Räkmix

Räkmix

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Räkmix med olika blandningar har funnits ganska länge. Det var dock först 1993 som genombrottet kom genom en artikel i Ciklidboken skriven av Kjell Fohrman om hur man tillverkar sitt eget frysfoder - räkmix. Denna artikel väckte stor uppmärksamhet och idag är det många akvarister (speciellt de som har ciklider) världen runt som blandar sin egen räkmix. En del följer det ursprungliga receptet i Ciklidboken, medan andra har gjort sin egen blandning som är anpassat efter just de fiskar de själva har, vilket naturligtvis är det bästa.

Blandning efter vilka fiskar man har

Det är viktigt att komma ihåg att olika arter är skapade på olika sätt efter vilket foder de lever av i sin naturliga miljö. Mer om detta kan man läsa i artikeln "Fiskar är skapta för att äta olika slags föda".

Basingredienserna i räkmix är räkor och gröna ärtor. Receptet som anges nedan är ett basrecept. Om man har växtätande fiskar i akvariet skall man öka andelen ärtor och minska andelen räkor. Om man har rovfiskar i akvariet minskar man andelen ärtor och ökar andelen räkor, eller kanske ännu hellre blandar i en del vitfisk som t.ex. torsk.

Spirulina och nedsmustning

Många använder spirulina-pulver i sin räkmix eftersom det speciellt lyfter fram fiskarnas naturliga röda färger (liksom skalen på räkorna gör). Man skall dock aldrig överdosera med spirulina eftersom fiskarna då får svarta pigmentfläckar. Dessa fläckar försvinner på några veckor om man minskar på spirulina-doseringen.

Många tror att räkmix inte smutsar ner akvariet speciellt mycket. Detta är helt fel för även om man använder ett bra bindemedel så smutsar det ner rejält (betydligt mer än kommersiella torrfoder) och därför måste man följa några enkla regler:

  1. Mata med räkmix högst en gång om dagen.
  2. Var extra noga med vattenbyten.
  3. Ha ett bra biologiskt filter.
  4. Mata inte med räkmix de första 6 veckorna efter att man startat ett akvarium

Ett annat tips man bör ha i åtanke är att tillagning av räkmix är ett "slabbgöra" som smutsar ner en del. Se därför till att man är ensam hemma när man tar köket i besittning och städa upp efter dig när du är klar, annars är nog risken stor att det blir en del sura miner från övriga familjemedlemmar.

Bindemedel

Som bindemedel i nedanstående recept, används gelatin från varmblodiga djur. Att använda produkter från varmblodiga djur är ju inte så lyckat som man kan läsa i artikeln "Fiskar är skapta för att äta olika slags föda". Vi använder ändå detta och det av två anledningar:

  1. Gelatin innehåller inte något fett.
  2. Det behövs förhållandevis väldigt lite gelatin och så lite kan inte skada fiskarna förutsatt att övriga komponenter är rätt.

En del föredrar att inte använda något bindemedel alls. Detta är dock inte att rekommendera eftersom ett sådant foder smutsar ner vattnet väldigt mycket.

Andra använder vitfisk som torsk eller äggvita som bindemedel och det är oftast okej om man har rovfiskar och allätande fiskar i akvariet, men inte om man har växtätare. Anledningen är helt enkelt att det behövs betydligt mer vitfisk än gelatin för att binda ihop fodret. På så sätt blir det alldeles för fiberfattigt foder för att det skall vara bra för växt- och algätande fiskar.

 

Basrecept

Följande ingredienser behövs för att göra räkmix:

1 kg hela räkor,
1 kg gröna ärtor, frusna,
10 ml spirulinapulver (finns att köpa i hälsokostaffärer och en del akvarieaffärer),
100 gram gelatinpulver,
10 droppar koncentrerad multivitamin (finns i zooaffärer avsett för fåglar och smådjur).

Man kan också använda 150 gram pelleterat foder om du behöver ett proteinrikare foder (t.ex. till yngel).

1/ Kör de nästintill tinade räkorna och ärtorna i en mixer eller en köttkvarn (i en köttkvarn 2-3 ggr) så det blir en fin massa.

2/ Sedan blandar man i spirulinapulvret, multivitaminerna och pelletsen (om det behövs) med räkorna och ärtorna.

3/ Gelatinpulvret tillreds enligt instruktionen på förpackningen. Kontrollera att gelatinen är lättflytande och inte innehåller några klumpar eftersom dessa kan vara farliga för yngel.
Samtidigt med att gelatinet tillreds så tillsätter man någon deciliter vatten till mixen. Värm sedan också denna till 50-60ºC (inte varmare för då förstörs en del av näringsinnehållet) så att den håller ungefär samma temperatur som gelatinet.

4/ Gelatinen blandas noggrant med mixen. Det bästa sättet att göra detta är att blanda mixen skopa för skopa med det varma gelatinet vilket gör att det inte kyls ner så snabbt (kastrullen med gelatin står fortfarande kvar på spisen med en låg värme).

5/ När man blandat färdigt så placerar man blandningen på en bakplåt eller bricka. Lägg gärna en aluminumfolie på plåten. Detta ställs sedan in i kylskåpet under några timmar.

6/ Den geleaktiga massan skärs sedan i lagom stora bitar och fryses in i plastpåsar. När man väl placerat dem i frysen är det svårare att portionera upp dem i dagsransoner.




Första sidan Akvarieguide Foder