Singapore - Underwater World

Singapore - Underwater World

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Underwater World ligger på ön Sentosa som ligger söder om själva staden. Till Sentosa tar man sig antingen med buss, taxi eller linbana. På ön löser man en mindre entréavgift (ingår i bussbilljet resp. linbanebiljett) men ute på själva ön åker man sedan gratis med de olika bussarna som går ganska tätt. 

Akvariet öppnades 1991 och har sedan dess haft mer än 17 miljoner besökare och har utan tvekan skaffat sig ett mycket gott rykte världen om. Dock skall sägas att det märks att akvariet är lite till åren, eftersom det börjar bli lite slitet och på sina ställen skulle nog en uppfräschning vara på sin plats. 

Akvariet innehåller såväl tropiskt sötvatten som tropiskt saltvatten men sötvattensdelen är ganska snabbt avklarad eftersom den bara innehåller några få akvarier. Ett stort och snyggt akvarie med bl.a. några gigantiska exemplar av Arapaima gigas är klart sevärt, men i övrigt fanns det bara några få tråkigt inredda akvarier. 

Nej, Underwater World besöker man främst för att titta på saltvattnet. Här fanns 2 större korallrevsakvarier som var ganska OK, men långtifrån så bra som t.ex. det stora korallrevsakvariet på Skansen. Den stora publikmagneten är naturligtvis den 83 meter långa ”hajtunneln” som självklart är sevärd och man får se många stora utväxta saltvattensfiskar (dock är hajarna ganska små) men jag tycker ändå att denna avdelning har försämrats (pga förslitning?) rejält sedan jag förra gången (för ca. 10 år sedan) besökte akvariet.

Det allra intressantaste hittade jag istället i några mindre akvarier med s.k. ”See dragons” (weedy (Phyllopteryx taeniolatus) och leafy (Phycodurus eques)) som är närbesläktade med sjöhästarna resp. ”Sea Angels” (Clione limacina) som är ett kallvattenlevande djur som varken är en manet eller en fisk. Dessa bägge akvarier samt de gigantiska Arapaima var höjdpunkterna för min del. 

Förutom fisk kan man också titta på sjökor samt stora sköldpaddor ( de senare utanför anläggningen vid entrén). Utanför entrén återfinns också en stor damm med rockor. 

När man löser entré till Underwater World så inkluderas i priset ett besök till Dolphin Lagoon – dit tar det 10-15 minuter med buss (röda linjen) och där kan man också titta på ett ganska kort men mycket trevligt uppträdande av rosa delfiner. 

Sammanfattningsvis är Underwater World en ganska sliten och något överreklamerad anläggning, men helt klart finns det en hel del att titta på och det är klart prisvärt, speciellt eftersom entréavgiften också inkluderar ett besök på Dolphin Lagoon. 

Öppettider 2005 Underwater World: 09.00-21.00

Öppettider 2005 Dolphin Lagoon: 10.30-18.00 (uppträdande vardagar 11.00, 13.30, 17.30; helger 11.00, 13.30, 15.30, 17.30) 

Entré Underwater World och Dolphin Lagoon:
Vuxna 19.50 Singaporedollar (ca. 90:- SEK)
Barn (3-12 år) 12.50 Singapredollar (ca. 55:- SEK)

Hemsida: http://underwaterworld.com.sg

Alla foton är klickbara till fullformat för Zoopet Gold-medlemmar - fler foton finns också att titta på i Zoopets stora fotoarkiv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Första sidan Akvarieguide Offentliga akvarium