Spanien - Oceanografic, Valencia

Spanien - Oceanografic, Valencia

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto: Kjell Fohrman

Alla foton i artikeln kan klickas upp i större format (gäller enbart för goldmedlemmar). I Zoopets stora fotoarkiv (enbart tillgängligt för Goldmedlemmar) finns det fler foton att titta på från detta offentliga akvarium (totalt 77 st).

Vill du diskutera detta offentliga akvarium eller något annat offentligt akvarium kan du göra det i denna forumråd.

I staden Valencia i Spanien ligger det stora offentliga akvariet Oceanografic. I sin marknadsföring skriver de att de är det näst bästa akvariet i världen (i alla fall enligt Tripadvisor), samt det största i Europa. Ett lite märklig påstående för hur skall man kunna bedöma vilka akvarier som är bäst. Oavsett vilket – det är rejält stort i alla fall.

”Akvariet” består av olika avdelningar som ”Antartic”, ”Arctic”, ”Crocodile reserve”, ”Dolphinarium”, ”Temperate and Tropical”, ”Wetlands/Aviary”, ”Islands”, ”Lakes”, ”Mediterrranean”, ”Jellyfish”, ”Mysteries of the Sea”, ”Oceans” och ”Aldabra Giant Tortoises”.

Utomhus är det rätt trevligt att promenera runt och titta på allt som finns där. Det är en hel del så det tar en bra stund. Inget sticker väl direkt ut utan alla delar som man hittar här kan man kanske hitta större och bättre på andra akvarier runt om i världen. Men här finns istället ”lite” av allt och det ser dessutom välskött ut och det är hyfsade utrymmen för djuren. Sedan är jag väl kanske inte direkt någon stor vän av just ”delfinarier” men det som finns här (jag kollade på ett ”uppträdande”) såg stort och välskött ut och djuren verkade trivas.

Akvariedelen var av naturliga skäl inomhus och också detta var rejält stort. Om jag minns rätt så fanns här enbart saltvatten (kan ha varit något bräckt också) och det fanns olika delar som en lång ”glastunnel” under ”oceanen” där det t.ex. fanns hajar och rockor. Det fanns stora korallakvarier, manetakvarier och så klart medelhavsakvarier. Överlag var akvarierna stora och välskötta och tämligen snyggt inredda.

Informationen (som fanns på engelska) var OK, men gick sällan på djupet. Jag kan tycka att ett så stort och populärt akvarium kunde ha satsat ännu mer på miljöaspekten. I det stora hela är det dock ett mycket bra akvarium som absolut är värt ett besök och man behöver inte vara en ”akvarienörd” för att få ut något av besöket utan hela familjen kan spendera några timmar här och hitta många intressanta saker att titta på. Kolla gärna igenom fotona nedan och i Zoopets stora fotoarkiv (enbart för goldmedlemmar) för att få en känsla över vad som finns att titta på.

Parkeringen ligger tämligen nära och om man ändå besöker Valencia skall man även passa på att titta in i centrala stan (som ligger ganska nära) där det finns mycket att titta på som t.ex. den mycket vackra saluhallen. Det finns även flera museer i närheten av Oceanografic och om man har tänkt besöka dessa så kolla upp när du köper entrébiljetten till akvariet eftersom man kan köpa vissa kombinationsbiljetter (akvarium + ett museum) till ett reducerat pris.

Öppettider:

Öppettiderna kan variera från dag till dag. Så kolla upp innan du besöker detta ställe.

Entré:

Vuxna: ca. 29,70 EUR

Barn (4-12år) ca. 22,30 EUR.

Många olika kombinationer finns så kolla på hemsidan. Man kan även boka och betala sin biljett i förväg på nätet.

Hemsida:

https://www.oceanografic.org/en/

Hemsidan är dock tämligen rörig och vissa sidor funkar inte alls med en del webbläsare.

Adress:

Carrer d'Eduardo Primo Yúfera, 1

46013 València

 
Första sidan Akvarieguide Offentliga akvarium