Holland - Burgers Zoo, Arnhem

Holland - Burgers Zoo, Arnhem

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Burgers Zoo är en mycket stor djurpark som ligger i Arnhem, Holland nära den tyska gränsen. Anläggningen öppnade redan 1913 med en Zoo-avdelning, 1968 kom en safariavdelning, 1988 en regnskog, 1994 ett klippökenområde, 2000 ett Oceanakvarium och 2003 ett äventyrsland.

Genom årens lopp har jag besökt detta ställe ca 5-6 gånger och den främsta anledningen till att jag återkommit så många gånger är utan tvekan den stora regnskogen (13.500 kvadratmeter) som är något i särklass med drygt 15.000 växter och träd, ett 25 meter högt vattenfall, massor av olika frilevande djur som fåglar, ödlor, sköldpaddor, apor, fjärilar, grodor, fiskar etc. etc. Luftfuktigheten är hög inne i regnskogen så det kan vara ganska jobbigt att traska runt på de olika gångstigarna men det är det värt. Tänk dock på att allt ljus kommer utifrån och när det är mörknar ute (t.ex. när mörka ovädersmoln drar fram på himlen) blir det också rätt mörkt inne under bladverket i regnskogen.   

En annan sevärd avdelning är klippöknen där klimatet är lite behagligare än i regnskogen. I öknen återfinns stora stenar blandat med sand och den växtlighet som kan leva på sådana torra ställen. Här finns också en del däggdjur, fåglar, ormar, ödlor etc.

Oceandelen består av 10 olika avdelningar med tropiskt saltvatten på totalt ca 8 miljoner liter vatten, varav det största rymmer ca 3 miljoner liter vatten. Totalt återfinns här mer än 10.000 fiskar och lägre stående djur. Även om de flesta av korallerna av naturliga skäl är konstgjorda (pga av att ljuset inte är starkt nog att nå ner) så ger hela denna del är ett mycket bra och välgjort intryck.

Utöver dessa 3 avdelningar finns här även ett Zoo där djuren verkar ha bra med utrymmen, en safaridel samt ett äventyrsland. De bägge senare avdelningara har jag faktiskt aldrig besökt och Zoo-delen har jag bara sett delar av - de andra avdelningarna (regnskogen, öknen och Oceanakvariet) är så sevärda att det mer än väl räcker för mig.     

Sammanfattningsvis en mycket trevlig anläggning där speciellt den fantastiska regnskogen slår det mesta.

Öppettider:
Sommasäsong (1/4-31/10): 09.00-19.00
Vintersäsong: (1/11-31/3): 09.00-17.00 
Entré:
Vuxna 16 EUR (vinterpriser - under sommaren är entréavgiften en bit högre men det anges inte på deras hemsida så den kan jag inte tala om).
Barn (4-9 år) 14 EUR
Pensionärer (över 65 år): 15 EUR  
Hemsida: www.burgerszoo.nl/

 Alla foton är klickbara till fullformat för Zoopet Gold-medlemmar.
Det finnas också fler foton från Burgers Zoo (totalt 61 st) att titta på i Zoopets stora fotoarkiv (gäller enbart Gold-medlemmar)

AKVARIUM

REGNSKOG

ÖKENLANDSKAP

DJURPARK

ÖVRIGT
Första sidan Akvarieguide Offentliga akvarium