Anubias

Anubias sp. 'Petite'

Petite/bonsai anubias


Vetenskapligt namn:
Anubias sp. 'Petite'
Familj:
Araceae
Handelsnamn:
Petite/bonsai anubias
Utbredning:
Mutation
Egenskaper:
Äts inte av växtätare
Foto © Kjell Fohrman
Sägs ursprungligen komma från Kamerun, men i ett växthus i Singapore uppstod en mutation som gav upphov till denna "art". Den är svårare att få till att trivas i akvarium än andra Anubias-arter. Det som främst skiljer den från övriga Anubias är att bladen är betydligt mindre.
Den växer mycket långsamt och kräver inte speciellt stark belysning. Det faktum att den växer långsamt och att bladen blir flera år gamla gör att de kan angripas av långsamväxande alger som kan vara svåra att bli av med. Detta är anledningen till att den bör planteras på en skuggig plats.
En stor fördel med denna växt är att bladen är sega och kraftiga vilket gör att den motstår angrepp från många växtätande fiskar. Förökning sker genom sidoskott från rotstocken.
Bladen blir ca 2-2,5 cm långa och ca 1,5 cm breda.
Lämpligast "planterar" man denna växt på en sten eller liten trärot som rötterna får växa fast på. Detta gör man genom att binda fast den med hjälp av en fisklina. När väl rötterna fäst kan man plocka bort linan. Man kan också plantera den i bottenmaterialet, men då måste man se till att inte rotfästet täcks av grus, eftersom denna annars kan ruttna.Arten säljs också med namnet Anubias barteri var. nana 'Bonsai'

Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information