Planted Aquarium - resa 2013

Planted Aquarium - resa 2013

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text: Kjell Fohrman
Foton: Kjell Fohrman, Anders Johnsson, Pia Johansson och Maria Hagberg.

Nästan alla foton nedan kan klickas upp till stort format 1250 pixlar (gäller enbart Goldmedlemmar).
Det finns ytterligare foton (totalt 162 st) från denna resa i Zoopets stora fotoarkiv (endast tillgängligt för Goldmedlemmar).
I denna Zoopettråd kan man diskutera artikeln och resan.

Zoopetartikel från resan till Planted Aquarium 2011
Zoopetartikel från resan till Planted Aquarium 2010
Zoopetartikel från resan till Planted Aquarium 2009
Zoopetartikel från resan till Planted Aquarium 2008

För sjätte året i rad arrangerades Planted Aquarium i Hannover, Tyskland och även denna gång var vi ett gäng med zoopetvästare som begav oss dit för att ha kul och få inspiration. Denna mässa hölls i en annan hall än de tidigare, men var ändå rätt lik dessa, med dels en husdjursutställning, dels en tävling om det snyggaste växtakvariet, en tävling om det snyggaste Nano-akvariet samt ett internationellt räkchampionatet. Det nya var att det också var en Terrascaping-tävling. Under vår Tysklandresa hade vi också tid till att besöka en massa andra "akvaristiska" ställen och även några icke akvaristiska.

Så här såg vårt program ut:
Fredag 25/1
18.45 Färjan avgår från Göteborg till Kiel

Lördag 26/1
09.15 - Vi anländer till Kiel
13.00 - Akvarieaffären Das Aquarium i Braunschweig besöks
16.00 - Akvarieaffären Deister Aquaristik utanför Hannover besöks
18.00 - Hotell Zum Alten Friedrich i Apelern
19.00 - Middag på Felsenkeller

Söndag 27/1
09.00 - Avresa till mässan
10.00 - Mässan
18.30 - Tillbaka på hotellet
19.00 - Middag på Felsenkeller

Måndag 28/1
08.00 – avresa från hotellet
10.00 – Garnelenhaus i Hamburg besöks
11.00 – Vi besöker det offentliga akvariet i Hagenbecks djurpark
14.00 – Akvarieaffären Tonndorf Aquarium besöks
18.45 – Avresa färja

Tisdag 29/1
09:00 Färjan är tillbaka i Göteborg

FREDAG
Vi var denna gång bara 4 stycken Zoopetvästare (undertecknad, ansjo, PiaJo och Maria-Sjöjungfru) som tog färjan från Göteborg ner till Kiel. Färjeturen var riktigt trevlig och vi hade himla kul ihop och det blev en hel del skratt

LÖRDAG

Das AquariumVårt första etappmål på lördagen var affären Das Aquarium. Denna affär har vi besökt många gånger tidigare och här finns alltid mycket att titta på. Själv hittade jag flera nya arter som jag tog kort på och det var ju positivt för Zoopet (kommande nya artbeskrivningar). Affären var ombyggd sedan vi senast var där och det var helt klart till det bättre för nu var det betydligt luftigare och dessutom var ju den stora koidammen kvar.

A_Das_Aquarium_Hemichromis_sp_aff_Stellifer_DSC_3646.jpgA_Das_Aquarium_Rhinogobius_rubromaculata_DSC_3571.jpgA_Das_Aquarium_Trichogaster_sp_lake_inle_DSC_3626.jpg

Några foton på fiskar som fanns på Das Aquarium

Deister AquaristikDärefter åkte vi till vår favoritaffär – Deister Aquaristik – visst det är en himla liten affär men med otroligt rena och välskötta akvarier och välgödda fiskar. Därför kan man spendera lång tid i denna affär och fota, kolla på fiskar och akvarier och snacka med de trevliga innehavarna (Andy och Ina). På fotot ovan så kollar Pia och Maria in utställningsakvarierna.

A_Deister_DSC_3652.jpgA_Deister_DSC_3659.jpgA_Deister_DSC_3673.jpg

Några snygga fiskar som vi hittar hos Deister.

Efter Deister hade vi egentligen tänkt kolla på ytterligare en affär men tiden hade runnit iväg och det hade varit så mycket att se på i de bägge tidigare affärerna så det hanns inte med utan istället åkte vi till hotellet och sedan vidare till den lokala restaurangen Felsenkeller. Felsenkeller som förutom att de brygger sitt eget öl också serverar mycket god mat vilket gör att man trivs där – speciellt när sällskapet är så trevligt.

SÖNDAG
Söndagen brukar vi vika åt mässan och så också denna gång. Vi kom till mässan när de öppnade kl. 10.00 och var kvar fram till femtiden på eftermiddagen så det blev en lång mässdag.

Planted AquariumDet var som sagt sjätte året i rad som Planted Aquarium arrangerades i Hannover. Planted Aquarium är en tävling i inredning av växtakvarier. Denna tävling är dock bara en del i den stora årliga husdjursmässan som äger rum här. Husdjursmässan, som i sig är ganska stor (17.500 kvadratmeter), tar dock bara upp en liten del av det gigantiska mässcentret i Hannover och samtidigt som husdjursmässan arrangerades ytterligare sju mässor i byggnaderna. Så mässan är egentligen den perfekta helgutflykten för hela familjen även om man har olika intressen – här finns mässor för ”alla” intresseområden – och den låga entréavgiften (ca. 100 SEK) gäller som inträde för alla mässor.

Husdjursmässan

A_Planted_Aquarium_DSC_4338.jpgA_Planted_Aquarium_DSC_4335.jpgA_Planted_Aquarium_DSC_4243.jpg
Planted_Aquarium_IMG_1316_1_.JPGPlanted_Aquarium_IMG_1328_1_.JPGPlantedAquarium_2013-69_2_.jpg

Själv besökte jag dock bara ”husdjursmässan” och där fanns tillräckligt att titta på för att fylla en hel dag. I mässlokalen kunde man hitta det mesta inom husdjurssektorn i de 147 mässmontrarna och dessutom fanns mycket stora avdelningar med katt och hundutställningar/championat, där fanns kaninutställning, fåglar etc. etc.

Planted Aquarium

Planted Aquarium

Planted AquariumFör min del var det dock akvaristiken som drog och här fanns det mycket att kolla in - dels i alla montrarna på mässan och dels i de olika utställnings/championatavdelningarna.

Stora växtakvarier
Som vanligt arrangerades det också en tävling om det snyggaste växtakvariet. Förutsättningarna var givna – mässarrangörerna ställer upp ett antal tomma 250 liters möbelakvarier med måtten 100x50x50 cm. Tävlingsdeltagarna kommer dagen innan mässan och har då med sig all inredning till akvariet och de har sedan denna dag på sig att göra i ordning sina resp. tävlingsbidrag. 27 akvarier tävlade i denna klass, vilket faktiskt var något färre än tidigare år. Jag tyckte dock att den genomsnittliga kvalitén i år var klart högre än tidigare - kanske är det som så att en del av de som tävlade tidigare och då blev oplacerade, insåg sin begränsning och inte ställde upp denna gång (det kostar trots allt 100 EUR att ställa upp med ett bidrag). Priserna i tävlingen är också fina – ettan brukar vinna 2.000 EUR.

PL.Växtakvarie.01. Adrie BaumannDetta akvarie som designats av Adrie Baumann placerade sig som 1:a.

PL.Växtakvarie.02. Volker Jochum.Detta akvarie som designats av Volker Jochum blev 2:a.

PL.Växtakvarie.03, Piotr DymowskiDetta akvarie som designats av Piotr Dymowski blev 3:a.

PL.Växtakvarie.Special Award, Adrian Gladis (9 years old)Detta snygga akvarium fick juryns specialpris och den som stod bakom inredningen var Adrian Gladis som är 9 år gammal! Mycket imponerande.

Det fanns även många andra riktiga snygga akvarier som deltog i tävlingen. Gå gärna in i Zoopets stora fotoarkiv (enbart öppet för Goldmedlemmar) för där finns foton på samtliga tävlande akvarier och det står också angivet vilken placering de fick.

Nanoakvarietävling

PL.Nano

Fortfarande är s.k. Nanoakvarier mycket populära i Tyskland och i år tyckte jag verkligen att denna tävling tog ett stort steg framåt – inte genom att det var fler deltagare än tidigare (denna gång 31 st) för det var snarare tvärtom, utan för att nivån var oerhört hög och det fanns flera mycket innovativa nanoakvarier där själva akvariet (19 liters akvarie) bara var en liten del av designen. Det fanns flera roliga och snygga akvarier som stod på tvären, var hopbyggda eller ”överväxta” eller inbyggda i berg etc. etc. Tyvärr så är det protokoll som domarna följer i sin bedömning inte riktigt anpassat till denna nya typ av design utan här följde man bara strikt efter vad som finns i själva akvariet och därför blev det bara standardakvarier som placerade sig högst upp i resultatlistan. Visst de vinnande akvarierna var oerhört snygga men själv gillade jag ”nanomöblerna” bäst.

A_Nano_28_DSC_3796.jpgA_Nano_13_DSC_3757.jpgA_Nano_05_DSC_3732.jpg

Dessa 3 akvarier placerade sig högst i resultatlistan. Från vänster ses det vinnande nanot som designades av Annika Reinke. I mitten ses det andraplacerade nanot som designats av Tim Schmiedeshoff och längst till höger det nano som hamnade på 3:e plats som designats av Volker Jochum.

Dessa 3 snygga akvarier i all ära – men trevligast och snyggast tyckte jag som sagt att de ”utbyggda” nanoakvarierna var – några exempel på sådana kan ni se nedan.

PL.Nano.09, Oliver KnottDesign Oliver Knott.

PL.Nano.11, Garvin BorschewskiGarvin Borschewskis nano med ”buske” på toppen.

PL.Nano.11, Frank & Carsten LogemannFrank och Carsten Logemanns hopbyggda akvarier med en ”genomgående” rot.

Gå gärna in i Zoopets stora fotoarkiv (enbart öppet för Goldmedlemmar) för där finns foton på samtliga tävlande nanoakvarier och det står också angivet vilken placering de fick.

Räkchampionat

PL.GarnelenChampionatDet arrangerades också ett räkchampionat på mässan. I ca. 300 akvarier kunde man kolla på olika grupper av räkor, kräftor (som är lagliga i Tyskland, men inte i Sverige och Norge), snäckor etc. De utställda djuren höll en mycket hög kvalité och det fanns väldigt mycket att titta på. Tyvärr har dock detta Championat tappat lite av den status det hade de första åren som det arrangerades. Då deltog räkexperter från hela världen i denna tävling men vattenkvalitén var då så dålig att vattnet var grumligt och en del räkor dog. Nu hade dessa problem visserligen lösts och vattnet höll en mycket hög kvalité, men många av räkexperterna från andra länder än Tyskland håller sig nu borta.

PL.GarnelenChampionatUppriktigt sagt så kollade jag inte ens in vilka som vann i denna tävling utan gick mest runt och kollade på de snygga djuren i akvarierna. Det fanns många riktigt snygga räkor.

PL.GarnelenChampionatMen ansjo fotade denna Caridina cf. cantonensis var. red pinto zebra som ingick i en grupp som ställdes ut av Michael Nadal. Dessa fantastiskt vackra räkor kammade hem en 1:a placering i Räkchampionatet.

PL.GarnelenChampionatLite tråkigt är det att man inte får ha sötvattenskräftor i Sverige när det finns så snygga gobitar som denna Cambarellus chapalanus.

Planted AquariumAnsjo och PiaJo hittade en hel del räkor att fota.

Terrascaping
Nytt för i år var också en Terrascapingtävling där det gällde att inreda snygga terrarier. Eftersom denna tävling var liten så samlade den få deltagare (14 st) och kvalitén var varierad men några av terrarierna var riktigt snygga. Men intresset för denna tävling verkade vara stort och redan har det anmält sig fler deltagare till denna tävling till nästa år än vad det var i år så förhoppningsvis så blir denna tävling riktigt bra om ett år.

PL.Terrarium.14Vinnarterrariet var dock riktigt snyggt.

A_PL_Terrarium_13_DSC_3969.jpgA_PL_Terrarium_10_DSC_3956.jpgA_PL_Terrarium_02_DSC_3926.jpg

Även en del av de andra terrarierna såg riktigt bra ut

PL.Terrarium.14Ett litet kuriosa var också att en av de tre domarna i tävlingen var Joel (alias Charlie) Malmström från Sverige – dvs mannen bakom Back to Nature-bakgrunderna.

Gå gärna in i Zoopets stora fotoarkiv (enbart öppet för Goldmedlemmar) för där finns foton på samtliga tävlande terrarier.

Smått och gott i mässmontrarna
Att bara strosa runt på mässan och kolla in de snygga akvarierna, se på snygga eller ovanliga fiskar är bara det väldigt kul. Här nedan ser ni några exempel.

Planted AquariumManeter och fula gubbar.

Planted AquariumOvanlig art – Aborichthys aborensis

Planted AquariumEn annan ovanlig art – Leporinus granti

A_Planted_Aquarium_Geophagus_sp_aff_brasiliensis_Bahia_Blue_DSC_4263.jpgA_Planted_Aquarium_Crenicichla_marmorata_DSC_4004.jpgA_Planted_Aquarium_Satanoperca_cf_leucosticta_Jauaperi_DSC_4288.jpg

Några riktigt snygga ciklider – från vänster Geophagus sp. aff. brasiliensis, Crenicichla marmorata och Satanoperca cf. leucosticta,

Planted AquariumDet danska företaget Tropica Aquarium Plants hade en monter på mässan och här stod ett väldigt snyggt akvarium.

Sammanfattning av mig och tripp, trapp, trull……

Pia_i_akvariumet_1_.jpgAnders_i_akvariumet_1_.jpgMaria_i_akvariumet_1_.jpg

En mycket bra husdjursmässa med många fina utställningar och tävlingar och massor av intressanta montrar gör att denna mässa varje år för mig är ett givet utflyktsmål den sista helgen i januari varje år.

Vad som borde förbättras är informationen – besökarna får inte reda på vilka akvarier eller djur som vann i de olika tävlingarna, vi får ofta inte heller reda på vad det är för räkor i de olika akvarierna.

FelsenkellerPå söndagskvällen åt vi åter igen middag på Felsenkeller. Denna gång var det dock inte ”bara” vi fyra utan vi sammanstrålade med Charlie samt några lokala bekanta.

FelsenkellerCharlie eller alias ”Scheike junior” underhöll ett gäng med vackra damer genom att på sin mobil visa en ”youtube-video” där den välbekante Hans Scheike (som nästintill bor ”granne” med Charlie) smiskar sitt harem. Intresset var uppenbarligen stort.

MÅNDAG

GarnelenhausMåndagen var hemresedag och vårt första stopp på hemresan var Garnelenhaus i Hamburg. Denna drivs av de berömda ”räkbröderna” Frank och Carsten Logemann. Visst här fanns en del räkor etc. att titta på, men uppriktigt sagt verkade affärens akvarier för tillfället vara lite nedgångna och hade inte samma fantastiska finish som de haft vid våra tidigare besök.

Därefter åkte vi till Tropen Aquarium som är ett offentligt akvarium som ligger i Hagenbecks djurpark. Detta är ett alldeles fantastiskt akvarium som vi har besökt många gånger tidigare och det är absolut värt att besöka detta ställe för här finns väldigt mycket att titta på så vi spenderade åtskilliga timmar där.

Tropen Aquarium HagenbeckDet finns egentligen hur mycket som helst att se på i detta offentliga akvarium och framför det jättelika ”Amazonasakvariet” som rymmer ca. 50.000 liter vatten kan man sitta (det finns bekväma bänkar att sitta på) hur länge som helst.

Aquarium TonndorfResans sista affärsbesök gjorde vi i Aquarium Tonndorf som är en stor och välsorterad akvarieaffär men med ack så små (och repiga) akvarier (=svårfotat). Tillbehörsutbudet här är dock gigantiskt så en del av oss handlade nog en del – jag har dålig koll på detta eftersom jag ”aldrig” handlar nått.

Tonndorf blev som sagt det sista affärsstoppet. Vi hade tänkt besöka ytterligare några affärer men det hanns inte med utan det var dags att styra kosan mot färjan i Kiel. Vi hade sedan en mycket trevlig hemresa där även Charlie åkte med samma färja hem så vi var 5 st som skrattade gott och hade trevligt i varandras sällskap.

Planted AquariumMaria-Sjöjungfru och PiaJo var mycket glada över allt som vi hade sett och upplevt på resan. Lika glada var jag och ansjo J

 
Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar