Danmark - Nordsömuseet, Hirtshals

Danmark - Nordsömuseet, Hirtshals

Text och foto (om ej annat anges): Kjell Fohrman


Text och foto: Kjell Fohrman

Nordsömuseet ligger allra längst upp på Jyllands nordvästra spets i den lilla staden Hirtshals. Som namnet anger så kan man här titta på livet i Nordsjön - alltifrån minsta plankton till stora bjässar som klumpfiskar.

Det som drar till sig den mesta uppmärksamheten är det gigantiska ellipsformade Oceanariet som har måtten 22 x 33 meter och är 8 meter högt. Det innehåller hela 4.5 miljoner liter vatten och var när det byggdes nordeuropas största akvarium. Vid en brand 2003 förstördes bl.a. detta akvarium men det återinvigdes igen under 2005.

Utöver detta jätteakvarium så finns det även åtskilligt med andra olika tema- och biotopakvarier. Det finns även en stort "Sälarium" där man kan titta på sälar såväl inifrån som utifrån.

Det ges också rikligt med information och det finns också ett samarbete med skolor om undervisning.  Det finns inte någon tropisk avdelning på detta akvarium    

Öppettider:
Juli-augusti: Dagligen 10-18
Övriga månader: Dagligen 10-17

Entré
Vuxna: 110 DKR
Barn 3-11 år: 55 DKR
Barn under 3 år: Gratis
Gruppris Vuxna (minst 20 st): 90:- DKR 
Gruppris Barn (minst 20 st): 45:- DKR

Hemsida: http://www.nordsoemuseet.dk

Fotolista: Goldmedlemmar kan klicka på fotona för fullformat och titta på fler foton (totalt 67) från Nordsömuseeet i Zoopets stora fotoarkiv.

 

 
Första sidan Akvarieguide Offentliga akvarium