Ciklidstämman 2005

Ciklidstämman 2005

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text: Kjell Fohrman. Foto: Kjell Fohrman och Christian Alfredsson. 

(fotona är klickbara till större format för Gold-medlemmar).

(en större artikel från Ciklidstämman kommer i nästa nummer av Ciklidbladet). 

 

Återigen dags för årets stora ciklidevenemang – ciklidstämman. Denna gång gick den av stapeln den 16-17/4 i Filipstad och arrangörer förutom Nordiska Ciklidsällskapet var Karlskoga Akvarieförening och Akvarieteknik. 

 

Eftersom två av föredragshållarna Ad Konings och Laif DeMason kom till Sverige via Göteborg (Landvetter) så plockade jag upp dom vid flygplatsen och sedan åkte vi direkt upp till Filipstad. Vid ankomsten till Filipstad på fredagskvällen hamnade vi i baren på hotellet där vi bodde och det blev några timmars trevligt fisksnack. Detta rundsnack innan stämman, på middagen på lördagskvällen och i pauserna skulle jag nästan vilja påstå är det bästa med ciklidstämmorna eftersom man där kan prata med och utbyta åsikter med så många trevliga människor. Det blev ju inte heller direkt sämre av att vi denna gång hade ”ciklidpris” på ölen i baren. Kort sagt hade jag och alla andra en mycket trevlig kväll med mycket fisksnack innan det var dags att sova några timmar. 

 

Besök på Akvarieteknik

På lördagsförmiddagen besökte jag sedan Akvarieteknik (grossist på akvariefisk och akvarietillbehör) och passade jag på att fota en del fiskar i akvarierna. Det fanns massor av fina fiskar att titta på och fota så förmiddagen gick snabbt innan det blev dags att bege sig till möteslokalen i Folkets Hus.

Jens Granquist från Karlskoga Akvarieförening var den som först tog till orda och hälsade alla närvarande välkomna till årets ciklidstämma.

 

 

Sandciklider från Tanganyika

Förste föredragshållare var Ad vars föredrag hade titeln ”Tanganyika cichlids – cichlids and sand”.

Som alltid är Ad oerhört kunnig och har massor av foton av väldigt hög kvalité och den noggranna genomgången av denna ”grupp” med ciklider var därför oerhört givande.

Efter Ads föredrag var det dags för fika och lottförsäljning. Som vanligt i samband med ciklidstämmorna var vinstborden rejäla och värdet på vinsterna (skänkta) översteg helt klart värdet av lotterna så väldigt många gjorde utan tvekan denna helg en bra affär genom att köpa lotter.

 

 

 

Ciklidodling

Näste föredragshållare var Laif DeMason som pratade om ”Cichlid farming and importing in south Florida”. Laif driver ju en av världens största ciklidodlingar och importerar även en hel del ciklider så hans föredrag rörde sig mycket om hur det är att driva en sådan verksamhet och vilka praktiska problem man ställs inför, alltifrån orkaner som raserar hela anläggningen, till paddor som lägger ägg i dammarna och att fiskarna dör när de äter dessa ägg.

 

 

 

Passion

Lördagens siste föredragshållare var Alf-Ole Bull Tornöe vars föredrag hade titeln ”A mans passion” och passionen i hans fall är malawiciklider.

Första delen av hans föredrag hade som utgångspunkt hur man som ”turist” kan få ut så mycket som möjligt av ett besök vid Malawisjön. Den andra delen av hans föredrag var visning av en film som Norges television spelat in. Denna dokumentär med Alf Ole som huvudrollsinnehavare visade honom först i sina vardagsbestyr som bonde för att sedan följa honom till Malawisjön och under dykningar bland sina favoritfiskar – ”passionen”.

 

 

 

Thaikäk och dyring lotteri

Klockan åtta var det dags för middag och det serverades ett antal utsökta thairätter som satt alldeles utmärkt eftersom det varit en lång dag utan så mycket mat.

Återigen blev det en himla massa trevligt fisksnack och allt eftersom kvällen led flyttade man runt lite mellan orden för att stifta nya bekantskaper eller för att återuppliva gamla.

DSC_0132.JPGDSC_00651.JPGDSC_02071.JPG

IMG_1288.JPGIMG_1305.JPGIMG_1323.JPG

IMG_1331.JPGIMG_1303.JPGIMG_1298.JPG 

 

Årsmötet

Söndagen inleddes med NCS årsmöte och till mötesordförande valdes som vanligt Mikael Westerlund och han svingade klubban på ett utmärkt sätt så årsmötet flöt på bra. Mikael Mayer föredrog verksamhetsberättelsen som godkändes utan några större diskussioner. Ett antal styrelseledamöter (David Johansson, Christian Alfredsson och Anette Mayer) tackade för sig och några nya valdes in (Mats Åhrman, Anders Lindersson, Magnus Arvidsson och Mikael Nilsson) – trevligt med nya krafter i styrelsen.

 

 

Äventyr i Amazonas

Söndagens förste föredragshållare var Jan Holmgren som tog oss med på en tripp till Amazonas inre där vi fick ta del av hans ”äventyr” bland fiskar, människor och andra djur och de strapatser och roliga händelser han råkade ut för. Ett mycket givande föredrag.

 

 

Varierande från Madagaskar

Därefter var det återigen dags för Laif som denna gång pratade om ”Madagascar cichlids”. Eftersom han varit i Madagaskar på fiskexpeditioner och dessutom odlade flera av arterna i sin dammanläggning blev föredragit både omväxlande och givande eftersom ämnet varierade alltifrån praktiska odlingstips till de problem som dessa ciklider har i sin ursprungliga fauna.

 

 

Allt har ett slut

Den som fick äran att runda av det hela var Ad Konings med föredraget ”The cichlids of Mexico”. Som vanligt när det gäller Ad fick vi ta del av en grundlig och pedagogisk genomgång av en grupp med ciklider som alla förevisades med högklassiga undervattensfoton.

 

 

Sammanfattning

En mycket givande helg med sex stycken förstklassiga och varierande föredrag. Ett stort tack till de fyra föredragshållarna, till arrangörerna Karlskoga Akvarieförening och Akvarieteknik för en mycket väl genomförd ciklidstämma samt till alla som kom på mötet (ca. 140 åhörare varav ca. 120 var med på middagen) och gjorde detta till en minnesvärd helg.

Nästa år ses vi i Göteborg eftersom Göteborgs Ciklidgrupp utsågs till nästa års arrangör.
Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar