Guardians of Catfish 20 års-jubileum 2008

Guardians of Catfish 20 års-jubileum 2008

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text: Kjell Fohrman
Foto: Kjell Fohrman samt resp. föredragshållare

I Zoopets stora fotoarkiv finns totalt 78 foton från detta evenemang som kan vara värt att kolla på (gäller enbart goldmedlemmar).
Alla foton kan klickas upp till betydligt större format (gäller enbart goldmedlemmar).
Denna artikel kan diskuteras i denna tråd i Zoopets forum. 

Under pingsthelgen 10-11 maj arrangerade Guardians of Catfish i samarbete med Göteborgs Ciklidgrupp en malsammankomst i Göteborg. Platsen för evenemanget var Nordiska Högskolan för folkhälsovetenskap som ligger på Nya Varvet.
Området vid Nya varvet är verkligen vackert och dessutom var vädret strålande vackert.

Själv hade jag inte besökt detta område tidigare och det tog en stund innan jag lyckades irra mig fram till möteslokalerna. Kanske var det detta, eller kanske var det vädret och att det var pingst som gjorde att det tyvärr var ganska få som samlades för att lyssna på föredrag denna "malhelg".

Janne Ekström - ordförande i GOC hälsade oss "alla" (lite drygt 30 personer) välkomna. 

Lördagens förste föredragshållare var Kristian Adolfsson
      
Han berättade om sin resa till Rio Negro november-december 2004.


Det var ett underhållande föredrag med en del intressanta händelser samtidigt som vi fick se många bra och rätt kul foton.
Föredraget handlade definitivt inte bara om malar utan även om andra fiskar och naturen runt omkring.

Efter Kristian var det Jonathan Armbrusters tur att äntra scenen.
   
.  
Jon är amerikan och är väl mest känd för att "rört om lite" bland malsläktena. Hans första föredrag var också poulärvetenskapligt och hade titeln. Paraphyly and the Plecostomus: Unraveling the Phylogeny and taxonomy of loricariid catfishes

 

Nu skall väl direkt sägas att detta med vetenskapliga namn inte riktigt är min grej, men för de som är intresserade av detta var föredraget utan tvekan en höjdare.
*

Men för den sakens skull var föredraget definitivt inte bortkastad tid för mig och andra som inte är så vetenskapligt intresserade eftersom det också behandlade mycket annat, som hur man ser skillnad på släktena, vi fick se foton på vackra fiskar (ghosten nedan skulle jag gärna ha) och mindre vackra fiskar.


Därefter var det fikadags, mingling och lottförsäljning.   


En del nöjde sig inte med fikat som ingick i priset utan hade med sig egen "matsäck". I detta fall en "godisburk" som var märkt med "Tetra Rubin" men var fylld med princesstårta.....

Efter fikat var det återigen dags för Jon.  


Denna gång med en reseberättelse från Guyana.

Också denna reseberättelse var väldigt intresssant och att vi dessutom fick se många bra foton gjorde ju inte saken sämre.


 I Jons föredrag kunde vi se många vackra fiskar, men han tog också upp om allt det negativa som händer i naturen. Ovan kan vi t.ex. se vad som händer när man letar guld. Uppströms var det fullt med liv i floden, nedströms utvinnandet (där det är vitt) var det stendött.

ÅRSMÖTE
 
Därefter var det årsmöte som var relativt snabbt avklarat även om det blev en del intressanta diskussioner.


Till ny ordförande i GOC valdes norrmannen Erlend Bertelsen (4:a från höger i främre raden).

Här kan vi se GOCs nya logga - riktigt snygg tycker jag 

På kvällen var det gemensam middag.

I den varma vårkvällen samlades vi på uteterassen på en restaurang nere vid hamnen och åt gott och hade mycket trevligt ihop.  


Som synes strormtrivdes både unga och gamla. 

SÖNDAG
 
Först ut på söndagen var Jørn Kåsa från Norge som berättade om "Mallefangst i Rio Huallaga".
(tyvärr är fotot ovan rätt uselt - se förklaring längre ner) Jörns föredrag tog också upp mycket om naturen runt omkring samt en del om andra fiskar än malar.
 

Han hade också en lite annorlunda vinkling på sitt föredrag jämfört med de bägge reseföredragen på lördagen. Han visade nämligen upp olika sätt att fånga L-malar. Detta gjorde hans föredrag extra intressant.
 
 
 
 
 

Därefter pajade tyvärr mitt fotoobjektiv (skärpan slutade fungera). Jag bytte till ett annat som var nyinköpt och som jag inte hunnit testa och också detta hade dålig skärpa. Detta är orsaken till att alla foton nedan (samt även fotot på Jörn ovan) är väldigt oskarpa.

Helgens siste föredragshållare var Norman Behr från Tyskland.

Hans föredrag hade titeln - Breeding and care of several Planiloricariina in comparison. Det innehöll många bra foton och gav mängder av matnyttig information eftersom det var ett föredrag som var så inriktat på praktiken.
Norman fick också mängder av frågor vilket är ett tecken på när ett föredrag är uppskattat och väcker ideer.

 
 
 

Sammanfattning:
En mycket trevlig helg med utmärkta föredragshållare och trevligt sällskap.
Riktigt tråkigt var dock den usla uppslutningen - jag var nog t.ex. den ende från Göteborgs-trakten som deltog i middagen i på lördagskvällen. Det var nog tyvärr sista gången som GOC lägger något möte i Göteborg.
Men som sagt vi som kom hade i alla fall en mycket givande helg. 
Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar