Biotopakvarium - Oceanien

Biotopakvarium - Oceanien

Text och foto (om ej annat anges): Christian Alfredsson


Vanligast är att man efterliknar biotoper från Australien.

Australien är känt för sina robusta öknar och häpnadsväckande kustlinjer, men det har också ett rikt utbud av sötvattensmiljöer, varav många utgör idealiska biotoper för akvarier. Från snabbflytande bäckar i regnskogen till lugnare flodsystem, erbjuder Australien en skattkista av ekologiska nischer för den entusiastiska akvaristen att utforska.

Regnskogsbäckar i norra Queensland

Den tropiska regnskogen i norra Queensland, känd för sin höga nederbörd och rika biodiversitet, är hem till flera arter av regnbågsfiskar. Bäckarna här är ofta skuggade av tät vegetation, vilket ger vattnet en lätt sur pH-nivå och en lägre temperatur jämfört med de öppna solbelysta floderna.

För att efterlikna denna biotop, kan du välja ett mörkare substrat för att efterlikna den mörka flodbotten, och tillsätta rikligt med akvarieväxter och driftved för att efterlikna de skuggiga, trädtäckta strömmarna. Växter som Java mossa och Anubias kan simulera undervattensvegetationen, medan mörkare sand eller fin grus kan skapa en naturlig botten. Driftved och löv kan tillföra tanniner till vattnet, vilket ger det en lätt brun ton och hjälper till att sänka pH-värdet.

Följande fiskarter härstammar från regionen och är idealiska för att återskapa en biotop från norra Queensland i ett akvarium:

Regnbågsfiskar (Melanotaenia spp.): Dessa små till medelstora fiskar finns i flera arter i norra Queensland. Exempel inkluderar den Östliga regnbågsfisken (Melanotaenia splendida) och MacCulloch's regnbågsfisk (Melanotaenia maccullochi), båda är kända för sina ljusa, levande färger.

Melanotaenia splendida är en underbart vacker regnbågsfisk.

Spottfiskar (Toxotes spp.): Trots att dessa unika fiskar i huvudsak lever i bräckt vatten, kan vissa, som spottfisken (Toxotes jaculatrix), hittas i färskvattenmiljöer i norra Queensland. De är berömda för sin förmåga att "skjuta" vattendroppar på insekter ovanför vattnet.

Smörbultar (Hypseleotris spp.): Dessa små, bottenlevande fiskar är vanliga i sötvattenssystem över hela norra Queensland. Empire smörbult (Hypseleotris compressa) är särskilt känd för sin färggranna teckning.

Glasfiskar (Ambassis spp.): Glasfiskar, som har fått sitt namn på grund av deras nästan helt transparenta kroppar, är vanliga i norra Queenslands sötvattenssystem. De är små stimfiskar som kan lägga till ett unikt element till ditt akvarium.

När du skapar din norra Queensland-biotop är det viktigt att komma ihåg att dessa arter har olika krav på temperatur, pH och vattenhårdhet, så se till att din akvarieuppsättning är lämplig för alla de arter du planerar att inkludera.

Billabongs i Northern Territory

Billabongs, eller oxbow sjöar, är ett annat unikt australiensiskt landskap. Dessa stillastående vattenmassor bildas när en flod ändrar sitt flöde, lämnar en isolerad vattenkropp bakom sig. De är ofta grunda, varma och har en lerbotten. Arter som Murray River regnbågsfisk (Melanotaenia fluviatilis) har anpassat sig till denna miljö.

För att efterlikna en billabong i ditt akvarium, använd lera eller mulljord som substrat för att återskapa lerbottnen. Växter som Vallisneria och Echinodorus kommer att trivas i denna miljö. Eftersom billabongs kan ha en mängd olika träd och buskar längs deras bredder, kan du lägga till ett antal bitar av driftved och rötter för att skapa gömställen och gränser. Billabongs kan också vara rika på löv och organiskt avfall, så att lägga löv till ditt akvarium kan bidra till att skapa en autentisk atmosfär.

Sammantaget, med rätt forskning och resurser, kan du skapa en imponerande australiensisk biotop i ditt eget akvarium. Från de kyliga regnskogsströmmarna till de varma och stillastående billabongs, finns det en rad olika biotoper att välja mellan, var och en med sin egen unika samling av fiskar, växter och landskapselement.
Första sidan Akvarieguide Akvariet