Køge Akvariemässa 2014

Køge Akvariemässa 2014

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto: Kjell Fohrman

Alla foton i denna artikel är klickbara till större storlek för Zoopet Gold-medlemmar och några fler foton (totalt 14 stycken) från Kögemässan finns också att titta på i Zoopets stora fotoarkiv (enbart för Gold-medlemmar).

Frågor om resan och synpunkter på denna artikel kan diskuteras i denna forumtråd

Den 8-9 november arrangerades en akvariemässa i Køge (Danmark) som är en liten stad några mil söder om Köpenhamn. Utställningen var mycket lyckad och under de 2 dagarna besöktes mässan/utställningen av uppskattningsvis ca 2.000 besökare.

När mässan öppnade på lördagen var det många som stod i kö för att komma in, men lite senare på dagen kom man in snabbare. Kul att så många tog sig tid att besöka mässan.

Mässområdet bestod av 2 ungefär lika stora hallar och på fotot ovan syns den ena av hallarna. Bägge hallarna var tillsammans på ca. 2.200 m2 och i dessa fanns det 37 montrar.

 

I en del av montrarna kunde man köpa fisk, i andra växter.

Fyndpriser var det på såväl tillbehör som det levande - eller vad sägs om t.ex. körsbärsräkor för 3 kr stycket!!!!!!!!!!!!!!!!

I de flesta montrar såldes dock inte levande utan tillbehör. Många föreningar hade också egna montrar och gjorde där reklam för sin verksamhet.

De flesta av utställarna var småföretag inom branschen, men den största danska akvariegrossisten Eldorado hade även de en monter där man kunde beställa kompletta akvariemöbler till fyndpris (för senare avhämtning i en affär).

Det var inte bara en akvariemässa utan det fanns även en hel del annat att titta på i montrarna som pilgiftsgrodor och ormar.

 

Det hölls även flera föredrag under mässan och på fotot ovan kan du se 2 av föredragshållarna. Till vänster Erik Rune Larsen från Norge som höll ett föredrag om levandefödare, till höger dansken Tony Brandt Andersen som höll 2 föredrag - ett om ciklider och ett om hans ”akvaristiska resa”. Förutom dessa pratade även dansken Mogens Juhl om några akvaristiska resor han gjort och sedan höll även jag ett föredrag om Nanoakvarier.

Jag lyssnade på något föredrag och pratade även med några som lyssnat på en del föredrag och alla verkade nöjda med föredragens innehåll, men tyvärr var det väldigt få åhörare på föredragen. Delvis kanske pga att föredragslokalen låg lite avsides, men den främsta anledningen var kanske att de flesta av mässbesökarna kom dit för att handla och fynda och inte för att lära sig något.

Sammanfattning:

En mycket trevlig mässa där man fick möjlighet att fynda och för min del att det blev en hel del tjöt med gamla trevliga bekanta. Lite tråkigt dock att det denna gång (har varit så tidigare) inte var någon utställning av vare sig akvarier eller fiskar utan att det bara blev en köp och säljmässa.

Jag pratade med Michael som arrangerade mässan och han berättade att de denna gång hade fått ner hyreskostnaden för lokalerna rejält och att därför denna mässa (till skillnad från tidigare Kögemässor) kommer att ge ett hyfsat överskott. Förhoppningsvis kan detta innebära att Köge-mässan kommer att överleva och att det nästa år även kommer att finnas en ren utställningsdel.
Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar