Aquarama Singapore 2007

Aquarama Singapore 2007

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto: Kjell Fohrman
Alla foton är klickbara för Zoopet Gold-medlemmar – fler foton (totalt 177 stycken) finns också att titta på i Zoopets stora fotoarkiv (enbart för Gold-medlemmar).

Jag har också spelat in en längre video med bl.a. flera intervjuer från evenemanget och denna beräknas vara färdigredigerad i mitten av juni  (enbart för Goldmedlemmar).
Frågor och synpunkter på denna artikel kan diskuteras i denna forumtråd.      

 

Vartannat år äger en stor akvariemässa rum i Singapore. Mässan pågår under 4 dagar (i år 24-27 maj) och de första 2.5 dagarna är den enbart öppen för fackfolk, medan den halva lördagen och söndagen även är öppen för allmänheten.


Aquarama har växt för varje gång och den hade denna gång flyttats till ett stort mässcenter  (Suntec Singapore International Convention and Exhibition Centre - se fotot ovan) som ligger mitt inne i centrala Singapore.
Samtidigt som denna mässa ägde rum pågick även andra mässor och aktiviteter i denna jättelika byggnad. Trots att Aquarama-mässan med sina 10.600 kvadratmeter är en stor mässa så fick hela mässan plats på 6:e våningen i byggnaden och då var det ändå gott om plats över där.


Innan själva mässan startade på torsdagsförmiddagen hölls en officiell invigning för ett hundratal speciellt inbjudna.
Fotot ovan visar när invigningstalaren Ms. Grace Fu (Minister of State for National Development) officiellt förklarar mässan för invigd. Tänk den dag när en akvariemässa i Sverige invigs av en minister - det ni.
Att en så prominent person invigningstalar visar om inte annat hur viktigt som Singapore anser att handeln med tropiska fiskar är för landet.      


Här delar hon ut diverse priser till framgångsrika fiskodlare allt medan kamerorna rasslar och filmkamerorna rullar.  


Själva mässhallen var som ovan nämnts på ca. 10.600 kvadratmeter och här huserade ca. 200 utställande företag från 27 länder.
Dessutom var det massor med tävlingar som snyggaste saltakvariet, resp. växtakvariet samt ett massa fisktävlingar. Totalt var de tävlande fiskarna utplacerade i lite drygt 1500 akvarier. 

Först tänkte jag ta upp lite om vad som föregick i själva monteravdelningen.

Ett kinesiskt (tror jag det var) företag visade upp ett antal fräcka "akvariebord" och "akvariebarer". 


Dammföretaget Oasis visade upp en snygg växtoas med en lättklädd dam i en vilstol och med en paraplydrink.  

 


Fräckt, men uppriktigt sagt rätt fult inrett, var detta salt/sötvattensakvarium. Sötvattensakvariet var nämligen placerat inuti saltvattensakvariet.   


I mässmontrarna fanns också flera riktigt snygga växtakvarier.


Kul reklamgimmick var dessa pumpar där pingisbollar utan problem balanserade uppe på luftströmmen från utblåset.


Den asiatiska arowanan (eller Dragon Fish som den kallas här) är mycket populär i Asien och trots att arten är A-listad och dämed knappast exporteras till Europa så odlas arten i så hög grad att den i pengar är den tredje viktigaste arten.
Ovan visas en hane som ruvar på yngel (den är munruvare) som visades upp i en monter.


I en annan monter visades hur stor Arowana-avkomman är i olika åldrar. När de var 1-2 veckor gamla var de bara ägg (visas ej på foto). Fotot ovan visar utvecklingen vid 4-6 veckors ålder.   


Fotot ovan visar dem vid 6-8 veckors ålder då t.o.m några redan börjat simma (se fotot nedan).


I en annan monter visades det upp vad som kan hända ibland. Ovan visar 2 små arowanayngel som sitter fast vid varandra.

Nedan visas "ett" lite större arowanayngel med 2 huvuden.

Som alltid visas det också upp lite avsiktliga konstigheter på mässor....

.... som ett gäng med papegojciklider....


... och ännu värre några "målade" grodor. Det talades dock om att dessa faktiskt var förbjudna även i Singapore. Hur det var med detta det vet jag inte - men jag hittade dem i alla fall tämligen undangömda i en monter på mässan, så det var inget direkt som de ville skryta med i alla fall. 


Något som däremot stolt förevisades var de nya trendfiskarna som odlades för att bli så korta och kompakta som möjligt. Detta är väl knappast oetiskt som de målade fiskarna och grodorna ovan, men snyggt tycker jag nog inte att det är.   


Det fanns gott om kändisar som strosade runt på mässan - här är ett gäng med malfreaks som glatt poserar. Sverigebekanta är ju t.ex. Ingo Seidel (3:a från höger) och Hans-Georg Evers (4:a från höger) som bägge hållit föredrag på GOC-möten här i Sverige.


I år (till skillnad från tidigare) var föredragen gratis och rätt många var det därför som tog tillfället i akt att lyssna på dessa.  Själv lyssande jag t.ex. på några föredrag om fisksjukdomar.....


...samt på den Sverigebekante (han höll föredrag på den senaste ciklidstämman) Dick Aus föredrag om "Trophy Discus". Den ende skandinaviske föredragshållaren var Svein Fosså som pratade om saltvattensfisk. 


Det var inte bara kommersiella företag som hade montrar utan även flera föreningar. En sådan var Singpores Betta-klubb som i sin monter visade upp flera för mig tämligen okända Betta-arter.  

TÄVLINGAR:

Många tycker nog att de olika tävlingarna är det absolut viktigaste på mässan. Totalt var det 409 tävlande deltagare som kom från 18 läder och tillsammans deltog de med 1.528 tävlingsbidrag.

Det tävlades bl.a. i dessa kategorier: Discus, Goldfish, Guppy, Dragon Fish (asiatisk arowana), Tetra, Corydoras, Gourami, Pleco, Cichlids, Molly, Platy, Swordtail, Betta splendens, New species/New varieties, Marine Tank och Planted Tank.
Dessutom var sedan de olika kategorierna indelade i en mängd olika klasser.

Så nog hade de 43 domarna från 18 länder ett digert jobb att utse rätt vinnare. 2 av domarna var för övrigt från Skandinavien: Tor Kreutzman från Finland och Svein Fosså från Norge (bägge dessa intervjuas i den video som så småningom kommer att publiceras här på Zoopet).På fotot ovan premieras de Grand Championvinnarna som utsågs i de större kategorierna.  


I tävlingen om snyggaste saltakvarium var det 20 deltagare. Kvalitén var överlag mycket hög  


Detta foto visar det vinnande akvariet och jag kan bara hålla med de olika domare som hade placerat detta akvarium högst på prispallen. Ett mycket väl inrett akvarium  med flera "grottor", vilket gjorde det estetiskt väldigt vackert och spännande.


I övrigt var nivån ganska jämn och hög. Ovan ses det akvarium som placerade sig på 2:a plats. En liten miss med detta (och även de flesta andra akvarier) var att det innehöll väl mycket fisk och dessutom fiskar som så småningom kommer att bli väl stora för ett så pass litet akvarium.
Nu skulle ju dessa akvarier bara stå uppställda här några dagar så det spelade kanske inte någon roll i detta fall - men en del besökare skulle ju kunna få för sig att man skall ha så mycket fisk i saltakvarium och det är ju inte så bra.   


Nåväl, kvalitén på de tävlande saltakvarierna var generellt mycket hög - dock med ett undantag. Ett sjunket "skeppvrak" må vara en udda inredningsdetalj i ett saltkar, men kunde kanske bara ha setts som en ovanlig och mönsterbrytande inredning som man kunde ha köpt, om bara det inte hade varit för att skeppsvraket faktiskt visade sig innehålla något ämne som förgiftade fiskarna. Inte helt lyckat om man säger så.     


För första gången arrangerades också en tävling i växtakvarier och här deltog 10 st personer. Om nu salttävlingen höll en osedvanligt hög nivå så tyckte jag uppriktigt sagt att nivån på denna tävling var rätt låg. Enligt min mening fanns det faktiskt flera växtakvarier i de olika utställningsmontrarna som var betydligt snyggare än tävlingsbidragen.    


Dessutom tyckte jag t.o.m. att det vinnade bidraget (se ovan) inte ens hörde till de bästa bidragen, så för mig var det tämligen obegripligt att det vann.    


Då tyckte jag faktiskt att det akvarium som blev 2:a var bra mycket snyggare än ettan, men smaken är ju som sagt som baken....
Vete sjutton dock om inte växten mitt i akvariets bakre del nog snarare hörde hemma i en blomkruka än i ett akvarium - såg i alla fall lite konstigt ut.


Detta akvarium som belade 3:e platsen tyckte jag också var rätt OK (i alla fall snyggare än ettan).
Men oj vad fult det är när man inte har någon form av bakgrund i akvarierna - hur himla kul är det att stirra på fula tapeter, slangar och sladdar. Det var faktiskt bara ett av de 10 tävlande akvarierna (det som blev 2:a)som hade en bakgrund i någon form (en svart plansch).

Flest deltagare (flera hundra) samlade dock de olika fisktävlingarna och den största kategorin var utan tvekan "Betta Splendens" som var indelad i en mängd olika klasser. 

Ovanstående foto visar den Betta som utsågs till Grand Champion.
Nedan visas några foton på klassegrare i denna kategori.
A-T_vling_-_Betta-Halfmoon_-_ClassA9-1a-2.jpgA-T_vling_-_Betta_-_Halfmoon_ClassA13-1a-1.jpgA-T_vling_-_Betta-Halfmoon_-_ClassA4-1a-2.jpg

      A-T_vling_-_Betta-Halfmoon_-_ClassA5-1a-1.jpgA-T_vling_-_Betta-Halfmoon_-_ClassA6-1a-3.jpgA-T_vling_-_Betta_-_Plakat_Class11-1a-1.jpg

                  A-T_vling_-_Betta_-_Plakat_Class09-1a-1.jpgA-T_vling_-_Betta_-_Plakat_Class13-1a-2.jpg


En annan stor kategori var diskus med ca. 150 deltagare. Grand Champion blev här ovanstående "Red Spotted Fine Line".


Grand Champion i kategorin Dragon Fish blev detta praktfulla exemplar. 


Det var många som fotade de tävlande fiskarna. Här är det en fotograf från den norska webbsidan Nettakvariet som är i farten.  


Vinnaren i klassen dvärggurami. 


Även guldfiskklassen är mycket populär. Grand Champion blev här denna "Ranchu-guldfisk"   

               A-T_vling-Guldfisk_-_Ryukin-1a-3.jpgA-T_vling-Guldfisk_-_Oranda-1a-4.jpg
Till vänster klassvinnaren i "Ryukin" och till höger klassvinnaren i  "Oranda"


Guppy är också populära fiskar. Här visas Grand Champion-vinnaren i denna kategori.

Nedan visas sedan ytterligare några vinnare:

Vinnare i mollykategorin. 


Vinnare i klassen nya varianter. 


Vinnare i kategorin för svärdbärare.  


Vinnare i Panaque-klassen. 


Vinnare i Pleco-klassen.  


Vinnare i Corydoras-klassen.

Nedanstående fiskar vann inte någon klass men jag tyckte att de var snygga ändå så jag tar med dom.

BESÖK HOS RÄKODLARE
När man ändå har begett sig runt halva jordklotet för att besöka en akvariemässa så försöker man också passa på att göra lite annat. Själv passade jag även på att besöka det offentliga akvariet och delfinariet som ligger på Sentosa Island samt göra en stadsrundtur, dessutom besökte jag en räkodlare, samt deltog i en dagstur till olika akvariefiskfarmer.
De 2 förstnämnda tar jag inte med i denna artikel (men de kommer med på videon), medan jag däremot tänkte berätta lite kortfattat om de bägge senare (mer på videon).
Först ut blir en rapport från räkodlaren.
 

Räkodlaren är ursprungligen japan och heter Kuni-san (2:a från vänster) och han har odlingen i sin lägenhet.
Den som plockade dit oss var Leonard (längst till vänster) och han är akvariefiskexportör och från honom brukar Simontorp Säteri ibland köpa fiskar. Så det var egentligen tack vare Micke (längst till höger) och Benny från Simontorp och Leonard som jag fick möjlighet att göra detta ytterst intressanta besök.     


Kuni-san hade ett 10-tal akvarier (vardera ca. 200 liter) i vilka han odlade räkor. I huvudsak var det Crystal red-räkor. Det var verkligen imponerande att kolla i hans akvarier som alla var smockfulla med räkor.


Eftersom jag både filmade och fotade så blev det tyvärr inte mycket tid över för mig att lyssna på alla de tips och råd som Suni-san välvilligt delade med sig av.
Han odlar i alla fall inte de vanliga "dussinräkorna" som förekommer här i Sverige utan räkorna indelades i olika klasser, som kostade alltifrån någon hundralapp till åtskilliga hundralappar stycket. Sedan sålde han räkorna till i huvudsak 4 olika affärer i Singapore.


Jag var lite förvånad över att han hade black- och red crystal ihop, men han menade att kvlaitén alltid blev bättre på red crystal om man blandade in lite black i aveln. Sedan blev ungefär var 10:e räka svart.   


Viktigt för hur högt en räka skulle graderas (och därmed hur mycket betalt man kunde ta) var vitheten samt hur distinkta och klara banden var.


Ju mer vitt - desto högre pris. Dyrast var då följaktligen de helvita. Den vita på fotot ovan är dock inte klarvit och därmed är det inte en riktig "dyring". Hela tiden så sorterade han också räkorna efter olika kvalité. Även med det bästa avelsmaterialet så var det bara någon räka på kanske flera hundra som blev riktigt bra.   


Han odlade också i mindre skala ytterligare en räkart som han kallade för "gul räka" (i verkligheten är det något gulare än de är på fotot ovan). Vad det var för art det visste han inte riktigt, men han hade den ihop med Crystal red utan att de korsade sig, så den lär inte vara närbesläktad med denna räkgrupp i alla fall.

Jag passade också på att köpa med mig några räkor hem (både av Crystal Red och av de gula) och transporten gick bra. Förhoppningsvis kommer jag också att genom Simontorp och Leonard att framåt hösten ytterligare kunna komplettera de arter jag köpte.        

FARMTUR
Jag deltog även i en farmtur där vi under en heldag besökte hela 7 olika fiskfarmer. Ja den första farmen var egentligen inte en fiskfarm utan mer en slags Garden Center och uppriktigt sagt tyckte vi nog alla att det var minst sagt tråkigt att i den tryckande hettan guidas runt på den stora anläggningen. Nej det glömmer vi snabbt. 


Nästa ställe hette Hup Soon Aquatium och de var speciliserade på platy och svärdbärare. Det var ett helt OK ställe, men akvarierna var tyvärr alldeles för mörka och rutorna för skitiga för att man skulle kunna fota. Av någon anledningen hade de dock en del fisk stående i vita frigolitlådor så något kort fick jag i alla fall tagit här.  


Nästa ställe hette Aqua Fauna Fish Industry och är ett bra ställe med lite av varje och som jag faktiskt hade besökt tidigare.
Något som man inte tänker på är ju att det är ofta är väldigt varmt i Singapore och att varmt vatten också är syrefattigt. Därför har de här ett "avsvalningsrum" för fiskar som är färdiga för att gå iväg på export.  


Ovan ses några pleco som är packade för export.  Jag vet inte hur varmt det var i detta rum men skulle tro att tempen låg på 20-23 grader eller något sådant.    


Nu var större delen av detta packrum utrymt för att ge plats för oss att äta i en lagom varm miljö. 


Lunchen som serverades var utmärkt och det var förövrigt inte bara här vi utfodrades utan även på flera av de andra ställena. Framför allt fick vi också mängder att dricka på alla farmerna och man sörplade nog i sig 10 liter på denna runda.  


Vi serverades också en utsökt dessert - de ser faktiskt ut att vara rätt sötsliskiga saker som serverades men de var förvånande nog inte det minsta söta.  


Men nu var det ju fisk som vi skulle prata om och det fanns det gott om även på nästa ställe (Max Koi Farm) och här kom jag också ihåg kameran.
Som namnet säger fanns här mängder med Koi - på detta foto syns ett 80-tal dammar som innehöll säljklara koi i olika storlekar och färger.
Sedan fanns ju självklart en ännu större anläggning där fiskarna drogs upp.    Som sagt - storlekarna varierade från småfisk i 30-40 cm storlek till bjässar i 80-100 cm storlek.  


Helgula koi återfanns också i några dammar. 


De flesta farmer med självaktning har idag också Dragon Fish. Den dyraste på detta ställe var några helvita exemplar som var ca 25-30 cm långa och kostade 25.000 Singapore dollar stycket (ca. 110.000 kronor). 


På detta ställe hade det också ett showrooom med arowanor (och lite annat). Detta rum var helt mörklagt (fotot ovan är taget med blixt) och efter väggarna var det infällda akvarier med speciellt fina arowanor. Dessa akvarier var mycket svagt belysta.  


Mitt i rummet stod också ett stort akvarium som var öppet runt om och i detta fanns bl.a. en jättelik Pleco-variant (den var uppåt en halvmeter eller så). Några av de som kollar på akvariet från andra hållet är de bägge normännen Roy Brude (i vit tröja) och Svein Fosså (till höger om Roy). 


Den "skandinaviska farmtursdelegationen" samlad - eller rättare sagt ett gäng norrmän eftersom övriga skandinaviska deltagare (med några få undantag) faktiskt lyste med sin frånvaro.
Detta gällde för övrigt inte bara för farmturen, utan även på mässan var det rätt få svenskar (totalt ca. 10 st) och ännu färre danskar och finnar, medan det nog var uppåt ett 30-tal norrmän. Lite märkligt att intresset för akvaristik bland svenskt fackfolk är så litet.

 
Nästa anhalt på rundturen var Swift Singapore som är specialiserade på saltvattensfisk.
Detta besök uppskattades verkligen av de saltvattensfreak som var med och många affärer var det som såg till att de fick med sig visitkorten hem från detta företag för att kunna beställa senare.  


Saltvattensakvarierna var indelade i avdelningar som separerade fiskarna från varandra och fiskarna verkade vara av osedvanligt hög kvalitet. Likaså de lägre stående djuren som fanns i alla kulörer. 


De hade även en del sötvattsnsfisk som denna  "Alligatorgädda" 


Därefter var det dags för ett besök på OTF Aquarium Farm som är specialiserade på Dragon Fish (dvs asiatiska arowanor).  På bilden ovan syns några av alla de odlingsdammar som de har för arowanorna. Längst bort i bilden syns en grupp med människor.   


Det var ett rejält gäng med deltagare från farmturen (tyvärr så många att det var nästintill omöjligt att komma åt att se) som hade samlats vid en arowanadamm för att se på när en hane tömdes på yngel.
Stolparna i dammen användes för att spänna upp nätet och sedan minskades utrymmet genom att nya nät spändes upp allteftersom arowanorna motades in i mindre fållor.  


Så småningom var fiskarna inträngda i ett ganska litet hörn där fisken som skulle tömmas motades in i ett ännu mindre grönt nät. 


Från detta nät lyftes sedan den ruvande hanen upp och munhålans innehåll tömdes i en stor plastpåse. Detta gjordes mycket snabbt och effektivt av en man som hade plasthandskar på sig för att inte skada fisken. 


Om jag nu minns rätt så var det 27 yngel som denna hane ruvade på. 


De hade också lite andra fiskar i en affärslokal vid sidan av. Ibland behövs i alla fall inte photoshop för att  förbättra färgen på vissa fiskar


OTF hade också en del koi och i en damm ihop med några andra gick detta ståtliga exemplar som var ca. 80 cm långt. Just denna fisk hade vunnit en stor koitävling i Malaysia och de hade blivit erbjudna 75.000 Singapore Dollar (ca. 335.000 kronor) för fisken men inte antagit budet. 


Sista anhalten på farmrundturen var Mainland Tropical Farm som väl egentligen visade sig vara en riktigt megastor akvarieaffär. Jag fotade inte så mycket här (mer än några härliga frukter som vi bjöds på) utan videofilmade mest, så om ni är intresserade av att se hur det ser ut på en stor akvarieaffär i Singapore så kolla på videon.   


Efter farmturen tog jag en avslutande vända upp på mässan igen innan det var dags att bege sig tillbaka till hotellet.
Nästa dag (måndagen) som var hemresedag slappade jag mest på hotellet (läste) och i ett näraliggande köpcenter - Raffles där jag fikade och strosade runt innan det var dags för den tråkiga 16-timmars flygresan hem. 

 
Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar