Limnobium

Limnobium

Text och foto (om ej annat anges): Christian Alfredsson


Familj: Hydrocharitaceae.

Härstamning: Limnobium är ett släkte av sötvattensväxter som ursprungligen kommer från Syd- och Centralamerika.

Ljusbehov: Medel till högt. Limnobium föredrar ljusa förhållanden, men kan tolerera lägre ljusnivåer.

Övrigt: Limnobium, oftast känd genom dess vanligaste art Limnobium laevigatum eller Amazon frogbit, är populära i akvariehandeln för deras skönhet och lättskötta natur. Dessa flytande växter har attraktiva runda blad och producerar långa, fina rötter som hänger ner i vattnet.

Limnobium är särskilt användbara i akvarier för att de ger en naturlig skugga och skydd för fisk och andra akvariedjur. Dessutom kan deras rötter fungera som ett bra gömställe för yngel och mindre vattenlevande djur.

Skötsel av Limnobium är relativt enkelt. De trivs i ett brett spektrum av vattenvillkor, men föredrar varmare temperaturer och neutral till lätt sur pH. De kommer att behöva tillräckligt ljus för att trivas, och även om de kan växa under lägre ljusförhållanden, kommer starkare ljus att främja snabbare och mer frodig tillväxt.

Eftersom Limnobium är en snabbväxande växt, kan den behöva beskäras regelbundet för att förhindra att den tar över ytan av akvariet. Trots detta, är Limnobium ett utmärkt val för de flesta akvarier på grund av dess skönhet och fördelaktiga effekter på akvariemiljön.
Första sidan Akvarieguide Växter