Anubias

Anubias barteri var. barteri


Vetenskapligt namn:
Anubias barteri var. barteri
Familj:
Araceae
Handelsnamn:

Utbredning:
Västafrika
Egenskaper:
Passar i diskusakvarium, Äts inte av växtätare, Sten/rot växt
Foto på växten Anubias barteri var. barteri Foto © Tropica
Anubias barteri var. barteri påminner mycket om dess mer kända släkting A.b.var.nana men blir något större än denna. Arten har under senare år blivit populär och anledningen till detta är nog främst att den trivs i många olika miljöer. Den växer långsamt och kräver inte stark belysning. Det faktum att den växer långsamt och att bladen blir flera år gamla gör att de kan angripas av långsamväxande alger som kan vara svåra att bli av med. Detta är anledningen till att den bör planteras på en skuggig plats.
En fördel med arten är att bladen är sega och kraftiga vilket gör att den motstår angrepp från många växtätande fiskar. Den blommar även under vattnet.
De lansettliknande smala äggformade mörkgröna bladen kan bli ca 15 cm långa och 7 cm breda.
Lämpligast "planterar" (fästs med en fisklina) man denna växt på en sten eller liten trärot som rötterna får växa fast på. När väl rötterna fäst kan man plocka bort linan. Den kan också planteras i bottenmaterialet, men då får inte rotfästet täckas av grus, eftersom den då kan ruttna. Denna växt passar också bra i terrarier och akvaterrarier.
Förökning sker genom sidoskott från rotstocken.Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan.

Medlemmarnas kommentarerGoldmedlemmarnas akvarium med växten


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information