Hydrocotyle

Hydrocotyle

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Familj: Apiaceae.

Härstamning: Asien, Amerika, Europa och Afrika.

Ljusbehov: Varierande.

Övrigt: Hydrocotyle-släktet innehåller ca 100 olika arter men det är ganska få av dem som man hittar i handeln. Den vanligaste av dem är Hydrocotyle leucocephala, men även följande kan förekomma: H. ranunculoides, H. sibthorpioides, H. verticillata och H. vulgaris.

Arterna i släktet antingen flyter eller "kryper" efter botten. Bladen är fästa vid de långa stjälkarna på undersidan nära basen samt är cirkelrunda till njurformade, med släta tandade, eller flickiga spetsar.

De är lättast att ha som flytväxter i akvariet, visserligen kan man få dem att bli en lågväxande krypväxt, men då måste man hela tiden se till att skottspetsarna planteras ner, vilket i längden är jobbigt. Även som flytväxt planterar man den ofta på sedvanligt sätt (är dock inte nödvändigt), men den växer då snabbt upp till vattenytan där den breder ut sig.

De flesta arter i detta släkte är rätt ljuskrävande och relativt svåra att få att trivas. Den absolut lättaste är också den som är vanligast, nämligen H. leucocephala. Alla arter är mycket dekorativa i akvarium och bladen och rötterna utgör ypperliga gömställen för yngel och andra små fiskar.
Första sidan Akvarieguide Växter