Vallisneria

Vallisneria

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Familj: Hydrocharitaceae.

Härstamning: Kosmopolit.

Ljusbehov: Varierande.

Övrigt: Vallisneria-släktet är utan tvekan ett av de allra populäraste akvarieväxt-släktena. I handeln finns det visserligen bara två arter, Vallisneria americana och V. spiralis, men bägge har också några underarter så totalt finns det 6-8 arter. Detta är ändå relativt få, men detta till trots, är detta släkte mycket populärt.

Grunden till deras popularitet är utan tvekan att om bara ljuset inte är alltför svagt, brukar de trivas mycket bra i akvarium. För att de skall växa ut i hela sin längd krävs det emellertid relativt intensivt ljus och är bottenmaterialet näringsrikt är det ännu bättre. Om de växer för bra och bladen börjar bli meterlånga, kan de skugga andra växter men man kan ganska lätt hålla efter dem genom att helt enkelt klippa av dem i lämplig höjd.

De har även blivit populära i ciklidakvarier eftersom de ofta lämnas ifred av växtätande fiskar och dessutom trivs utmärkt i hårt vatten med högt pH vilket också åtskilliga (långt ifrån alla) ciklidarter trivs bäst i.

De påminner en hel del om släktet Sagittaria och kan ibland vara svåra att skilja från dessa. Det lättaste sättet man gör detta på är att alla längsgående bladnerver hos Vallisneria slutar i bladspetsen, medan de hos Sagittaria inte når bladspetsen.

Vid planteringen måste man se till att inte plantera dem för djupt och rotbasen skall helst ligga precis ovanför bottenmaterialet med rötterna nerstuckna i sanden.

Förökning sker ganska enkelt genom de utlöpare som bildas.
Första sidan Akvarieguide Växter