Aquarama 2005 - lilla artikeln

Aquarama 2005 - lilla artikeln

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto Kjell Fohrman.

(en betydligt mer uttömmande artikel om detta evenemang kommer inom kort att läggas in på avdelningen för ”Gold-artiklar” (kan enbart ses av Goldmedlemmar) 

 

Vartannat år äger en stor akvariemässa rum i Singapore. Mässan pågår under 4 dagar (i år 26-29 maj) och de första 2.5 dagarna är den enbart öppen för fackfolk medan den halva lördagen och söndagen även är öppen för allmänheten.

Den allra största delen av den ca. 10.000 kvadratmeter stora hallen är upptagen av de 230 montrarna där företag från 25 olika länder ställer ut, men som vanligt äger det dessutom rum en fisktävling i dessa kategorier:
diskus,
 guldfisk,
guppy,
”dragonfish” (Scleropages formosus),
Betta splendens,
tetror, barber, Corydoras och gurami,
molly, platy och svärdbärare
nya arter/varianter
De tävlande fiskarna var sedan utplacerade i de närmare 1.500 akvarierna, i varierande storlek alltifrån kampfiskakvarierna på kanske 10 liter till arowanaakvarierna på drygt 300 liter, så det fanns utan tvekan en hel del fiskar att titta på.

 

 


Nyheter
Nytt för året var en tävling i snyggaste saltvattensakvariet där förutsättningarna var att alla fick ett färdigt akvarium (med metallhalogenbelysning, skummare, pumpar och vatten) på ca. 300 liter att inreda. Cirka 20 personer ställde upp i denna tävling.
Nytt var också en dammutställning.
Förutom detta kunde också den hugade åka på en ”farmrunda” eller ”lyssna på en massa föredrag” – detta avstod jag dock ifrån dels pga att jag vid tidigare besök varit med på farmrundan och dels kostade det väldigt mycket att lyssna på föredragen (flera tusen kronor).
Även utan dessa bägge aktiviteter fanns det dock en hel del att ta del av. 

 

 

Bedömning

Montrarna – överlag mycket snygga montrar med mycket att titta på ur akvaristiskt intresse även om det vara ganska få snyggt inredda akvarier i montrarna.

Fisktävlingen – som vanligt en hög kvalité även om det i längden kan bli lite tradigt att titta på akvarier efter akvarie med guppy, diskus etc.

Dammutställning – i reklamen innan användes ord som – spectacular, wonderful display, delightful world etc. - men denna sektion visade sig bli en stor besvikelse som bara tog några få minuter att kolla igenom.

Saltvattenstävling – de 20 akvarierna höll genomgående en mycket hög klass och bidrog definitivt till att stimulera intresset för saltvatten. 

 

Sammanfattningsvis

En trevlig akvaristisk utställning med mycket sevärt att ta del av. Själv var jag där bara de första två dagarna eftersom det då det är gott om plats att strosa runt och titta, prata och fota – de sista dagarna när också allmänheten har tillträde är det oerhört trångt i gångarna och det är inte alls så trevligt. Det fanns ju mycket annat att titta på i Singapore och jag hann också bl.a. med en nattsafari, att besöka Underwater World (se Zoopetavdelningen ”Offentliga akvarier”) och ett fjärilshus samt självklart också att ta en Singapore Sling på Raffles hotell. 

 

Alla foton är klickbara för Zoopet Gold-medlemmar – fler foton (totalt 167 stycken) finns också att titta på i Zoopets stora fotoarkiv (enbart för Gold-medlemmar).

Entrén till Aquarama.

 

 


Översikt över en del av mässan.

 

 


Rad efter rad med akvarier med tävlande fiskar.

 

 


Den vinnande "Dragoon"-fisken.

 

 


Vinnaren i guldfisktävlingen.

 

 


Det vinnande saltakvariet.

 

 


Clown och anemon - en härlig syn.

 

 


En och annan killi kunde man också kolla på.

 

 


Dammavdelningen på Aquarama var inte mycket att hurra för.

 

 


Raffles hotell och Singapore Sling är ett måste när man besöker Singapore.
Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar