Grekland - Rhodos akvarium

Grekland - Rhodos akvarium

Text och foto (om ej annat anges): Christian Alfredsson


Text, foto och video: Christian Alfredsson

Rhodos akvariumRhodos akvarium är ett riktigt gammalt akvarium, redan 1938 togs det i bruk. Själva anläggningen är ganska stor men akvariedelen är liten och finns i källaren på byggnaden. Det består av två delar. En utställningsdel och en akvariedel. Hela anläggningen är också en del av ett marinbiologiskt forskningscenter. Vårt besök tog mindre än 1 timme.

Utställningen
Det fanns ett antal hajar. Vet inte om det var modeller eller hur de var bevarade. Läskiga var de iallafall. Det som fastnar i minnet var ett akvarium där man med en spak kunde styra en kamera som förstorade en del av akvariet. Denna del tog ca 5 minuter att gå igenom.

Akvariet
Själva akvariedelen är roligare. Det är en gång runt som man byggt upp med koraller eller stenar. Det är en ganska mörk gång. Akvarierna är sedan inbyggda i väggarna. Det finns 11 stora akvarium på mellan 1.000 och 5.000 liter, samt 15 mindre akvarium på mellan 50-100 liter och i mitten ett runt akvarium på 25.000 liter.
Det mest unika är ett akvarium på 1000 liter med Ladigesocypris ghigii som är endemisk på Rhodos.

Det var en del tuffa akvarium, men man kan inte förvänta sig färggranna fiskar som man är lite bortskämd med i saltvattensakvarium.
Jag tyckte det var spännande, övriga familjen gillade bara sköldpaddan och tyckte resten var botten.

Öppettider
1/4 - 31/9: Dagligen 09.00-21.00 
1/10 - 30/4: Dagligen 09.00-16.30

Entré 
Vuxna: 5 EUR 
Barn: Gratis

Hemsida
www.hcmr.gr

Tyvärr fick jag inte fota med blixt. Det blir inte alls bra om man inte får använda blixt så jag valde att göra en videofilm istället.   

Klicka här för att starta videofilmen (10 Mb)

 

 

 

 

 
Första sidan Akvarieguide Offentliga akvarium