Interzoo 2008

Interzoo 2008

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto: Kjell Fohrman
Gold-medlemmar kan klicka upp fotona till fullformat
I Zoopets stora fotoarkiv finns ytterligare ett antal foton (totalt 107 foton) att titta på från detta evenemang (gäller enbart goldmedlemmar).
Vill du diskutera denna artikel, eller har frågor om Interzoo 2008, gör det i denna forumtråd.   

Dags igen för världens största zoofackmässa som vartannat år äger rum i Nurnberg i Tyskland. Denna gång ännu större och nu i 10 olika hallar på totalt närmare 89.000 kvadratmeter (motsvarar drygt 12 st fotbollsplaner). Här samsades 1.346 utställare (1.275 för 2 år sedan, 1.101 för 4 år sedan) från 54 olika länder och försökte attrahera drygt 37.000 besökare från mer än 110 länder.

För att få ytterligare ett begrepp om hur stor utställningen egentligen är. Om man vill promenera genom alla hallar och lägger 1 minut på varje monter så tar det 22,5 timmar (om man inte tar någon paus) att gå igenom allt.  

 

I år var jag inte där som besökare och för att träffa gamla vänner utan för att för första gången på många år också ha en "egen" monter" (har för mig att 1996 var förra gången som jag ställde ut). "Egen" är väl kanske inte helt korrekt att skriva eftersom jag i själva verket hade en mindre del (9 kvm) av montern för Back to Nature -bakgrunderna. Vad jag ställde ut - jo självklart mina Back to Nature-böcker.
Om Back to Nature-montern detta tänkte jag dock först berätta i slutet av denna artikel.

Min rapport från denna mässa kommer dock att bli lite kortfattad eftersom jag dels var tvungen att vara i min egen monter större delen av tiden och dels så var jag rejält sjuk under hela tiden som mässan pågick.
Lasse  som skriver en hel del i detta forum var dock med mig ner och han var vänlig nog att traska runt i alla hallar och markera de montrar som kunde vara intressanta för mig att kolla på. Med hjälp av hans noteringar hann jag sedan i alla fall med att göra en snabbvisit runtom i mässlokalerna.   

Lite info om om andra nordiska företag som ställde ut.
Det fanns totalt ca. 25 nordiska företag som ställde ut. De allra flesta av dessa (18 st) kom från Danmark - uppenbarligen är det som så att danskarna är betydligt bättre än vi svenskar på att utveckla produkter för husdjur. 


Förutom då de bägge "BTN-företagen" var Doggy/Lantmännen/Bozita (se fotot ovan) samt World Stickers Sweden AB (ligger i Göteborg) de enda svenska företag som var representerade på mässan. Det sistnämnda företaget missade jag dock att fota.    

Nu är dock hund- och kattmat och prylar inte riktigt min avdelning utan för mig gäller enbart akvaristiken och förutom så BTN så var det bara ytterligare 2 företag (bägge danska) från Norden som ställde ut akvarieprylar (om jag nu inte missade någon).

Danska AkvaStabil/Eldorado var representerade med en stor och inbjudande monter. 


Självklart också danska Tropica Aquarium Plants som i år hade hakat på Nanotrenden  i sin monter (se mer nedan) 


Enligt min mening så hade de också mässans snyggaste sötvattensakvarie i sin monter 

Några "trender" som kunde urskiljas på Interzoo

Trend 1: Nano
I år var det verkligen Nano som gällde och det både för söt- och saltvatten. Mängder av olika företag hade tagit fram serier med Nano-akvarier och även tillbehör speciellt framtagna till dessa som belysningar, filter, gödning, bottenmaterial, CO2 etc. etc. etc.

Det fanns hur mycket som helst att kolla på och många av akvarierna var oerhört snygga.


Här är Tropicas 5 nanoakvarier uppsatta på en vägg.

Nedan syns ytterligare några exempel på de Nano-akvarier som fanns till beskådande på mässan.    

A_Interzoo_2008_-_Aquatic_Nature3.jpgA_Interzoo_2008_-_Eco_System.jpgA_Interzoo_2008_-_Nano4.jpg

A_Interzoo_2008_-_Nano2.jpgA_Interzoo_2008_-_Nano.jpgA_Interzoo_2008_-_Tetra7.jpg


På den gröna ängen strövade korna omkring och betade och i den blå skyn flög "fiskarna" omkring. En riktigt kul grej och detta Nano-akvarium fanns till beskådande i Tetras monter. Designen stod Oliver Knott för.


Räkor fanns det också en hel del av och det är kanske inte så konstigt eftersom de ju är en "integrerad del" av Nano-akvarier.
Annars tyckte jag nog att räktrenden hade blåst över lite och de som fanns i utställningsakvarierna var oftat bara de "gamla vanliga". Ovanstående rätt ovanliga och mycket snygga Sulawesi-räkor hittade jag dock i Dennerle-montern.  

Trend 2: LED-belysning
Nano-akvarier var ju på gång redan förra gången, men formligen exploderade i år. En ny trend som jag också tror kommer att "gå samma väg" - dvs den var ny i år men kommer att explodera till nästa Interzoo är LED-belysning.

Denna energisnåla och intressanta belysning som fortfarande är alldeles för dyr hittade man denna gång i 10-15 olika montrar (varav 2 exempel ges nedan). Jag är nog rätt övertygad om att detta är framtidens akvariebelsyning.  

 

 

Trend 3: Saltvatten
Nano-akvarier och LED-belsyning var nog de 2 stora trenderna denna gång, men ytterligare några trender kunde urskiljas.

En av dessa var saltvatten (och då inte bara i "Nano-form"). Det fanns nämligen rätt många saltvattensakvarier på mässan och flera av dom var riktigt snygga.  


Ovanstående akvarie som återfanns i Ruinemans monter var nog mässans snyggaste akvarium.  Oerhört imponerande med mängder av vackra fiskar och koraller.

Nedan några andra snygga saltakvarier.

Red Sea 


Tropic International 


Dupla

Trend 4: Stora filter, mycket tekniklösningar.
Eftersom min tid att kolla på vad som fanns i montrarna var rätt begränsad hade jag inte tid att prata något med de olika utställarna utan jag fick nöja mig med den synliga info som fanns.
Det hade annars varit kul att få diskutera med utställarna om den nya LED-tekniken och även om alla stora filtersystem (avsedda för större komersiella anläggningar) som fanns för såväl söt- som saltvatten.

Detta var en lite ny trend och här återfanns jättepumpar, här fanns stora skummare, biologiska filter, ozonanläggningar etc. etc.  Några exempel visas nedan. 

 

 A_Interzoo_2008_-_Stora_filter6.jpg    A_Interzoo_2008_-_Kontrollsystem2.jpgA_Interzoo_2008_-_Stora_filter8.jpg

A_Interzoo_2008_-_Stora_filter4.jpg A_Interzoo_2008_-_Stora_filter2.jpgA_Interzoo_2008_-_Stora_filter3.jpgA_Interzoo_2008_-_Stora_filter5.jpg


I en del baljor var cirkulationen så stark att det hade gått att åka vattenskidor i dom. 

Annat akvaristiskt och lite av varje:


Lustigt akvarie med en pelare i mitten som salufördes av ett polskt företag.


Polska Aquael hade några snygga och annorlunda inredda akvarier i sin monter. 


Företaget som sålde "Eiffeltornsakvariet" kom faktiskt från Asien och inte från Frankrike.  


Några krabbor återfanns i Amtras monter. 


Bassängsystem för guldfisk fanns också till salu. 


Heiko Bleher ställde ut några biotopakvarier som var så där. Dessa snygga Myxocyprinus asiaticus fanns i ett av akvarierna. 

 


3 montrar. Det till vänster med bakgrunder, i mitten med stenar och till höger med tavelakvarier. 


Innovation. Visst det låter bra att man aldrig behöver byta vatten, men att då ställa ut ett akvarie där ett vattenbyte i högsta grad verkat akut nödvändigt är nog rätt usel reklam om man säger så. Tummen ner. 


Lite kul grej, som jag såg första gången på Aquarama i Singapore förra året, är medlet SeaView som man stryker på bakgrunsplanchen (här bara på den vänstra sidan) och den blir då oerhört mycket ljusare. Smart och praktiskt.


Kanske kommer Nano-saltvattensakvarier att vara en del i sortimentet hos Akvarieleasing i Stockholm framöver. 

 
Några zooaffärsinnehavare från Norrköping/Linköping som diskuterar affärer med en fiskexportör från Asien i en liten trång monter.

Sammanfattning akvaristik:
Jag var faktikst lite besviken. Visserligen är det Nano som gäller nu, men förutom dessa "pluttar" fanns det förvånansvärt få akvarier på mässan. Speciellt på sötvattenssidan var det mycket magert. Jag tror nästan att mitt 900 liters sötvattensakvarium var mässans största akvarium (kan dock säkert ha missat något) - för 2 år sedan fanns det gott om akvarier som var större än 1.000 liter.
Som vanligt var det gott om svenskar där - säkert över 200 st och vädret var ju kanon under hela mässan (varmt, men inte extremt varmt) så jag tror nog att alla som var där som besökare hade några mycket trivsamma och givande dagar i Nurnberg. 

Hund och katt - kuriosa:

 
Ja det visas ju självklart även mycket annat än fiskar och akvarieprylar. Det fanns en mängd med montrar med hund- och kattprylar som jag snabbt passerade - ibland stannade man dock upp lite. T.ex. för denna mobila hundsalong. 


Eller i denna monter med "babysitters" för hundar!!!!!!!  


Och alla borde vi ha en riktig kattoalett i våra hem... 

Roligaste reklamen:

                   
Mässans roligaste reklamskylt var denna reklam för Nano-akvarier.

Om att fota:


Själv var jag ju lite krasslig vilket utan tvekan gav utslag i fotokvalitén - missade inställningar etc. och dessutom var jag för trött på kvällarna för att gå igenom de tagna fotona (så jag kan fota om missarna). Därför hade jag denna gång bara med mig hem en bråkdel av vad jag brukar ha under en resa.
Man är ju också rätt klantig som marknadsförare eftersom jag missade att fota alla svenskar som besökte min monter (var lite av en samlingsplats för många) - det hade ju blivit lite extra reklam. Kul i alla fall med alla besök.
Ovan håller jag på och fotar ett snyggt Elos-akvarie.    


Ett misslyckat foto där jag lyckats få med min egen namnskylt på fotot. 

Back to Nature - bygga och riva monter:
En mässa är mycket mer än de 4 dagar den pågår. Månader i förväg börjar man planera och införskaffa de prylar som behövs. Akvarier skall inredas etc. etc.

Onsdagen den 14 maj
Själva mässresan startade för min del onsdagen den 14 maj kl. 07.00 då jag satte mig i bilen och åkte till Bohus för att hämta upp Lasse.
Därefter åkte vi till lastbilsuthyrningen på Hisingen där vi hämtade ut lastbilen och åkte hem till mig för att lasta en del av mina prylar. Lasse har lastbilskort och det var han som körde hela resan. Tyvärr var han rätt krasslig (svullen hand, lite feber, förkylning etc.), men eftersom han var den enda av oss med lastbilskort hade han liksom inget annat val än att köra.
Vid fyratiden på eftermiddagen var vi uppe i Kopparberg och jag själv, Charlie (som äger företaget som tillverkar Back to Nature-bakgrunderna) och Nisse (en av Charlies anställda) ägnade sedan kvällen åt att lasta lastbilen. Lasse, sjuk som han var, gick och la sig,

Torsdagen den 15 maj
Tidigt på morgonen gick vi upp och jag och Lasse satte oss i lastbilen för de 65 milen (eller vad det nu var) ner till Trelleborg. Körningen gick bra och själva körtiden tog bara dryga 8 timmar (man får max köra 10 timmar på ett dygn) och med lagstadgade pauser utöver detta var vi nere några timmar innan färjan avgick på kvällen (kl. 22.00).
Charlie och Ulva (Charlies särbo, men kommande sambo) startade något senare från Kopparberg, men eftersom de körde personbil han de ikapp oss. 

Fredagen den 16 maj
Återigen tidigt på morgonen körde vi av färjan i Travemunde för en dryga 70 mila-färd ner till Nurnberg. Tyvärr hamnade vi i några rejäla "stau" på vägen ner, dels pga vägarbeten och dels pga att en lastbil hade vält på autobahn.
Detta gjorde att vi inte han ner till Nurnberg och hotellet innan deadline (dvs inom 10 timmars körtid) så ca 12. mil innan Nurnberg fick vi svänga av autobahn och hitta ett hotell - som tur var fanns det lediga rum på det första hotell som vi hittade.

Lördagen den 17 maj
På morgonen klarade vi av de resterande 12 milen och vi åkte direkt till mässan där vi började lasta av.


Här har vi redan fått ut en del ur lastbilen men som ni kan se så är den fortfarande välfylld (med bl.a. en älg). Från vänster på fotot syns undertecknad, Lasse och Ulva. Charlie fotade.      


Vår monter var rätt svårbyggd eftersom den låg på en spets med 2 sidor. Totalt var den på 53 kvm och av dessa hade jag 9 kvm (en del på högersidan)  


När man kommer så finns det ingenting att utgå ifrån, utan man får bygga allt själv. Där papperslappen sitter är "spetsen" på montern. 


Här har vi bl.a. fått mitt akvarie på plats.

Söndag den 18 maj - tisdag den 20 maj.
Sedan jobbade vi varje dag från tidig morgon  till framåt 7-tiden. Sedan var det tillbaka till hotellet - ut och äta - och sedan direkt i säng. Jag tror t.ex. inte jag kollade en minut på Tv under hela tiden jag var där.
Inte nog med att vi jobbade rejält hårt vi var också alla 4 - antingen sjuka eller rejält utarbetade innan mässan börjaden så det hela var en rejäl pärs för oss alla. 


Här är det Lasse som klättar och bygger upp väggen bakom mitt akvarium. Varför vi inte satte dit den före akvariet - jo pga att vi måste ha i vatten i akvariet så snabbt som möjligt så vi t.ex. hann att värma upp det (finns bara kallvatten att fylla med). Själv hantlangar jag, eller om jag nu klagade över ryggskott eller något sådant.... (foto Charlie).    


Här är paret som jobbade på andra sidan och de var betydligt mer kärvänliga mot varandra än vad jag och Lasse var. 

 
Det mesta börjar nu bli klart i min monter. 


Älgen hade fått en filt över sig så att han inte skulle frysa.

Onsdag den 21 maj


På morgonen dagen innan mässan kom fisken som vi hade lånat av en akvariegrossist som ligger ca. 50 km från Nurnberg. Fiskarna var som vanligt (vi har lånat av dom förr) av mycket hög kvalitet.

Sedan skall direkt sägas att myndigheterna där nere inte är att "leka med". Dels måste man i förväg lämna in en lista till dom över vilka fiskar man skall ha i sina akvarier, hur stora akvarierna är etc. etc.. Sedan går de runt och kollar alla akvarier (+ andra djur också förstås) och har synpunkter på det mesta.
Låter ju bra i och för sig, men i likhet med de svenska myndigheterna, är de oerhört okunniga. De ansåg t.ex. att diskusarna i ett av Charlies akvarier måste flyttas till mitt akvarie (jag hade mer inredning i mitt). Det var bara det att i mitt akvarie hade jag en tetra som var fenbitare och det hade varit rena döden att stoppa ner diskusarna där. Så vi vägrade göra detta - istället så fick vi då sätta ner lite mer växter i Charlies akvarie och sedan var det OK. Märkligt nog tillät dock myndigheterna att "Stendker" (diskusgrossist som också ställde ut) fick ha diskus i sina "rena" 150 liters akvarier, men däremot var det då inte OK i Charlies 700 liters inredda akvarie.
Det är ju bra att myndighterna tänker på djurskydd, synd bara att de pga okunskap tänker så fel att djurskyddet blir negativt.

Nåväl sista dagen innan mässan jobbade vi till sena natta - så man var ju inte direkt utvilad när mässan öppnade nästa morgon.

Efter mässan söndag den 25 maj.
Nedan tar jag upp om själva mässan och hur våra resp. montrar blev, men innan dess lite kort om avslutningen.

Kl. 18.00 på söndagen stängde mässan och vi började direkt riva. T.ex. så tömde vi ut vattnet ur alla akvarier och grossisten var där och håvade ut sina fiskar. Strax efter 9 på kvällen gav vi upp.

Måndag den 26 maj
Lasse hade sovmorgon eftersom han sedan skulle köra på kvällen/natten. Vi andra var dock uppe med tuppen och började riva. Så småningom dök också Lasse upp.

Det är rätt jobbigt att riva, lasta och framförallt att bära ut alla prylarna till lastbilen från montern. Det går ändå oerhört mycket snabbare än att bygga så strax efter 17.00 var vi klara och jag och Lasse satte oss direkt i lastbilen för att köra upp de ca. 55 milen upp till Lauenau (nära Hannover). Ni som var med Zoopetväst-gänget på vår Hannoverresa känner till att i Lauenau ligger "Back to Nature Tyskland". Resan dit upp gick bra bortsett från att VARENDA rastställe på vägen upp var fullsmockad på lastbilar (som innehöll sovande chaufförer) så det var lögn i ...... att hitta en parkeringsplats för vår lastbil. För att Lasse skulle få sina lagstadgade raster och vi bägge i oss lite snabbmat var vi tvungna att tjuvparkera på en bensinstation.
Nåväl vid etttiden på natten var vi framme och efter att ha parkerat lastbilen, väckt upp Hellmut (BTN-Tyskland) så han kunde köra oss till hotellet, kunde vi äntligen krypa till kojs vid två-tiden.

Tisdag den 27 maj
Vi hade  sovmorgon nästa dag och Hellmut hade med hjälp av sina anställda plockat ut det ur lastbilen som skulle lämnas där (bl.a. mitt akvarie). Jag och Lasse åt sedan en god frukost hemma hos Hellmut och Ulla (Zoopetvästarna träffade bägge under vårt Lauenau-besök). Vid provianterade också i "läskbutiken" som ligger i Lauenau.
Sedan hade vi bara knappt 25 mil upp till Travemunde så det var en lugn dag med rätt lite lastbilsåkande.

Onsdagen den 28 maj
På morgonen var färjan framme i Trelleborg. Själv var jag fortfarande rejält sjuk och Charlie och Ulva fick ta vägen med bilen över Jonsered på sin väg upp till Kopparberg och "lämpa av mig". Jag var sedan sjuk i ytterligare en vecka innan jag började bli som folk igen.
Lasse däremot fortsatte med lastbilen upp till Kopparberg. 

Torsdagen den 29 maj
På torsdagen körde Lasse sedan ner till Göteborg, lämnade av lite prylar vid min uppfart (en del av dom ligger fortfarande kvar (10 dgr efteråt)  - har inte orkat bära in dom än).
Vi åkte in med lastbilen och sedan körde jag hem Lasse.

Totalt varade alltså denna "utflykt" 16 dagar - allt för en mässa på 4 dagar.

Back to Nature bakgrunder:
I montern med BTN-bakgrunderna fanns det 3 akvarier och så en älg. Alla 3 akvarierna hade lutande framruta - ett akvarie innehöll malawiciklider, ett sydamerika och ett hade asiatiskt innehåll.


Som ni kan se på fotot ligger det mycket arbeta bakom en monter. Väggarna är uppbyggda med spånskivor + Slimline och sitter på en regelvägg.
Stolparna och balkarna är hämtade från en pallställning och har målats. Tungt och otympligt var det, men snyggt blev det. Spotlights är sedan uppsatta i balkarna.
På fotot står Hellmut (till vänster), Charlie (till höger) och Ulva (i mitten) och pratar med en kund.
Akvariet till höger är Sydamerika-akvariet och det till vänster är malawiakvariet.       


Här kan man se "spetsen" på montern med älgen samt andra sidan där Asien-akvariet var placerat.


Sydamerika-akvariet 


Malawiakvariet som blev mycket snyggt - väldig bra balans i inredningen och snygga malawi gjorde att detta akvarium drog til sig mycket uppmärksamhet.

Back to Nature böcker:
Så var det då min lilla monter som jag själv var mycket nöjd med. Det som jag inte var speciellt nöjd med mig var mig själv - att spendera en himla massa pengar och tid på en mässa och sedan gå och bli sjuk är naturligtvis ingen bra idé. En dag var det t.o.m. så illa att jag helt tappade rösten och att på mässan försöka övertala nya företag att distribuera mina böcker och inte kunna prata är inte lätt......  


Här sitter Lasse i montern framför akvariet. På skärmväggarna på sidorna sitter den senaste boken uppsatt. I bakgrunden rullar ett bildspel med en del reklam för böckerna. Ovanför ingången sitter 3 posters uppsatta. Postern i mitten visar en Lamprologus ocellatus som jag fotade hos MaxB när Zoopetklubbväst besökte honom. Postern till höger visar det utsnygga Sydamerika-akvarium som finns på det offentliga akvariet i Hamburg (också det fotat när Zoopetklubbväst var där). Postern till vänster är BTN malawiakvariet från förra Interzoo.  


Även om inte fotot är så bra (himla massa reflexer etc) så blev i alla fall mitt 900 liters sydamerika-strömakvarium riktigt bra. Stundtals var det kö in i montern med folk som ville fota det.
Akvariet var ca. 3 meter långt, 60 cm brett och 50 cm högt. HQI-belysning, några kraftfulla pumpar i ena hörnet (det vänstra), insug i det andra samtidigt som rötterna styrde vattnet på ett snyggt sätt innebar att det blev ett vackert spel i akvariet och det syntes verkligen att fiskarna stormtrivdes i detta akvarium. Jag har sällan sett så aktiva Corydoras (C. sterbai) som här. De lät sig svepas med av vattenströmmarna och verkade ha hur kul som helst.  


En BTN-inredning kombinerat med några "bananrötter" (tror jag att det är - en del menade att det är bamburötter), snyggt grus,  snygga växter (från Tropica) och praktfulla fiskar (från Aquaristik Schaffer).
Fiskarna på fototot är Heros cf. efaciatus från Peru.   


I akvariet fanns också 4 fina exemplar av Pseudorinelepis sp. 'L095' som var ca. 30 cm långa.


Ett rejält stim med stora praktfulla Anostomus anostomus prydde också akvariet. 

Det blev en del reklam för BTN detta, men å andra sidan är det ju rätt kul att det ändå finns några svenska företag inom akvaristiken som vågar satsa offensivt. Att vi dessutom hade rejält med "levande" i vår monter gör ju att den är extra intressant.

Jag lovar att om det blir fler svenska akvaristikföretag som ställer ut med lite akvarier med fisk på kommande Interzoo så skall jag också skriva extra mycket om dom.

Är det då lönt all möda, besvär och kostnader att ställa ut på en mässa som denna. Det är svårt att veta eftersom man först på lång sikt kan avläsa resultatet. Under alla omständigheter är i alla fall Interzoo världens i särklass största zoofackmässa och då bör man ju vara där om man är i branschen - om inte annat bara som besökare eftersom det är där det händer. 

 
Första sidan Akvarieguide Möten och utställningar