Limnobium

Limnobium laevigatum

Amazon/sydamerikansk frogbit


Vetenskapligt namn:
Limnobium laevigatum
Familj:
Hydrocharitaceae
Handelsnamn:
Amazon/sydamerikansk frogbit
Utbredning:
Central- och Sydamerika
Egenskaper:
Alghämmande växt, Flytväxt
Foto på växten Limnobium laevigatum Foto © Isabel Sommerfeld

Den är en dekorativ och populär flytande akvarieväxt som har sitt ursprung i Syd- och Centralamerika. Som flytväxt passar den t.ex. väldigt bra i öppna akvarier, men man kan även plantera ner den i sanden. Som flytväxt fungerar den utmärkt som gömställe för fiskyngel eftersom den har långa och dekorativa rötter där yngel och små fiskar kan gömma sig. Man bör regelbundet ansa växten genom att plocka bort en del blad annars är risken stor att den breder ut sig så mycket att den skuggar andra växter.
I sin naturliga miljö återfinns arten främst i ”stillastående” vatten. Därför bör ytvattencirkulationen i akvariet vara ganska låg.
De gröna tättsittande bladen är ovala till runt formade, samt är svagt kurvade och blir ca 2-4 cm långa och 1-3,5 cm breda. Bladen sitter i ”rosetter” med 2 blad i varje. Optimal temperatur är 10-25°C men tål även såväl varmare som kallare vatten.
Normalt en anspråkslös växt som alltid klarar sig. Hur snabbt den växer är främst beroende av ljusmängden, men även av näringsförhållandena. Om ljuset är för svagt och näringsnivån i vattnet hämmas tillväxten markant. Om förhållandena är optimala är den en snabbväxande art vilket innebär att den då kan hindra algtillväxt i akvarium.
Den förökar sig främst genom sticklingar från sidoskott


Medlemmarnas kommentarerGoldmedlemmarnas akvarium med växten


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information
10 mest visade artbeskrivningarna i kategorin
Övriga arter i släktet