Anubias

Anubias

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Familj: Araceae.
Härstamning: Tropiska Afrika.
Ljusbehov: Ej speciellt ljuskrävande.

Övrigt: Arterna i detta släkte är sumpväxter som man hittar i skuggiga, fuktiga urskogsområden. I detta släkte ingår bl.a. följande arter - Anubias affinis, A. afzelii, A. barteri "coffefolia", A.b. var. angustifolia, A.b. var. barteri, A.b. var. caladiifolia, A.b.var. glabra, A.b. var. nana, A. gigantea, A. giletii, A. gracilis, A. hastifolia, A. heterophylla och A. pynaertii. I regel hittar man bara A.b. var. barteri och A.b. var. nana, samt kanske någon ytterligare i akvarieaffärerna.

Trots att de är sumpväxter, trivs de flesta av dem alldeles utmärkt i akvarium. De växer ganska långsamt och bladen kan bli flera år gamla vilket ger långsamväxande alger möjlighet att etablera sig. Man bör därför plantera dem på en relativt skuggig plats.

Det vackraste sättet att plantera dessa växter är att fästa dem på en sten eller rot. Man binder fast rotstocken med en fisklina. Efter en tid växer rötterna fast på underlaget och man kan plocka bort fisklinan. Man skall helst inte plantera rotstocken i bottenmaterialet eftersom den då har en tendens att ruttna.

En annan fördel med arterna i detta släkte är att bladen är mycket sega och robusta vilket gör att de oftast ratas av växtätande fiskar.

De förökar sig genom sidoskott på rotstocken som man knipsar av, tillväxttakten är dock, som nämnts ovan, långsam.

Man kan också mycket väl hålla dessa växter i terrarier och akvaterrarier förutsatt att luftfuktigheten är mycket hög.


 
Första sidan Akvarieguide Växter