Elodea

Elodea

Text och foto (om ej annat anges): Christian Alfredsson


Familj: Hydrocharitaceae.

Härstamning: Elodea är ett släkte av akvatiska växter som ursprungligen kommer från Nordamerika men har spridits till många andra delar av världen.

Ljusbehov: Medel. Elodea växter klarar sig bra under måttligt ljus, men kommer att växa snabbare under starkare belysning.

Övrigt: Elodea, ofta känd som vattenpest, är ett populärt släkte av sötvattensväxter i akvariehandeln. Dess snabba tillväxt och lätta skötsel gör det till en utmärkt nybörjarväxt. Vanliga arter inkluderar Elodea canadensis och Elodea densa.

Elodea växter har långa, smala, smaragdgröna blad som växer i virvlar runt stammen. De växer snabbt och kan snabbt fylla ett akvarium om de inte beskärs regelbundet. På grund av deras snabba tillväxt är de utmärkta för att hjälpa till att hålla vattnet rent genom att absorbera överflödiga näringsämnen.

Elodea trivs bäst i svalare vatten, men kan tolerera ett brett spektrum av vattentemperaturer och pH-värden. De föredrar dock mjukt till måttligt hårt vatten.

Trots att Elodea är lätta att sköta, bör de klippas regelbundet för att förhindra att de tar över akvariet. De kommer också att behöva tillräckligt ljus för att säkerställa hälsosam tillväxt. Trots dessa krav är Elodea ett utmärkt val för de flesta akvarier på grund av deras skönhet och deras förmåga att bidra till vattenkvaliteten.
Första sidan Akvarieguide Växter