Tyskland - Osnabruck Zoo, Tetra Aquarium

Tyskland - Osnabruck Zoo, Tetra Aquarium

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto: Kjell Fohrman

Osnabruck Zoo ligger i utkanten av staden Osnabruck och i nära anlutning till Autobahn.
Anläggningen består av 2 delar - dels själva djurparken och dels akvariet - man måste dock lösa entré till djurparken, även om man bara vill titta på akvaredelen. Akvariedelen heter Tetra Aquarium och är uppenbarligen sponsrat av det välkända tyska akvariefoderföretaget Tetra vars huvudkontor ligger i Osnabruck.
 
Tetra Aquarium består av ett 20-tal olika akvarier varav ca. 10 st innehåller sötvatten och ca. 10  saltvatten. Akvarierna varierar i storlek mellan ca. 300 liter och ca. 5.000 liter. Hela akvarieanläggningen är rejält nedsliten och det finns få saker att glädja sig över. Egentligen finns där inte ett enda riktigt snyggt sötvattensakvarium - visst några av akvarierna har en mycket ymnig växtlighet, men just dessa akvarier innehåller väldigt få fiskar. Inredningarna i sötvattensdelen är inte heller mycket att hurra över (även om det som sagt fanns mycket växter i en del akvarier).
 
Saltvattensdelen var ojämnare, vilket i sig är positivt jämfört med sötvattensdelen eftersom alla akvarier där var rätt dåliga. Några av saltvattensakvarierna var faktiskt riktigt snygga, medan andra var tråkiga och varken innehöll levande koraller eller så många fiskar.

Den enda information som gavs vid akvarierna var det vetenskapliga namnet på fiskarna, samt handelsnamnen på tyska/engelska och holländska (Osnabruck ligger ganska nära den holländska gränsen). Informationsskyltarna stämde i flera fall inte heller överens med de fiskar som fanns i akvariet. 

Så summasummarum är akvariet absolut inte värt ett besök och det kan direkt sägas att det är lite märkligt att Tetra vill förknippas med detta akvarium - det är ingen vidare reklam.

Djurparken i övrigt tyckte jag däremot var helt OK och den kändes som en relativt modern djurpark där djuren har rätt gott om plats och en fin solig dag tror jag nog att en barnfamilj på besök kan få en trevlig upplevelse där. Själv var jag där tidigt på en helt vanlig vardag med uselt väder och ändå fanns det gott om besökare i parken. 

Öppettider:
Sommasäsong: 08.00-18.30
Vintersäsong: 09.00-17.00 
Entré:
Vuxna 11,50 EUR.
Barn (3-14 år) 7 EUR
Hemsida: http://www.zoo-osnabrueck.de/

Alla foton är klickbara till fullformat för Zoopet Gold-medlemmar.
Det finnas också fler foton från Kölns Zoo och Aquarium (totalt 44 st) att
titta på i Zoopets stora fotoarkiv (gäller enbart Gold-medlemmar)
Detta och andra offentliga akvarium kan diskuteras i denna tråd i Zoopets forum.

Första sidan Akvarieguide Offentliga akvarium