Danmark - Danmarks Akvarium, Köpenhamn

Danmark - Danmarks Akvarium, Köpenhamn

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Danmarks Akvarium ligger utefter kustvägen mellan Helsingör och Köpenhamn (vid Charlottenlund). Akvariet har en lång tradition och öppnades redan 1939, en större ombyggnad gjordes 1974. Självklart har det under åren också gjorts flera mindre ombyggnader.

En sak som är mycket positivt med Danmarks Akvarium är att det finns så mycket tropiska fiskar (dvs sådana som vi har/kan ha i våra akvarier) i sina utställningsakvarier. Detta gör att man kan få en hel del ideer på hur man skall inreda sitt eget akvarium.   

I de cirka 70 akvarierna som innehåller närmare 1 miljoner liter med vatten, finns det en hel del att titta på. Den mest publikdragande avdelningen är säkert den där man finner ett jättestim med pirayor, men det finns också mycket annat att titta på som ett stort snyggt saltvattensakvarium, bräckvattenakvarium och ett tanganyika-akvarium.

När akvariet öppnades 1939 så var det världens största och modernaste och om man skall säga något negativt så är det väl att akvariet trots de ombyggningar som gjorts inte riktigt hängt med i utvecklingen. På sina håll verkar det lite slitet, med repiga rutor och slitna interiörer. Detta till trots så är det utan tvekan värt ett besök och det är det fler än jag som anser eftersom det var tämligen packat med folk den lördagseftermiddag i januari som jag besökte akvariet.

Öppettider:
september-oktober 10-17
november-januari 10-16
februari-april 10-17
maj-augusti 10-18
Entré: Vuxna 70:- DKK (ca 85. SEK), Barn 3-11 år 35: DKK, Barn under 3 år gratis.
Hemsida: http://www.danmarksakvarium.dk

Fotolista: Goldmedlemmar kan klicka på fotona för fullformat. Fler foton från Danmarks Akvarium finns i Zoopets stora fotoarkiv.

 

   

 

   

 

   

 

   

 

   

 

   

 

   

 

   

 

   

 

   

 

   

 

   

 

   

 

   

 

   

 

   

 

   

 

 
 ​​​​​​​Första sidan Akvarieguide Offentliga akvarium