Sagittaria

Sagittaria

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Familj: Alismataceae.

Härstamning: Amerika, Australien och Asien.

Ljusbehov: Varierande.

Övrigt: Sagittaria-släktet innehåller drygt 30 arter som man kan hitta på många ställen i världen, de flesta av dem i Nordamerika. I handeln hittar man mer eller mindre regelbundet bl.a. följande växter Sagittaria lancifolia, S. platyphylla och S. subulata. Ingen av dem är emellertid speciellt vanlig.

De flesta arter i detta släkte är i sin naturliga miljö sumpväxter, men speciellt de nordamerikanska arterna anpassar sig väldigt fint till akvarium. De påminner faktiskt en hel del om släktet Vallisneria och är i regel minst lika tåliga som dessa.

Det lättaste sättet att skilja på dessa bägge släkten är att alla längsgående bladnerver hos Vallisneria slutar i bladspetsen, medan de hos Sagittaria inte når bladspetsen.

Pga. av sitt ursprung är de ganska okänsliga mot svalt vatten och om temperaturen under en period sjunker under 15ºC så slutar de visserligen att växa men de dör inte.

I låga akvarier kan de ibland bilda flytblad om ljuset är väldigt starkt. Bottenmaterialet skall vara näringsrikt för att den helt skall komma till sin rätt.

Förökning av växten sker genom talrika utlöpare.
Första sidan Akvarieguide Växter