Akvariet

Akvariet

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Traditionellt har akvarier varit tämligen konservativt utformade, med en rektangulär form med fyra sidor som är betydligt längre än de är höga och djupa. Under de senaste tio åren har det dock skett stora förändringar vad gäller formgivningen av akvarier. Det finns akvarier som är hexagonala och oktogonala, har svängd och lutande framruta osv. Dessutom har det också skett förbättringar inom akvariemöbel-fronten, med möbler som finns i olika träslag och design. Detta har bidragit till en rejäl uppsving för akvariehobbyn, eftersom det idag finns akvariemöbler som passar in i alla hem.

Akvarium med lutande framruta är en av många innovationer på senare år. 

Vilken form? 

Valet av form på akvariet beror mycket på tycke och smak. Det finns dock en viktig sak att tänka på: vissa fiskar är väldigt aktiva i akvariet och andra hävdar sin revir. Dessa fiskar bör ha ett relativt långt akvarium, med längden som främst beror på storleken på fisken.

Även möbler tillverkas i olika design. Gillar man inte just denna finns möbeln i flera olika färger. Akvarium med brutna hörn börjar också bli vanligt.

 

Olika nya modeller på akvarium. Med vågformad ruta.


 

Akvarium med välvd framruta. Det är ciklider från Malawisjön i akvariet

Något jag däremot inte kan rekommendera är en rund skål s.k. guldfiskkupa och anledningen till detta är att de flesta av dem helt enkelt är för små, vilket gör det omöjligt att upprätthålla en bra biologisk balans. Däremot är inte den runda formen i sig något negativt och de flesta fiskar bryr sig inte om akvariet är runt eller rektangulärt. Det är en myt att fiskar blir tokiga av att hållas i en rund behållare. Nej det tråkiga med guldfiskkupor är att de är för små (det är alltså lika illa med ett akvarium som är lika litet). Dessutom är namnet guldfiskkupa illa valt eftersom guldfiskar (och då också slöjstjärtar) är alldeles för stora och smutsar ner för mycket för att kunna hållas i en guldfiskkupa. Detta är att betrakta som djurplågeri.

Som tur är har denna guldfisk med datorns hjälp placerats i denna lilla guldfiskkupa. Guldfiskar kräver nämligen ett rejält akvarium. I en kupa så passar det bättre med
några guppy eller kardinalfiskar. 

Guldfiskkupa

Köp inen guldfiskkupa. De är inte okey att ha fisk i enlig lag. Däremot några snygga växter kan fungera.

Vilken storlek?

För fiskarnas del är oftast storleken betydligt viktigare än formen. Vilken storlek man skall välja på akvariet beror naturligtvis på hur mycket plats man har, samt vilka fiskar som skall gå i det. Rent allmänt kan dock sägas att det är betydligt lättare att få en stabil balans i ett större akvarium. Slarvmarginalen är helt enkelt större, ju större akvariet är. Det är därför att föredra att man skaffar sig ett akvarium som innehåller minst 100 liter vatten, men gärna 150-200 L (eller mer).

Sedan måste man också utgå från akvariets storlek när man väljer vilka fiskar man skall ha i det. För varje fiskart som beskrivs på zoopet.com anges för resp. art akvariets minimum storlek i liter och minimum längd i centimeter. En del menar att många fiskar mycket väl kan hållas i mindre akvarier än vad som anges här. Så är säkert ofta fallet, men att fiskarna tål mycket skall aldrig tas som utgångspunkt för att de skall hållas fel. 

Bara för att en fisk ofta TÅL en dålig miljö, måste man inte ge den en dålig miljö. 

En generell regel är att det är betydligt lättare att sköta ett stort akvarium än ett litet.
Detta akvarium som bara är på några liter passar bara för den mycket duktige akvaristen.

Var skall akvariet placeras? Några råd: 

 1. Ett akvarium är ganska tungt (ett 150 liters akvarium väger ca. 200 kg) och skall därför placeras på ett stabilt underlag.
 2. Akvariet bör placeras på ett ställe där det inte nås av direkt solljus, eftersom detta kan leda till problem med alger.
 3. Det bör också placeras på ett relativt lugnt ställe. Fiskarna kan stressas av för mycket spring framför akvariet, speciellt om akvariet står lågt (i knähöjd).
 4. Nära ett jordat (alt. en jordfelsbrytare) eluttag och också relativt nära vattenkranar och avlopp (speciellt om det är ett stort akvarium).
 5. Det skall också placeras på ett ställe där man lätt kommer åt att göra rent filtret, akvarierutor etc.
 6. Golvet under och vid akvariet får inte vara för ömtåligt utan skall tåla lite vattenskvätt vid rengöringen.
 7. Akvariet måste stå i lod, använd ett vattenpass. Att akvariet inte står i lod är den absolut vanligaste orsaken till att glaset spricker.
 8. Står inte akvariet i en ram måste man placera en tunn (ca 1 cm) frigolitskiva (eller liknande) mellan akvariet och bänken. Finns även en produkt som heter Aquapad

Specialakvarium

Kanske vill man ha ett specialakvarium som skall passa in på ett speciellt ställe i rummet där inte något standardakvarium passar. Det är inte lätt att limma ett akvarium utan tidigare erfarenhet och jag rekommenderar att man tar kontakt med en akvarieförening där det säkert finns någon expert som kan hjälpa till. Ett vattenläckage kan bli mycket kostsamt och har man limmat akvariet själv gäller ofta inte den vanliga hemförsäkringen. Under alla omständigheter måste man kolla med sitt försäkringsbolag, så de inte har några speciella regler för akvarier. Se också under avdelningen "Försäkringar".

Ibland passar inte standardakvarierna in på den plats där man vill ha akvariet och man måste limma ett själv. Här är akvariet infällt i väggen i badrummet.

Silikonvarning

Silikonet har inneburit en revolution för akvariehobbyn och har lett till att akvarierna blivit betydligt billigare, hållfastare och tätare.
Om man limmar sitt akvarium själv, måste vi dock varna för att använda felaktig silikon. Silikon finns i olika kvalitéer och de som säljs duger oftast bara till att limma mindre akvarier med. Det måste också vara angivet på förpackningen att den går att använda till akvarier. De flesta silikoner som säljs på t.ex. byggvaruhus är avsedda att användas i t.ex. badrum och innehåller antimögelmedel, vilket är ett dödligt gift för fiskarna. Köp därför enbart silikon där det står angivet på förpackningen att det kan användas för akvarier.

De silikoner som säljs i akvarieaffärer är ofarliga. Oavsett vilken silikon man väljer så är silikon en färskvara, köp aldrig gammalt silikon.

Silikonsammanfattning

 1. Silikon finns i olika kvalitéer. Ju högre kvalité desto större akvarier kan man limma med det (kolla med fabrikanten).
 2. Använd endast silikon där det står på förpackningen att det är avsett för akvarier.
 3. Silikon är en färskvara. Använd absolut inte efter bäst-före-datumen.
Använd enbart silikon där det står angivet på tuben att det kan användas till akvarium.

Glaset

Glaset kan man få tillskuret hos en glasmästare. Räkna dock inte med att ett hemmabygge blir billigare än ett akvarium som man köper i akvarieaffären, men å andra sidan får man det exakt som man vill ha det och det kan det ju vara värt att betala lite extra för.

Glastjockleken är oerhört viktig för styrkan i akvariet. Vilken glastjocklek man skall välja är främst beroende på vilken höjd akvariet har. Längd och bredd på akvariet är inte så viktigt under förutsättning att man limmat tillräckligt med stag.

Följande glastjocklekar rekommenderas:

 • höjd 30 cm - min. 4 mm,
 • höjd 40 cm - min. 6 mm,
 • höjd 50 cm - min. 8 mm,
 • höjd 60 cm - min. 10 mm
 • höjd 70 cm - min. 12 mm

Man skall också komma ihåg att glasrutornas alla sidor måste vara slipade eftersom det ger ett starkare glas. Glaset skall alltid slipas i längdriktningen och inte fram och tillbaka.

Det finns olika typer av glas och man brukar skilja mellan vanligt glas (i regel float), härdat glas och laminerat.

 • Härdat glas är inte speciellt lämpligt för akvarium för även om det är något starkare än de övriga, har det nackdelen att en liten skada kan göra att hela rutan exploderar. En glas som är härdat går det inte heller att skära till.
 • Laminerat glas består av två eller flera rutor som "limmas" ihop. Det har fördelen att om ett av glaslagren går sönder så rinner inte vattnet ut. Nackdelen är att det krävs ett tjockare glas för att få samma styrka - 5.6 mm float motsvaras av 8 mm laminerat.
 • Float glas är det som i regel används i akvarier. Det är också float som vi räknat på ovan när det gäller glastjockleken.

Ibland kan det vara intressant att veta hur mycket ett tomt akvarium väger - 1 m² glas väger 2.5 kg/mm.

 • Exempel 1: 1 st 10 mm tjock glasruta som är 2 m² väger 2.5 x 10 x 2 = 50 kg.
 • Exempel 2: 1 akvarium som är 150 x 50 x 50 och har 8 mm tjockt glas väger 2.5 x 8 x (3x1.5x0.5+2x0.5x0.5) = 55 kg.
 • Exempel 3: 1 akvarium som är 200 x 60 x 60 och har 10 mm tjockt glas väger 2.5 x 10 x (3x2x0.6 + 2x0.6x06) = 108 kg.

Installationsvideos från tillverkare

Juwel Rio är ett mycket vanligt akvarium. Här är en video från Juwel hur man sätter upp det

Tetra är vanliga bland de mindre akvarierna.

Aquael har akvarium i många storlekar. Ofta hittar man deras nanoakvarium. Dessa lämpar sig utmärkt för räkor

Fluval har akvarium med lite ovanliga former. Fluval Flex har böjd framruta. George Farmer visar hur man kan inreda det.

Världsmästaren i Aquascaping Josh Sim håller en föreläsning om hur du blir expert. Låt dig inspireras. Akvarierna är ofta helglas och gjorda med Opti White. Det är ett speciellt glas som är klarare än vanligt. Det går att beställa i alla akvarieaffärer då grossister kan erbjuda dessa akvarium, de finns ofta inte i lager i din lokala akvarieaffär

 
Läs också dessa artiklar

Förbered ditt akvarium inför semestern!Fler artiklar i ämnet

Akvariehobbyns historia