Zierfische & Aquarium samt Diskuschampionatet 2006

Zierfische & Aquarium samt Diskuschampionatet 2006

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto: Kjell Fohrman (diskusfotona har renskurits av Christian Alfredsson)
Klicka på fotona för att se dem i fullformat. Betydligt fler foton från mässan finns i Zoopets stora fotoarkiv.
(detta gäller enbart för Goldmedlemmar)

En årligen återkommande tradition är akvaristikmässorna i Duisburg, Tyskland. Tidigare har det växlat mellan "Diskuschampionatet" samt "Zierfische & Aquarium". Denna gång var de bägge evenmangen ihopslagna - sannolikt för att motverka den nedåtgående trend vad gäller antalet besökare som det varit de sensate åren. De verkade också funka eftersom besökarantalet i år skrevs till ca. 35.000 vilket var en ökning med ca. 15% jämfört med förra året och ungefär samma som för 2 år sedan. 


När dörrarna slogs upp för mässan kl. 09.00 den 30/9 (mässan varade i 4 dagar) så strömmande publiken in .....


..... och det blev snabbt svårt att ta sig fram på vissa ställen.


Mässhallen ligger i ett stort ombyggt industriområde, Landschaftpark Nord, strax norr om Duisburg, Tyskland. Själva mässhallen är ca. 6.000 m². Fotot visar en del av hallen.


I denna stora mässhall samsades ett drygt hundratal utställare och dessutom fanns det en stor avdelning med akvarier för de tävlande diskusarna.


Totalt var det 323 diskusar (341 st 2004) som ställdes ut i championatet. Vinnarna belönades med fina pokaler samt pengar - den totala vinstsumman uppgick till drygt. 25.000 EUR.


Domarna hade en tuff uppgift att bedömma alla de tävlande diskusarna samtidigt som de filmades av TV.

Michael Stiemer från Holland segrade i klassen "Heckel" samt tog också hem det prestigefyllda priset  "Vackraste vildformen" med nedan visade diskus.
 

Det oerhört prestigefyllda priset för "Vackraste odlingsformen" togs hem av Yi Si-Yang från Taiwan med nedan visade diskus som också segrade i den "Öppna Klassen".

Övriga klassvinnare kan ses längst ner i denna artikel.


Självklart var det mest diskus som såldes i montrarna. En fantasirik monter var denna diskustrailer.

Nedan följer några exempel på diskusar som fanns till beskådande i de olika montrarna.Särklassigt mest fotat på mässan blev ett vackert diskuspar med yngel (ovan visas ena parten i paret). Här ser vi hur ynglen genom samarbete försöker välta omkull mamman.


Tyvärr var det väldigt få snyggt inredda akvarier på mässan. Ett exempel på ett alldeles för grötigt akvarium var detta.  


Belgiska diskusföreningen hade också inrett ett speciellt "rum" på ett mycket trevligt vis och detta blev mycket uppskattat. Tyvärr var dock dock även här akvarierna rätt stereotypt inredda.


Ett akvarium stack dock ut på ett positivt sätt från de andra genom sin  fantasirika inredning (se ovan) även om kanske diskusarna i just detta akvarium såg lite slitna ut.

Under alla omtsändigheter var det i alla fall trevligt att fota i diskusföreningens rum eftersom man slapp att få med doppvärmare, lekkoner och filter som ju syntes alltför väl i de "rena" akvarierna på mässan.

Nedan följer några foton tagna på diskus i denna avdelning.

I diskusföreningens "rum" fanns också en koidamm. 


Lite i skymundan pågick det faktiskt också ett Bettachampionat. Tråkigt nog för deras del så  fick man inte gå nära deras "akvarier" (ett rep var uppspänt) så det gick knappt att se fisken vilket ju inte direkt ökade publikintresset om man säger så och att fota kampisarna var inte heller att tänka på.
Under alla omständigheter så fick damen på bilden i alla fall ta emot ett pris för sina framgångar i tävlingen.

Det fanns även många andra fiskar än diskusar att kolla in på. Nedan följer ett litet urval.

Parambassis pullcinella  


Nannostomus marginatus


Cyphotilapia frontosa 


 Melanotaenia lacustris


Det fanns även en hel del L-malar att kolla på och köpa in. Här L200..


..och här ett gäng med L018


Förra året fanns det gott om olika dvärgciklider men i år var det tyvärr rätt magert med sådana. Här i alla fall en liten goding Dicrossus sp. "oberschwert".


En ciklid som väckte stort uppseende var denna mutation av Tropheus sp. "black", Kiriza. Enligt Sten Danhieux (son till den för få år sedan bortgågne Marc Danhieux - innehavare av Maltavi (importör av VF Rift Valley-ciklider)) så fick de in en "stam" med tämligen vanliga "Kiriza" som visade sig ge yngel som var nästintill helt gula. Enligt Sten så blir ungefär 50% av ynglen helgula om man odlar på de odlade gula - resterade får normalfärgen. 

Förra året skedde det stora genombrottet för räkor/kräftor/krabbor och det var då säkert skaldjur i var tredje försäljningsakvarium på mässan. I år var det betydligt färre (en minskning på uppåtb 60-70%) vilket förvånade mig en hel del. Jag pratade dock med några tyska "skaldjursexperter" och de hävdade med bestämdhet att skaldjur idag faktiskt är ännu populärare än för ett år sedan.

Anledningen till "tillbakagången är sannolikt att räkor idag har blivit så billiga (det fanns vissa arter som bara kostade 1 EUR stycket på mässsan) så det lönar sig helt enkelt inte att betala för en dyr monterplats (ca. 1500 kvm) och sälja så billiga djur. 

En del fanns det dock och några av arterna visas på foto nedan.

Orange dvärghummer


Blå floridakräfta


Räkröra med Atyopsis moluccensis


Blå dvärgräka


Humleräka


Macrobrachium assamense 


Rödryggad räka

Det fanns också några snygga saltvattensakvarier på mässan - det snyggaste var placerat i Zoo Zajacs egen monter och fotona nedan är tagna i detta.

ProgramA.JPGProgramB.JPG
Det hölls också en massa föredrag under mässan - totalt 48 st varav 22 st var diskusrelaterade. Tyvärr var alla på tyska vilket ju är lite fel om man vill kalla mässan för internationell.


Annars så var det nog som så att de allra flesta av de 35.000 besökarna främst kom dit för att handla billigt och det handlades verkligen också.
Som ni kan se av fotot av ovan så var filtermattor och filtervadd mycket populära, annat som det handlades mycket av var rötter, platta bakgrunder, foder och små kompletta miniakvarier.  


Ibland var gränsen hårfin om det egentligen var foder till ens fiskar som man köpte eller om det var räkor till ens eget akvarium (se påsen längst till vänster). 

För egen del blev det inte så mycket handlat. På önskelistan innan hade jag väl egentligen bara lite räkarter och även om jag inte direkt hittade några räknyheter på mässan hade jag i alla fall bestämt mig för att  köpa några Macrobrachium assamense (se ovan) och ytterligare någon art.

På mässan hittade jag dock en mycket intressant liten fiskart som såldes under namnet Microrasbora sp. "fire red/galaxy" (se nedan). Faktum är att jag faktiskt bara för några veckor sedan startade en Zoopettråd om just denna fisk så den måste jag bara ha. Dessa pyttesmå (ca. 15 mm) fiskar kostade cirka en hundring styck men det tyckte jag definitivt att de var värda.
Det diskuterades dock livligt på mässan om den verkligen var en Microrasbora - beteendet (dess sätt att simma) och utseendet tydde mer på att det rörde sig om en Danio av något slag. Nu var det bara så att i det område denna art fångas så lär det inte existera några Danio så kanske handlar det om en helt nytt släkte - vem vet - framtiden får utvisa.       

Ändå fick jag tråkigt nog inte med mig dom hem. Anledningen var att jag den sista mässdagen hade bestämt mig för att besöka ytterligare ett offentligt akvarium (hade tidigare hunnit med 2) för att fylla på Zoopetavdelningen "Offentliga akvarier". Akvariet låg 10 mil bort och det tog en knapp timme att ta sig dit på förmiddagen och jag räknade med att hinna tillbaka i god tid innan mässan stängde (kl. 18.00 för att hinna med mina inköp) eftersom "hemfärden" startades kl. 15.00. Tyvärr blev det totalstopp i trafiken och jag var tillbaka först 18.30 och då var allt sålt. Så kan det gå om man vill hinna med allt.

De olika diskusarna i Diskuschampionatet var indelade i 13 olika klasser och framgångsrikaste land var Taiwan som tog hem hela 5 klassegrar; Holland och Malaysia tog hem 2; Tyskland, Slovakien, Frankrike och Vietnam tog hem 1 klasseger vardera.
Tyvärr verkar diskusodlingen i Skandinavien gå kräftgång eftersom det faktiskt inte fanns med ett enda skandinaviskt bidrag bland alla de 323 tävlande.

Nedan följer ett antal foton på de olika klassvinnarna i Diskuschampionatet samt dessutom ytterligare några foton.

Framröstad som publikens favorit blev diskusen nedan - utställare Heiko Graetz, Tyskland

Framröstad som internetfavorit blev diskusen nedan - utställare Yi Si-Yang, Taiwan

Utsedd till Jack Wattleys favorit blev diskusen nedan - utställare Thomas Schröder, Tyskland.

Nedan vinnaren i klassen "Brown" - utställare Fish King Discus, Taiwan

Nedan vinnaren i klassen "Blue" - Michael Stiemer, Holland

Nedan vinnaren i klassen "Green" - Yi Si-Yang, Taiwan

Nedan vinnaren i klassen "Wild caught breedings" - Yi Si-Yang, Taiwan

Nedan vinnaren i klassen "Stripped Turquoise" - Ralf Battenberg, Tyskland

Nedan vinnaren i klassen "Solid Turquoise" - Peter Federic, Slovakien

Nedan vinnaren i klassen "Red Turquoise" - Chan Ya-Shan, Taiwan

Nedan vinnaren i klassen "Red" - Xavier Desbrueres, Frankrike

Nedan vinnaren i klassen "Snake Skin" - Tony Tan, Malaysia

Nedan vinnaren i klassen "Pigeon Blood" - Xu Yen Tan, Vietnam

Nedan vinnaren i klassen "Red Spotted" - Tony Tan, Malaysia

Nedan följer ytterligare några foton på oplacerade diskusar.


 

 

 

 
Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar