Zierfische & Aquarium + Cichliden Tage, 2007

Zierfische & Aquarium + Cichliden Tage, 2007

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto: Kjell Fohrman
Alla foton är klickbara för Zoopet Gold-medlemmar – fler foton (totalt 128 stycken) finns också att titta på i Zoopets stora fotoarkiv (enbart för Gold-medlemmar).

Jag har också spelat in en längre video med bl.a. en längre intervju med malawiexperten Andreas Spreinat från evenemanget och denna beräknas vara färdigredigerad i början av november  (enbart för Goldmedlemmar).
Frågor och synpunkter på denna artikel kan diskuteras i denna forumtråd

En årligen återkommande tradition är akvaristikmässorna i Duisburg, Tyskland. Detta var den 10:e "Zierfische & Aquarium" som anordnades, denna gång för första gång i kombination med något som kallades för "Cichliden Tage" dvs "cikliddagar". Denna nya avdelningen innehöll ett drygt 60-tal utställningsakvarier med olika slags ciklider.

Mässan var öppen i dagarna fem fr.o.m den 3 t.o.m. den 7 oktober - från kl. 09.00 till kl.18.00 alla dagarna.


När mässan öppnades var det en lång kö med folk som ville in på såväl insidan.. 
...som på utsidan av mässhallen.


Precis vid entrén fanns också ett stort tanganyikaakvarium placerat (står till vänster på det översta fotot). 

Totalt kom det på de 5 dagarna ca. 33.000 besökare vilket var något mindre än förra året och detta trots att öppettiderna denna gång hade förlängts med en dag.   

Mässan - överblick
Nedan har jag lagt in några översiktsbilder över den 6.000 kvm stora mässlokalen.


Mässan - kommersen
Det är ingen tvekan om att de allra flesta kommer dit för att handla till fyndpriser och många släpar på stora lass när de går därifrån.

Mässarrangören Zoo Zajac hade som vanligt en stor monter. 


Även om det inte var ett DiskusChampionat i år så såldes det självklart diskus.  


De dyraste gick på 500 EUR paret - exemplaret på bilden ovan (Pigeon Blood Blue) är ena halvan i ett par som kostade 400 EUR.

De dyraste fiskarna som såldes var annars någon rocka och några asiatiska arowanor där de dyraste kostade uppåt 2.000 EUR stycket. Arowanor var jag dock lite trött på sedan Aquarama i Singapore där utbudet var både större och bättre så de fotade jag inte.   


Genom att flylla i en blankett kunde man också delta i utlottningen av en ny BMW. 

Mässan - lite blandat

Mässan besöktes av en hel del svenskar (uppskattningsvis av uppåt 100 st). Fotot ovan visar några svenskar som kom med "Malmö-bussen".   


Två ciklidveteraner strök också runt - till vänster Lasse Forsberg (f.d. redaktör för Ciklidbladet) som verkligen hade ögonen på skaft för att hinna kolla in allt. Till höger Mikael Westerlund (nuvarande ordförande i Nordiska Ciklidsällskapet).  


Flera föreningar hade också egna montrar och Betta-klubben hade dessutom en egen tävling. 


Dvärgciklidföreningen hade flera vackert inredda akvarium i sin monter. 

Mässan - snyggt att se på
Nedan har jag lagt in lite smakprov på vad som fanns att titta på i de olika mässmontrarna.

Barbakvarium i Juwel-montern 


Malawiakvarium i Back to Nature-montern 


Det fanns många vackra avelsvarianter av svärdbärare att titta på - lite extra glad blev jag dock över att i all denna färgprakt också kunna hitta några fina exemplar av "hederliga gamla vanliga" svärdbärare så som de såg ut förr.


Återigen en vacker barb i ett växtakvarium. 


Stor och liten och den "lilla" är ändå lite drygt 10 cm. 


Vackert färgad Apistogramma cacatuoides


I ett akvarium gick några diskus som hade vunnit årets europeiska diskuschampionat som hade gått av stapeln i Barcelona några få veckor tidigare.   

Mässan - föredrag
 
Totalt var det ca. 60 föredrag (alla var på tyska) och jag lyssnade bara på ett av dom - nämligen Friedrich Bitters föredrag med titeln "Zwerggarnelen in Natur und Aquarium" (dvärgräkor i natur och akvarium). Det var ett mycket bra och intressant föredrag där bl.a. verkliga rariteter visades upp. Jag fotade dock inte under föredraget så det blir inga foton därifrån här, men däremot filmade jag några snuttar som kommer med i Zoopetvideon från arrangemanget. 

Mässan - räkor
Fortfarande är det väldigt inne med räkor och kräftor i Tyskland och visst fanns massor av sådana också i år på mässan.

Dock tyckte jag att det som visades mest var gammal skåpmat och att det inte var den högsta kvalitén som visades upp som t.ex. de Red Crystal på bilden ovan. Det är kanske som så att på mässor gäller främst mottot "kvantite före kvalité" om man skall få det att gå runt.


Men visst fanns det en del att titta på - t.ex. hur denna Red Crystal-räka liftar med en Cherax caini-kräfta.


I denna "skaldjursmonter" var dock urvalet rätt hyfsat.


I Sverige får vi ju inte hålla kräftor i akvarium men däremot är det säkert tillåtet med en kräftposter som "dörrmatta".


3 st skaldjurscelebriteter som alla gett ut böcker i ämnet och odlat en hel del - från vänster Chris Lukhaup och sedan bröderna Carsten och Frank Logemann. Ett besök hos Logemann-bröderna är för övrigt inplanerat i samband med "Zoopetresan" till växtutställningen i Hannover de första dagarna i februari.

Kanske kan det vara värt att kommentera fotot ovan lite extra. Det var nämligen det andra fotot jag tog på dom och på det första så såg de inte så himla glada ut direkt så jag sa till dom att dom påminde om 3 svartklädda begravningsentreprenörer på fotot och då åkte med ens mungiporna upp lite och på Chris t.o.m. tungan ut.    

Mässan - salt
Som alltid fanns det flera fina saltakvarier och även den del saltfisk till salu på mässan. Nedan visas några exempel.


Fototävling
Tyska ciklidsällskapet hade också haft en fototävling där...


.....de tävlande fotona hade printats ut och satts upp på väggen. Mycket effektfullt.


Dock hade väl inte jag riktigt samma åsikt om vilka foton som var bäst, som vad juryn hade haft. Jag tyckte nog att några av de oplacerade fotona var väl så bra som de som hamnade på pallen. 

Malawilastbilen
På mässan fanns också släpet till en lastbil och där det på flaket fanns en container som byggts om till ett jättestort (totalt mer än 20 kubik med vatten) malawiakvarium.

Totalt var det 12 stora glasrutor som man kunde kolla in i.


I detta jätteakvarium gick det ca. 700 malawiciklider varav många i rätt skaplig storlek. Av de 700 fiskarna kom ca. 500 från en lokal ciklidaffär och ca. 200 (de största) från den välkände malawiexperten Andreas Spreinat och hans föräldrar. Jag intervjuade för övrigt Andreas på mässan om detta akvarium och lite annat - denna intervju kommer att finnas med  i Zoopetvideon från arrangemanget.


Tyvärr var det nästintill omöjligt att fota i själva "akvariet" eftersom det var så mycket reflexer och man även såg rätt "igenom" akvariet.

Däremot så funkade det rätt bra att ta närbildsfoton (se nedan).

Ciklidutställningen
I år arrangerades som sagt för första gången en cikliduställning som innehöll ett drygt 60-tal akvarier. Den som höll i detta var DCG (Tyska ciklidföreningen).

De flesta av akvarierna var tämligen stora. Till höger syns också en damm som var på ca. 10 kvm och som innehöll några Cichla samt lite rockor. Tyvärr var dock cichlorna väldigt skygga, så de var inte till stor glädjer direkt och rockorna var rätt små. 


Fiskarna i akvarierna var överlag i rätt bra storlek och fint utfärgade så vad gäller detta fick denna utställning klart överbetyg.
De flesta akvarier var snygga möbelakvarier vilket var klart positivt, men tyvärr var inredningen överlag rätt tråkig och inte speciellt inspirerande.


Det fanns dock undantag och speciellt de akvarier som innehöll västafrikanska ciklider och hade ställts ut av Ingo Koslowski var väldigt snygga. Ovan ses ett av dessa.  


I ovanstående akvarie gick det ett Hemichromis guttatus-par vars yngel blev frisimmande under mässans första dag.


Skyltningen över vad som fanns i akvarierna var rätt dålig. Ovanstående lapp är den totala informationen som angavs för 5 olika akvarier. Observera att det inte ens anges vilken art det är som är i resp. akvarium. 


Några Viktoriaciklider fanns utställda men de var överlag rätt små och ofta inte riktigt utfärgade. Här Pundamilia igneopinnis.


Däremot så fanns det väldigt många vackra, stora och bra utfärgade malawiciklider att titta på. Här t.ex. en praktfullt utfärgade ?-hane. Ja - jag hittade som sagt ingen info om vad det var för art, men jag skulle inte bli förvånad om det är en Stigmatochromis pholidophorus.   


I Tanganyika-väg fanns det också en del - främst kanske olika "sandciklider" som denna Ophthalmotilapia ventralis.


I några akvarier fanns också Centralamerikaner - speciellt en hel del Thorichthys-varianter - här T. ellioti


Här ett praktfullt eldbuks-par.


Ett akvarium innhöll också några fint utfärgade "Cichlasoma" - Vieja synspila samt Cichlasoma salvini


I utställningsdelen fanns också flera rätt hyfsat inredda akvarier med sydamerikanska ciklider som några med diskus, samt ovanstående med fjärilsciklider och lite tetror.  


Några gigantiska Royal Plecos kunde också beskådas.


Några snygga tetror som ömt omslingrande följde varandra.

Sammanfattningsvis var cikliduställningen sådär. Fiskarna var mycket fina, akvarierna var ofta inte så snyggt inredda (jag vill nog påstå att såväl Malmö Akvarieförening samt Göteborgs Ciklidgrupp hade snyggare inredda akvarier på sina resp. utställningar) - dock med några riktigt bra undantag. Informationen var dålig.
Jag pratade med några av de ansvariga och orsaken till "bristerna" var det gamla vanliga  - dvs tidsbrist och för få eldsjälar som arbetade. Men med erfarenhet av detta så kommer säkert utställningen att bli ännu bättre nästa gång.     

Nyheter - tillbehör

Nu är det ju som så att jag är tämligen ointresserad av nyheter så jag kollade inte så noga på detta. Denna smarta grej hittade jag dock. Den är till för att skydda växterna i akvarier där man har grävande fiskar. Plattan fanns i flera olika sandfärger så att den skulle passa i akvarier med olika färg på gruset.   


Kanske inte en nyhet, men en bra idé som man kan kopiera själv. Nämligen att borra hål i rötterna så att det blir lekgrottor för malarna.

Nyheter - fiskar.
Nedan har jag försökt att lista några fiskar som i alla fall var rätt nya för mig (vilket dock inte nödvändigtvis innebär att de är nya för andra).
  

Min absoluta favorit var denna för mig nya vildform av Apistogramma som heter A. sp. 'vielfleck'. Tyvärr var dock den allra snyggaste hanen rätt skygg av sig så den lyckades jag inte fånga på foto (den var mer mönstrad). 


Min favorit var som sagt den ovan nämnda, men hos gemene man väckte säkert denna avelsform av Apistogramma agassizii  som kallas för 'Fire Red' större uppmärksamhet.     

 


Mässans största fisknyhet var kanske denna Crenicichla tapajos som kom från Brasilien och kallas för "Cobra pike". Arten gick i Back to Nature-montern och det var många kändisar som var där och frågade efter namnet på fisken.   


Denna trevliga jordätare - Geophagus sp. 'areoes', Brazil tyckte jag också var riktigt snygg. 


Även denna Satanoperca lilith, Brazil var en ny bekantskap för mig. De var dock inte mer än 10-12 cm så det är svårt att veta vad den kommer att få för färg.   


Så förflyttar vi oss över till Afrika och denna nya "egyptiska munruvarvariant" var väldigt snygg. Den såldes under namnet Pseudocrenilabrus victoriae men i senaste numret av den tyska akvarietidningen DATZ finns en artikel om en art som heter P. multicolor victoriae så det är nog samma art. Dock så var faktiskt denna fisk betydligt snyggare än de som var på fotona i DATZ - det är dock möjligt att det berodde på sämre foton.      


De flesta nyheter återfanns i försäljningsakvarierna och i föreningsakvarierna på mässan och inte i själva ciklidutställningen. Denna mycket vackra "rödciklid-variant" som heter Hemichromis sp. 'Guinea II' återfanns i alla fall i ciklidutställningsdelen.


Det var mycket magert med nyheter från Malawi- och Tanganyikasjön. Kanske är det så att vi nu genom många år har blivit så bortskämda med så många nyheter därifrån att det nu har börjat tryta med nya fiskar - vad vet jag. Nyheterna "från" dessa sjöar verkar nu istället ha flyttats över på avelsformer istället. Om ovanstående fisk är en avelsform eller en naturlig albinomutation det vet jag inte - jag skulle dock tippa på att det är en kombination. Vilken art det är det vet jag inte eftersom det inte stod angivet, men jag skulle tippa på att det är en Cyprichromis sp. 'leptosoma jumbo'.


Även om det var en ciklidmässa och ciklidutställning så fanns det självklart även andra fiskar att titta på. Denna trevliga lilla Corydoras napoensis var en ny bekantskap för mig. 


Likaså denna snygga avelsform av kardinalfisken som kallades för guldkardinal.

ZOO ZAJAC
Mässan arrangerades som vanligt av företaget Zoo Zajac och bara några få kilometer från mässområdet ligger deras affär som är tämligen gigantisk (8.000 kvm) och i sin reklam påstår de att detta är världens största zooaffär. Så självklart passade jag på att titta in där när jag ändå var i närheten.


Jag besökte affären en vanlig vardag mitt på dagen och ändå var det svårt att hitta en parkeringsplats på den väl tilltagna kundparkeringen.


Affären är stor, ren och snygg och det finns många akvarier med såväl sötvattens- som saltvattensfisk.


Det finns flera riktigt snygga utställningsakvarier i affären. Det fanns såväl saltvattensakvarier........som sötvattensakvarier.


Självklart finns det även gott om andra djur som fåglar, smådjur, terrariedjur (här varaner)....


.... ja t.o.m. minigrisar.

 
Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar