Anubias

Anubias barteri var. nana

Anubias


Vetenskapligt namn:
Anubias barteri var. nana
Familj:
Araceae
Handelsnamn:
Anubias
Utbredning:
Kamerun
Egenskaper:
Passar i diskusakvarium, Äts inte av växtätare, Sten/rot växt
Foto © Kjell Fohrman
Anubias barteri var. nana är en akvarieväxt som under senare år nått en mycket stor popularitet. Anledningen till dess popularitet är nog främst att den trivs i många olika miljöer.
Det är en låg växt som växer långsamt och inte kräver speciellt stark belysning. Det faktum att den växer långsamt och att bladen blir flera år gamla gör att de kan angripas av långsamväxande alger som kan vara svåra att bli av med. Detta är anledningen till att den bör planteras på en skuggig plats. En stor fördel med denna växt är att bladen är kraftiga vilket gör att den motstår angrepp också från många växtätande fiskar. Den blommar även under vattnet.
De smala äggformade mörkgröna bladen kan bli 4-8 cm långa och 3-4 cm breda. Lämpligast "planterar" man denna växt på en sten eller liten trärot som rötterna får växa fast på. Detta gör man genom att binda fast den med hjälp av en fisklina. När väl rötterna fäst kan man plocka bort linan. Man kan också plantera den i bottenmaterialet, men då måste man se till att inte rotfästet täcks av grus, eftersom denna annars kan ruttna. Denna växt passar också bra i terrarier och akvaterrarier.
Förökning sker genom sidoskott från rotstocken.Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information