Zierfische & Aquarium 2005

Zierfische & Aquarium 2005

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto: Kjell Fohrman
Klicka på fotona för att se dem i fullformat. Fler foton från mässan finns i Zoopets stora fotoarkiv.

En årligen återkommande tradition är akvaristikmässorna i Duisburg, Tyskland. Vartannat år är det "Diskuschampionatet" och däremellan är det "Zierfische & Aquarium". Denna gång gällde det "Zierfische & Aquarium" som dock hade kombinerats med såväl "Guppy-" som Bettachampionat".


Akvaristikmässan i Duisburg var som vanligt mycket stor och hade ca. 30.000 besökare (dock fortsatte tillbakagången i antalet besökare från tidigare år).


Det var väl egentligen inte så mycket nytt att titta på - visst Woodrock-bakgrunden från Back to Nature, men den har vi ju sett några gånger tidigare i Sverige så det var väl inte direkt nytt.


Några lite större häftiga akvarier som detta piraya-akvarium fanns till beskådande.


Det fanns gott om snygga växtakvarier att titta på.


Här ett annat snyggt växtakvarium sett från ovan.


Ett paludarium med lite annorlunda design.


Extra dragplåster denna gång var dels ett Guppy Championat där de tävlande guppyna placerades i ca. 400 olika akvarier och dels en Betta-tävling som var något mindre, men ändå innehöll några hundra deltagande ”bettor”. Jag är definitivt inte någon expert på vare sig guppy eller bettor men nog fanns det många vackra exemplar av de bägge grupperna att beskåda.


Denna vackra guppy tog hem Championatet.


Det fanns som sagt mängder av vackra guppy och bettor att titta på. Tyvärr hade de spänt upp ett rep en meter från Betta-avdelningen så det var meningslöst att fota deltagarna i denna kategori.


Själv var jag mest intresserad av ciklider samt skaldjur av alla de slag. Denna vackra dvärgciklid - Apistogramma viejita/mamasteri - drog till sig stor uppmärksamhet. Varför den har två namn vet jag inte - kanske var det en korsning, kanske var man inte helt säker på ursprunget!!


Förutom olika västafrikanska och sydamerikanska dvärgciklider (på fotot Apistogramma sp. "new Chigarno Madeira aff. pulchra") och en del diskus fanns det inte så mycket att titta på i ciklidväg - ciklider verkar inte vara inne i Tyskland just nu.


Vad som däremot är inne är olika sorters skaldjur (på fotot Cherax destructor). Jag pratade med en grossist som tidigare var specialiserad på olika udda fiskarter - främst mindre sydamerikanska- och västafrikanska dvärgciklider – men sedan en tid tillbaka hade han ”slängt ut” alla fiskar och istället satsat på skaldjur för hela slanten. Främst på detta område verkar japanerna vara och där säljs rariteterna till hiskeliga priser. Denne grossist berättade att han vid ett besök där nyligen köpt in tredje sortering av en exklusiv räkraritet och för dessa betalat 700 kr stycket!!!!!. Inte nog med detta – första sorteringen gick på 65.000 kr stycket!!!!!.


Jag skulle tro att i mer än hälften av mässans säljakvarier gick det olika former av skaldjur - den ena arten vackrare än den andra. Fotot visar ett akvarium med räkor.
Det fanns även en hel del annat att göra på mässan som att lyssna på något av de 35 föredragen eller att besöka Zoo Zajacs (mässarrangören) gigantiska affär som låg bara några kilometer bort.


Själv köpte jag med mig lite räkor samt en del västafrikanska ciklider - bl.a. denna Pelvicachromis taeniatus "dehane".
I övrigt kan man väl säga att den negativa utvecklingen för akvaristiken i Tyskland fortsätter och det var frapperande hur alla utställare och andra var så negativa till hur utvecklingen är i Tyskland – allt blir bara sämre och sämre – ja i alla fall för de som satsar på kvalitet. Fackhandeln tar stryk medan supermarkets fortsätter att gå framåt vilket leder att utbudet av akvarieprodukter av hög kvalitet minskar på bekostnad av billigt krafs och att utbudet av nya spännande fiskarter minskar på bekostad av nya framavlade färggranna standardfiskar.

Men om det nu inte för tillfället är direkt högkonjunktur för akvaristik (förutom skaldjur) i Tyskland så finns det ju annat som säljer där just nu för det var tämligen packat i den gigantiska gränsaffär jag passerade på vägen hem. Fast i det dom sålde lever nog inte akvariefisk så länge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar