligen inte att prata om aquascaping utan att prata om växter – för i alla fall på denna mässa så hängde dessa saker ihop.

                     Interzoo 2012- Anubias
Som jag nämnde ovan så hade växtföretaget Anubias flera snygga växtakvarier i sin monter. På förra Interzoo hade de en väldigt liten monter – denna gång en betydligt större. Ett klart tecken på att växtintresset har ökat.

 

                    Interzoo 2012- Tropica

                    Interzoo 2012- Tropica
Det danska företaget Tropica Aquarium Plants hade som vanligt en stor och mycket snygg monter. Många gånger kan jag tycka att nivån är rätt låg (ur estetisk synpunkt) på de utställda akvarierna, men det är den aldrig hos Tropica. Genom årens lopp har man alltid kunnat vara säker på att hitta riktigt snygga akvarier i Tropicas monter. I år hade de låtit flera olika ”Aquascapers” designa de akvarier de hade i sin monter. Ett mycket bra, snyggt och intressant initiativ.

Sedan fanns det förstås även många andra växtproducenter som ställde ut växter för att kunna hitta nya kunder. Det var fler ”växtmontrar” i år än vad det var för 2 år sedan.

 

Kina

                   Interzoo 2012- Hidom
Om man kan kalla ett land för en trend vet jag inte riktigt, men helt klart var i alla fall att det var oerhört många kinesiska företag som ställde ut på Interzoo och trots att mässan ägde rum i Tyskland som är akvarielandet nummer 1 i världen, så var det faktiskt denna gång lika många kinesiska utställare på mässan som det var tyska. Ovan ses en av många kinesiska utställare.

Så om AquaScaping med växter var den ena stora trenden så var utan tvekan Kina den andra.

 

Maneter

                    Interzoo 2012- Schukan
Många pratade om att maneter var en trend på mässan, nja jag vet inte riktigt om det var så. Det handlade nog snarare om en trend att ha ”manetakvarier” som dekoration i sin monter (och det är snyggt och effektfullt) än det handlade om att maneter kommer att få någon betydelse i handeln framöver.

 

NYHETER

Att leta nyheter på en mässa som denna är svårt för att inte säga omöjligt. I alla montrar slås det braskande upp om nyheter och att just deras foder, filter etc. etc. är bättre än alla andras. Så för att verkligen hitta nyheter måste man gå in i de olika montrarna och grundligt diskutera igenom deras produkter och detta är något som nästan inte alls hinns med. Några ”äkta” nyheter hittade jag i alla fall och det fanns fler som jag helt missade, eller bara tog för reklam.

                   Interzoo 2012- Ocean Nutrition
Företaget Ocean Nutrion presenterade en helt ny kläckningsmetod för Artemia som gjorde att skalen helt separerades från de nykläckta äggen. Detta eftersom de torra äggen i förväg hade ”preparerats” med ”järn” och sedan när äggen kläcktes så drogs ”järnskalen” till en magnet och man blev av med dessa. Ett mycket smart system som enligt Diederik Vanheule på Ocean Nutrition bara skulle göra artemiaäggen ca. 10% dyrare än icke järnpreparerade ägg. De sålde anläggningar för såväl småodlare som stora professionella odlare.

                    Interzoo 2012- Bassleer
En annan intressant fodernyhet presenterades av Dr. Bassleer Biofish Food. Det var ett foder som innehöll bär från Acai-palmen. Gerald Bassleer berättade för mig att han varit med på en expedition till Rio Negro-floden där han letade efter nya platser att importera fisk ifrån. Han hade då hittat ett ställe som han tyckte verkade intressant, men då påpekade lokalbefolkningen att han istället skulle ta fiskarna från ett annat ställe en bit därifrån för där var fiskarna både större och färggrannare. Han kontrollerade detta och det visade sig stämma och anledningen visade sig vara att just där så växte Acai-palmen och dess bär föll ner i vattnet och dessa åt sedan fiskarna. Han kollade sedan att så var fallet även för andra ställen där fiskarna åt dessa bär och han har sedan acai-bären under en längre period på fiskarna i hans egen fiskanläggning och det utföll med klart positivt resultat – fiskarna blev kraftfullare, livligare och vackrare. Därför har han nu tagit fram ett fiskfoder som är baserat på dessa bär och det vore mycket intressant att testa.

A_Tropica_03_Alternanthera_reineckii_mini_DSC_1506.jpg A_Ammania_sp_bonsai_Tropica_05_DSC_1992.jpg A_Tropica_10_Nymphoides_sp_taiwan_DSC_2018.jpg

Många företag (ja faktiskt egentligen de allra flesta eftersom poängen med att ställa ut på en mässa är att visa upp nyheter som man kan sälja) så jag kan självklart inte visa allt nytt, men eftersom just växterna stod lite i centrum på mässan så väljer jag att visa upp några av de nya växtarter som Tropica visade upp i sin monter. Från vänster – Alternanthera reineckii ’mini’, Ammania sp. ’bonsai’ samt Nymphoides sp. ’Taiwan’.

 

LITE ANNAT SMÅTT OCH GOTT

Men det fanns förstås även en del annat akvaristiskt godis att kolla på som bl.a.

                    Interzoo 2012- JBL
Ett häftigt UV-filter från JBL

A_DSC_1797.jpg A_Stendker_DSC_1415.jpg A_DSC_1802.jpg

Snygga diskusar fanns det gott om och ett par i Stendkers monter gick t.o.m. med yngel

 

                    Interzoo 2012- ATS
Fräcka och mycket snygga konstgjorda trädrötter från det indonesiska företaget Aneka Tirta Surya.

 

                     Interzoo 2012- Croci/Amtra
En hel del snygga akvarier fanns också att beskåda.

 

                     Interzoo 2012- Deltec/Sander
Så även stora saltvattensskummare….

 

                    Interzoo 2012- Ruinemans/De Jong
….. och små snygga saltvattensskönheter.

 

                    Interzoo 2012- Juwel
Den här nya varianten av den ”blå” gulhuvade fjärilscikliden är också riktigt snygg.

 

                    Interzoo 2012- Ruinemans/De Jong
Och ibland undrade man över vad sjutton det egentligen var som gick i akvariet

 

                    Interzoo 2012- Tropic Marine
I vissa akvarier gick vågorna höga.

 

                   Interzoo 2012- IndoTropika
Besökarna på denna fackmässa kommer från hela världen (från ca. 115 länder) och här knyts många kontakter och många affärer görs upp.

På fotot ovan är det från vänster Mikael Håkansson från Imazo och Ravi Adrian Dissanayake från Akvarieteknik som pratar med representanter för det indonesiska företaget IndoTropika.

 

OFI

                   Interzoo 2012- OFI

                   Interzoo 2012- OFI
I vanlig ordning deltog jag också på årsmötet för Ornamental Fish International. OFI är en internationell branschorganisation som jobbar med frågor runt akvaristiken och gör ett ovärderligt arbete för branschen för branschen och akvariehobbyn i stort. En positiv rapport de hade att komma med var att det verkar som om det av EU planerade importförbudet av akvarieväxter inte blir av (alternativt – skjuts upp och inte blir så restriktivt).

På det översta fotot syns presidiet – från vänster Svein Fosså, Norge; Sandy Moore, USA; Gerald Bassleer, Belgien och Alex Ploeg, Holland

 

SAMMANFATTNING

                    Interzoo 2012- ZZF
Interzoomässan håller sin ställning som världens särklassigt största Zoomässa och det är lite tråkigt att allt är så mixat – oj vad mycket bättre mässan varit om de olika djuravdelningarna varit separerade (de företag som säljer produkter till flera djurgrupper kunde ligga mellan de ”rena” djurhallarna) men så lär det inte bli. Interzoo är ändå väl värt ett besök för det är inte bara trötta ben som blir resultatet av ett mässbesök utan framförallt att man får se så mycket nytt och en hel del snygga akvarier samtidigt som det verkligen ger inspiration för lång tid framöver.

Mässan var denna gång visserligen större än förra gången, men ett lite illavarslande tecken för branschen var ändå att besökarantalet minskade en del och det var inte utan att det märktes speciellt under helgen. Sannolikt var det de tyska besökarna som minskade (det brukar var de som strömmar in under helgen) medan det nog var lika många internationella besökare som vanligt.

På fotot ovan så får Oliver Knott representera årets trend – Aquascaping – genom det lilla akvarium som han ”promenerade” runt med mellan några montrar.

                     Interzoo 2012- Tropica
Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar