Najas

Najas

Text och foto (om ej annat anges): Christian Alfredsson


Familj: Hydrocharitaceae.

Härstamning: Najas är ett släkte av vattenväxter som förekommer över hela världen, men är mest vanligt i tropiska och subtropiska regioner.

Ljusbehov: Medel till högt. Najas trivs i ljusare förhållanden, även om de kan tolerera lägre ljusnivåer.

Övrigt: Najas, ofta känd najasgräs, är en grupp av sötvattensväxter som är populära i akvariehandeln. De är snabbväxande och producerar långa, tunna stjälkar med smala, fjäderlika blad, vilket ger en vacker, buskig effekt i akvariet.

Najasväxter är utmärkta för nybörjare tack vare deras snabba tillväxt och tålighet mot olika vattenvillkor. De kan växa i både mjuka och hårda vatten, och de klarar av ett brett spektrum av pH-värden.

En viktig fördel med Najas är dess förmåga att hjälpa till med vattenkvaliteten. De absorberar snabbt näringsämnen från vattnet, vilket kan bidra till att minska algtillväxten. Dessutom ger de ett utmärkt gömställe för fiskar och räkor, samt en god plats för fisk att lägga sina ägg.

Trots att Najas är relativt lättskött, kan de snabbt ta över ett akvarium om de inte hålls under kontroll. Därför kräver de regelbundna beskärningar för att behålla en önskvärd form och förhindra att de sprider sig för mycket. Trots denna potential för överväxt, kan Najas vara ett vackert och gynnsamt tillskott till många sötvattensakvarier.
Första sidan Akvarieguide Växter