Monosolenium

Monosolenium

Text och foto (om ej annat anges): Christian Alfredsson


Familj: Monosoleniaceae.

Härstamning: Monosolenium är ett släkte av levermossor som främst förekommer i Asien.

Ljusbehov: Medel. Monosolenium behöver tillräckligt med ljus för att främja stark tillväxt, men de kan också överleva under lägre ljusförhållanden.

Övrigt: Monosolenium, ibland kallad levermossa, är en populär mossart för sötvattensakvarier. Dess mörkgröna, geléliknande bladverk bildar ofta tät, mattliknande strukturer som kan ge en unik estetisk touch till akvariet.

Monosolenium är relativt lättskött och kan överleva i ett brett spektrum av vattenförhållanden. De kan växa i både mjukt och hårt vatten, och de kan tolerera ett brett spektrum av pH-värden. Dessa mossor trivs bäst med näringsrikt substrat och kan dra nytta av CO2-tillskott.

För att underhålla Monosolenium, kan det vara nödvändigt att beskära mossan regelbundet för att förhindra att den tar över akvariet. Även om de är långsamma växande, kan de ändå sprida sig över stora ytor om de lämnas obevakade.

Trots deras långsamhet, är Monosolenium ett utmärkt val för både nybörjare och erfarna akvarieägare. Deras unika utseende och lättskött natur gör dem till en utmärkt tillägg till många sötvattensakvarier.
Första sidan Akvarieguide Växter