Sverige - Tropicarium, Kolmården

Sverige - Tropicarium, Kolmården

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Tropicarium ligger i anslutning till Kolmårdens Djurpark. Anläggningen är inte ett renodlat akvarium utan innehåller en mix av lite olika djur som fiskar, ormar, grodor, sköldpaddor, apor, fåglar, kajmaner etc. Det dominerande inslaget i anläggningen är dock akvarier och ormar medan det av det övriga mer är trevliga "smakprov". 

Ur akvaristisk synpunkt finns det stora avdelningar med såväl tropiskt  söt- som saltvatten. Sötvattensavdelningen består av ett 15-tal stora akvarier som totalt innehåller ca. 130.000 liter med vatten. Det finns lite olika biotoper men dessvärre hade en del arter rymt "över" till grannakvarierna vilket t.ex. gjorde att det fanns såväl malawi- som tanganyikaciklider i samma akvarium. De håller dock nu på att ett efter ett  gå igenom akvarierna för att rätta till dessa mixningar. Akvarierna var snyggt inredda och fiskarna var välväxta fina exemplar så det fanns en hel del att titta på.
Den tropiska saltvattensavdelningen består av 100.000 liter med vatten och var också den proper och välskött. En brist för de flesta av akvarierna i bägge avdelningarna var att framrutan var kraftigt svängd vilket innebar att det var svårfotat (vilket kanske spelar mindre roll) och framförallt att fiskarna blev kraftigt förstorade så att det såg ut lite onaturligt ut, samt att verkade som om de gick ganska trångt även om utrymmet i själva verket var helt OK.

Det stora dragplåstret är säkert hajtanken och här finns ett par riktiga "bestar" till beskådande så denna avdelning gör garanterat ingen besviken. Det jag blev mest imponerad av var dock "klappa rocka" tanken som innehåller ett antal väldigt pigga rockor (även en del annat). En avdelning som denna brukar finnas på de flesta offentliga akvarier men den som fanns här är en av de absolut bästa jag har sett.

Sammanfattningsvis är det en trevlig anläggning där det finns väldigt mycket att titta på för den akvarie- och ormintresserade. Ett extra plus i kanten också för att det fanns en del sköna stolar utplacerade där man kunde slå sig ner och pusta ut medan man promenerar runt.

Öppettider 2005: 

2 jan.- 4 maj: 10-16
5 maj - 26 juni: Vardag 10-16; Helg 10-17
27 juni - 7 aug.: 9-19
8 aug - 4 sept: 10-18
5 sept. - 25 sept.: Vardag 10-17; Helg 10-18
26 sept. - 30 dec.: 10-16
Julafton stängt.

Entré:
Vuxna (fr.o.m. 16 år) 70:-
Barn (4-15 år) 45:- (ensam)
Barn (4-15 år) 30:- (med en förälder)
Grupper (minst 20 pers.) - Vuxna 60:-, barn 30:-

Hemsida: http://www.tropicarium.se/

Alla foton är klickbara till fullformat för Zoopet Gold-medlemmar - fler foton finns också att titta på i Zoopets stora fotoarkiv.

'
Första sidan Akvarieguide Offentliga akvarium