Nymphoides

Nymphoides

Text och foto (om ej annat anges): Christian Alfredsson


Familj: Menyanthaceae.

Härstamning: Nymphoides är ett släkte av vattenväxter som förekommer över hela världen, men är mest vanligt i tropiska och subtropiska regioner.

Ljusbehov: Medel till högt. Nymphoides behöver tillräckligt med ljus för att främja blomning och frisk tillväxt.

Övrigt: Nymphoides, ofta kända som vattenliljor, är ett släkte av flytande sötvattensväxter. Dessa växter har runda eller hjärtformade flytblad och producerar charmiga, små blommor som flyter på vattenytan.

Nymphoides-växter trivs bäst i stillastående eller långsamt rinnande vatten och föredrar varmare temperaturer. De kan tolerera en mängd olika pH-värden, men de gör bäst i mjukt till hårt vatten.

Dessa växter ger viktiga habitat och skydd för fisk och andra vattenlevande djur, och deras blommor ger en vacker estetisk touch till akvariet. Dessutom kan Nymphoides hjälpa till att kontrollera algtillväxten genom att skugga vattenytan och absorbera överskott av näringsämnen.

Skötsel av Nymphoides kräver regelbunden beskärning för att hålla dem från att sprida sig för mycket och kväva andra växter. Trots detta, om de hålls under kontroll, kan Nymphoides-växter vara ett vackert och gynnsamt tillskott till många sötvattensakvarier.
Första sidan Akvarieguide Växter