Heimtiermesse Hannover 2016

Heimtiermesse Hannover 2016

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto: Kjell Fohrman

Alla foton nedan kan klickas upp i större format (gäller enbart Goldmedlemmar) och det finns fler foton (totalt 48 st) på denna sida (kan enbart ses av goldisar).
I denna Zoopettråd kan man diskutera artikeln och resan.

Zoopet artiklar från tidigare Planted Aquarium

Planted Aquarium 2008
Planted Aquarium 2009
Planted Aquarium 2010
Planted Aquarium 2011
Planted Aquarium 2013
Planted Aquarium 2014
Planted Aquarium 2015

För nionde året i rad arrangerades en husdjursmässa (Heimtiermesse) i Hannover, Tyskland och jag har besökt de allra flesta av dessa. Denna gång (den 5-7/2) var det dock en annorlunda mässa då de förra arrangörerna hade gått i konkurs och konkursboet hade köpts upp av en ny arrangör som inte hade någon erfarenhet av husdjursmässor och dessutom hade kort tid på sig att få ihop en mässa – men en mässa blev det i alla fall. 

Husdjursmässan tog bara upp en liten del av det gigantiska mässcentret i Hannover och samtidigt som husdjursmässan så arrangerades här ytterligare fem mässor (bilar, resor, mat, husbilar och husvagnar, sport). Så mässområdet är egentligen den perfekta helgutflykten för hela familjen för även om man har olika intressen så finns här mässor för ”alla” intresseområden och den låga entréavgiften (13 EUR) gäller som inträde för alla mässor.

Aquascaping

Det bästa (enligt min mening) med tidigare Hannover-mässor har varit Planted Aquarium-tävlingen där ett antal akvarister har tävlat mot varandra i med att ställa ut riktigt snygga akvarier. Denna tävling fanns inte alls i år.

I alla fall hölls det flera gånger under mässan en miniaquascaping-kurs som i alla fall samlade många åhörare.

Det hölls faktiskt också en aquascapingtävling, men i det lilla formatet (12 akvarier – tror jag det var!!!!) men denna sköttes mycket taffligt. Jag var på mässan bara på söndagen och direkt när jag kom dit så gick jag till dessa akvarier för att fota av dom, men då var 5 av de tävlande akvarierna redan nerplockade: Jag antar i alla fall att det stått akvarier på de 5 tomma platserna och ett av de akvarier som försvunnit var dessutom det vinnande akvariet. Ett mycket märkligt agerande

   

Ovan kan du se 3 av akvarierna. Från vänster det som blev 2:a, i mitten det som blev 3:a och till höger det som blev 6:a.

   

Och här är ytterligare 3 tävlande akvarier, men för dom fanns det ingen angivelse av vilken plats de hamnade på.

Räkchampionat

Räkchampionatet var dock riktigt bra och det fanns en hel del vackra räkor att titta på i de ca. 150 räkakvarierna som tävlade i 10 olika klasser. Tyvärr är jag dock en usel räkfotograf som inte alls kan göra räkorna rättvisa, men nedan så kan du i alla fall se några av de tävlande räkorna.

   

Ovan 3 räkgrupper som vann sina resp. klasser. Från vänster till höger: Vinnaren i klass 1 (Neocaridina davidi, röda och orange), klass 2 (Neocaridina davidi, övriga färgformer), klass 7 (Classic shadows etc.)

   

Och några andra snygga räkor

Föredrag

Det hölls också flera föredrag under mässan i olika ämnen om fiskar, räkor, katter, hundar, kaniner, djurpsykologi etc. etc. Det var dock väldigt få akvaristiska föredrag men ett sådant som jag lyssnade på höll Chris Lukhaup från en resa till Papua Nya Guinea och det handlade mest om olika arter av sötvattenskräftor. Det var klart intressant för även om det är lite lurigt att hänga med i tyskan så kunde man åtminstone gotta sig i de snygga fotona. Köpte förövrigt på mässan en ny bok på engelska om ”Inverterbrater” som skrivits av Chris och Reinhard Pekny. En väldigt bra bok som jag säkert så småningom återkommer med en recension av här på Zoopet.

Terrascaping

   

Det hölls också som vanligt en terrascapingtävling med flera riktigt snygga akvarier. Har ingen koll över vilka som vann (dåligt med resultatangivelser) men några foton på tävlingsterrarierna kan ni se ovan.

Akvariemontrar

Mässan var mindre denna gång och speciellt var det akvariedelen som hade minskar och det märktes inte bara på utställningsdelen utan även genom att det var få akvariemontrar. T.ex. så uteblev denna gång några av de stora i branschen som Eheim, Dennerle och Sera. Däremot hade fortfarande Juwel en stor och bra monter.

   

Trevligt var det också att Back to Nature fanns på plats med en stor och bra monter. BTN som numera är tyskägt har ju produktionen förlagd till Sverige och i deras monter presenterades bl.a. bakgrunder i nya färger och storlekar. BTN har också inlett ett samarbete med Oliver Knott och detta verkar intressant för framtiden.

Övriga djur

      
     

För den som var intresserad av andra husdjur fanns det i alla fall en hel del att titta på som katter, hundar, marsvin, kaniner, fåglar, illrar, skalbaggar etc. och alla tillbehör till dessa. Det arrangerades kattutställningar, hunduppvisningar, kaninhoppningstävling etc. etc. och om man tröttnade på djur kunde man köpa lite godis eller hoppa runt i en gunga (åtminstone kunde barnen det) så utbudet var brett.

Sammanfattning

Som en av utställarna sa till mig – efter förutsättningarna en klart godkänd mässa, men nu var ju som sagt förutsättningarna dåliga (kort tid och oerfaren arrangör) så det kan ändå inte bli ett godkänt betyg eftersom akvariedelen var ett stort steg tillbaka. Visst – för lokalbefolkningen i halvmiljonstaden Hannover med omnejd fyller mässan helt klart sitt syfte, men om denna mässa i framtiden skall kunna locka de lite mer intresserade hobbyisterna, behövs en rejäl nivåhöjning. För min del var det tur att det finns flera utmärkta akvarieaffärer i grannskapet runt Hannover som jag kunde besöka och dessa räddade min resa.

Ja det blev ju inte direkt några fiskfoton inlagda från mässan i denna artikel (pga av att det fanns så lite fisk på mässan), men när jag ändå var i Hannover så passade jag på att besöka några av de riktigt bra akvarieaffärer (bl.a. Deister Aquaristik och Panta Rhei) som ligger i närheten och där fanns det mycket fisk att titta på (och fota). Några av dessa (med gulrött som tema) kan ni se på fotona nedan.
Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar