Brycinus longipinnis – Afrikansk långfenstetra

Brycinus longipinnis – Afrikansk långfenstetra

Text och foto (om ej annat anges): Michael Persson


Jag brukar försöka undvika impulsköp av akvariefisk, men när jag besökte en akvarieaffär för ett halvår sedan kunde jag inte låta bli. Egentligen var jag där bara för att köpa en bok, men när jag tittade i akvarierna fastnade jag för några livliga tetror som jag aldrig hade sett tidigare. En grupp på åtta stycken Brycinus longipinnis fick följa med hem trots att jag egentligen inte hade någon plats för dem.

Jag har sedan en tid planerat för ett par nya akvarier på ca 400 liter vardera med olika västafrikanska biotoper. Ett akvarium som inreds på traditionellt sätt för västafrikanska ciklider med mycket växter med en strandbrink som förebild, det andra inreds för strömlevande ciklider. Det var i det senare som jag tyckte att tetrorna skulle passa in. I mina tankar så ska detta akvarium inredas med en klippbakgrund, kanske några moduler på botten för att efterlikna stora stenar, några Crinum-lökar och fin sand uppblandat med mycket grövre grus i olika storlekar. I fiskväg lutar det åt ett par arter ciklider från släktena Lamprologus, Steatocranus eller Teleogramma och med de nyinköpta tetrorna som sällskap. Nu efter impulsinköpet har jag fått lite större press på mig att omvandla mina tankar till verklighet.

Från västra Afrika

Brycinus longipinnis, eller den afrikanska långfenstetran som den oftast kallas, förekommer naturligt i västra Afrika mellan Gambia i väster och DR Kongo i öster. Där lever den företrädelsevis i strömmande vattendrag med klart vatten där temperaturen ligger mellan 22 och 26ºC, samt med pH mellan 6,0 och 8,0. Den förekommer talrikt i många vattendrag inom sitt naturliga utbredningsområde. Långfenstetran blir i sin naturliga miljö sällan mer än 9 cm medan den i akvarium ofta blir 12 cm, i undantagsfall ända upp till 15 cm. Trots att den exporterades till akvariehobbyn för första gången redan år 1928 så har den inte på långa vägar blivit lika vanlig som sin släkting Phenacogrammus interruptus, Kongotetran.

 


Brycinus longipinnis-hane

Simmande slåttermaskin

Den naturliga födan ska enligt litteraturen huvudsakligen vara olika insekter, alger och växter. Hemma hos mig placerades de tillfälligt i ett akvarium på 100 liter med Anubias och Vallisneria. Efter bara någon vecka var Anubias-plantorna uppätna intill bladstjälkarna, och av vallisnerian återstod bara någon centimeter ovanför sanden. Det är helt uppenbart att långfenstetran inte säger nej till vegetarisk kost. Jag har huvudsakligen matat med en standard räkmix som verkar vara uppskattad, även flingfoder accepteras. Nu har jag ökat fodermängden och planterat mer snabbväxande Cryptocoryne aponogetifolia i akvariet, det har resulterat i att de inte längre visar samma intresse för växterna.


Brycinus longipinnis-hona

Mycket livlig

Det är svårt att hitta information om långfenstetrans lek men den lär vara relativt svårodlad. Det är i alla fall en romspridare som avger 200-300 stycken ca 2mm stora ägg. På vuxna fiskar är det lätt att se skillnad mellan könen, hanens ryggfena är långt utdragen och analfenan och mer konvext formad än hos honan.
Det är en mycket livlig och starkt stimbildande tetra som bör hållas i en grupp på minst 6-8 individer. Akvariet som bör vara på minst 150 liter (men gärna betydligt större), ska innehålla gott om fritt simutrymme. Jag rekommenderar B. longipinnis till alla som vill testa en annan afrikansk tetra än den betydligt vanligare kongotetran. För mig har långfenstetran blivit en trevlig bekantskap som säkert kommer att passa väl in i min biotop för strömlevande ciklider från Västafrika. Jag får återkomma med en rapport längre fram och berätta hur det går.


Det är alltid fart och fläkt i ett akvarium med afrikansk långfenstetra.




Första sidan Akvarieguide Tetror och tetraliknande