Tyskland - Sea Life och Aqua Dom, Berlin

Tyskland - Sea Life och Aqua Dom, Berlin

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto: Kjell Fohrman 

Sea Life är en stor "kedja" med ca. 25 offentliga akvarier som befinner sig runt om i Europa. Här hittar man inte så många tropiska fiskar utan i regel så visas enbart de fiskar upp som återfinns i vattnen runt om oss. Sea Life-akvarierna är därför i mångt och mycket rätt lika varandra även om en del saker skiljer sig mellan de olika ställen.
Det ovanliga med Sea Life i Berlin är att det är kombinerat med den jättelika Aqua Domen som ligger tvärs över gatan. Löser man entré till Sea Life så löser man samtidigt också entré till en hisstur i Aqua Domen. Detta Sea Life ligger centralt placerat mitt i Berlin.

Sea Life:
Sea Life är inte så stort utan man går rätt snabbt igenom det. Det är dock mycket snyggt och välskött och rummet där fiskarna simmar runt och runt ger ett häftigt intryck.
Utan tvekan syns det att det är byggt av proffs - belysningen är minst sagt dunkel och akvarierna belyses med kraftiga spottar i olika färger vilket ger häftiga färger. Tyvärr gör det också att det är rätt hopplöst att fota och att det dessutom råder blixtförbud gör det inte heller direkt lättare att fota.
Informationen är utmärkt och den finns på såväl engelska som tyska och det finns dessutom flera guider utplacerade som man kan fråga.

Aqua Dom:
När man kommer ut från Sea Life går man bara tvärs över en liten gågata och sedan är man inne i det hotell (Radisson SAS) där Aqua Domen är placerad. Det handlar om en jättelik cylinder som är 25 meter hög och 11 meter bred. I denna cylinder som innehåller ca. 1 miljon liter vatten simmar det ca. 2.600 tropiska saltvattensfiskar.
Alla kan utan kostnad gå in i hotellet och titta på domen nerifrån. I entrépriset till Sea Life ingår det en tur i den hiss som går upp inuti själva cylindern. Det är en rätt intressant upplevelse att både se fiskarna simma runt om en när man tar hissen upp - ner får man åka med en vanlig hiss.
En guide pratar (dock enbart på tyska) i hissen hela vägen upp och ger en del information om domen och dess fiskar.  

Sammanfattningsvis är Sea Life och Aqua Dom värt ett besök. Framförallt är det en annorlunda upplevelse genom hissturen i Aqua Domen och den spektakulära belysningen på Sea Life.
Eftersom det finns några tropiska fiskar och inredningen i övrigt skiljer sig mycket från det vi har i våra akvarier hemma är det dock ingen direkt inspirationskälla till hur vi skall inreda dessa. 

Öppettider:
April-augusti: 10-19
Övriga året: 10-18

Priser:
Vuxna 14,50 EUR.
Barn: 5-15 år 11 EUR
Studerande och pensionärer 13,50 EUR 
Familjepris:
2 + 1 36 EUR
2 + 2 43,50 EUR
2 + 3 51 EUR
2 + 4 58,50 EUR
2 + 5 66 EUR 
Hemsida: http://www.sealifeeurope.com/

Alla foton är klickbara till fullformat för Zoopet Gold-medlemmar.
Det finnas också fler foton från Sea Life och Aqua Domen (totalt 45 st) att titta på i Zoopets stora fotoarkiv (gäller enbart Gold-medlemmar)
Första sidan Akvarieguide Offentliga akvarium