Spanien - Aquarium Municipal, Santa Pola

Spanien - Aquarium Municipal, Santa Pola

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto: Kjell Fohrman

Alla foton i artikeln kan klickas upp i större format (gäller enbart för goldmedlemmar). I Zoopets stora fotoarkiv (enbart tillgängligt för Goldmedlemmar) finns det fler foton att titta på från detta offentliga akvarium (totalt 44 st).

Vill du diskutera detta offentliga akvarium eller något annat offentligt akvarium kan du göra det i denna forumråd.

Costa Blanca-kusten i Spanien är en mycket populär turistdestination för svenskar och många andra. Mellan de bägge ”Costa Blanca-städerna” Alicante och Torrevieja ligger den lilla staden Santa Pola (ca. 34.000 invånare) och i denna stad finns ett litet offentligt akvarium – Aquarium, Municipal. Detta är det enda offentliga akvarium som återfinns utefter Costa Blanca kusten. I akvarierna på detta offentliga akvarium återfinns enbart arter som lever i Medelhavet.

Akvariet är som sagt inte stort utan här finns ”bara” 9 stora akvarier (större än 10.000 liter) och 3 små (på några få 100 liter), men på detta offentliga akvarium här återfinns ju enbart arter från Medelhavet så det räcker för att få plats med rätt mycket från detta hav. Vattnet i akvarierna pumpas upp från Medelhavet och enligt uppgift skall det totalt finnas ca. 180.000 liter vatten i akvarierna.

Inredningen i akvarierna är rätt OK – visst man kanske inte direkt kan hämta in några inredningstips för sina egna akvarier här, men tanken med akvarierna är ju att dessa i någon mån skall efterlikna Medelhavet och där hittar man ju rätt sällan jättesnygga biotoper. Utbudet av fisk i akvarierna är helt Ok och de verkar vara i bra kondition. Så om man vill ha en överblick över vad som finns i Medelhavet i fiskväg så är detta akvarium värt ett besök om man är i närheten. Man går visserligen igenom akvariet väldigt snabbt, men å andra sidan är entréavgiften väldigt låg så det blir ett billigt besök.

Vad som jag däremot tyckte var dåligt var informationen. Visst det fanns en del information om arterna och Medelhavet, men den var enbart på spanska och om man betänker att akvariet ligger i en turistmetropol och att de flesta av besökarna sannolikt är turister som inte behärskar spanska, kan jag tycka att informationen också borde ha funnits på engelska. Här hade det varit en bra möjlighet att informera turisterna om vilka stora miljöproblem som finns i Medelhavet och även kanske lite om hur man som turist skall bete sig för att inte förvärra dessa problem. Men för det skulle ha fungerat, borde informationen också ha varit på engelska.

Dock skall nämnas att i ett litet rum visades en film där det gavs en del information om både Santa Pola, samt om Medelhavet i stort och denna skall man absolut titta på. Visserligen var speakertexten i filmen på spanska, men filmen hade en engelsk undertext så den förstod man utan problem.

Ett litet tips är att efter besöket på akvariet (som ligger ca. 100 m från Medelhavet) ta en promenad utefter den vackra stranden/hamnen och då kan man på många ställen se stora stim med fiskar – ja faktiskt såg jag där arter som jag tidigare hade träffat på inne i akvarierna på akvariet.

 

Öppettider:

Tisdag - lördag: vinter: 10-13, 17-19; sommar 11-13, 18-22.

Söndag: 10-13.

Entré:

Vuxna: 3 EUR

Barn: 1,50 EUR.

Hemsida:

http://www.santapola.com/turismo/acuario/acuario_ing.htm

Adress:

Plaza de Fernandez Ordoñez, s/n, 03130 Santa Pola

 

 
Första sidan Akvarieguide Offentliga akvarium